Waarom u best jaarlijks van energieleverancier verandert
EnergieVolgens de Vlaamse energieregulator VREG stapten tijdens de eerste negen maanden van 2019 maar liefst 545.828 gezinnen over naar een andere elektriciteitsleverancier. De opmerkelijke prijsverschillen bij energieleveranciers dragen in grote mate bij tot de verhuisgolf. Toch zijn er nog steeds te veel twijfelaars die in veel te dure energiecontracten blijven hangen.
Delen per e-mail
Sinds 1 juli 2007 staat de Belgische elektriciteitsmarkt open voor concurrentie als het om leveringen aan particulieren en professionele afnemers gaat. Met andere woorden: de elektriciteitsmarkt is geliberaliseerd. De eerste jaren veranderden consumenten slechts schoorvoetend van energieleverancier. Dat is nu gelukkig al anders. Vorig jaar wisselde 19,63% van de Vlaamse gezinnen van elektriciteitsleverancier. 21,68% deed hetzelfde voor aardgas. Dat waren op zich al recordpercentages, die dus dit jaar waarschijnlijk opnieuw zullen sneuvelen.
Honderden euro’s voordeliger
Uit de marktmonitor van VREG leiden we af dat de Vlaamse gezinnen gemiddeld erg tevreden zijn over hun energieleverancier. Onvrede lijkt dus alvast niét de reden waarom consumenten overstappen.
De hoofdreden is dat steeds meer mensen beseffen dat er vaak nog veel te besparen valt op de jaarlijkse energiefactuur. Online vergelijkingssites maken het bovendien heel simpel om de huidige marktprijzen ten opzichte van uw huidige contract af te toetsen.
Zo betaalt een gezin uit Antwerpen met een gemiddeld elektriciteitsverbruik (3.166 KWh per jaar) momenteel* het minst bij Eneco, met een vast tarief van 743,73 euro per jaar, terwijl het duurste contract 1021,97 euro bedraagt. Een besparing van 278,24 euro op jaarbasis kan al tellen! Voor aardgas loopt de kloof tussen het goedkoopste en het duurste contract nog hoger op.
Hoe is de kloof te verklaren?
Om te beginnen woedt er momenteel een hevige strijd op de energiemarkt. Elke energieleverancier probeert dus marktaandeel te winnen. Om u te doen veranderen, worden er dus welkomstkortingen tot wel 200 euro uitgedeeld. De energieleveranciers spelen dat ook slim: om volledig van een bepaalde korting te genieten, moet u bijvoorbeeld vaak een jaar aan boord blijven. Bekijk hier de extra kortingen op de resultatenpagina van Mijnenergie.be.
Ook u kan het slim spelen, door jaarlijks na te gaan of het tijd is om opnieuw van energieleverancier te veranderen. De kans is immers groot dat de voordeligste leverancier van vandaag volgend jaar niet meer als goedkoopste uit de bus komt.
Snel en eenvoudig overstappen
Veel administratie of gedoe komt er alvast niet kijken bij zo’n overstap. Voor gezinnen en kmo’s is veranderen van energieleverancier bovendien gratis, dat moet van de wetgever.
Er zijn dus maar een paar muisklikken nodig om een overstap te regelen. Nadat u een contract met een nieuwe leverancier bent aangegaan, zorgt de nieuwe leverancier voor de opzegging van uw contract bij uw vorige leverancier. Zelf uw contract stopzetten via (aangetekende) brief? Hoeft niet! Het enige waar u echt rekening mee moet houden is een opzegtermijn van één maand.
Lees ook:
Bron: mijnenergie.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Verplicht bij nieuwbouw en grote renovaties: zo werkt een regenwaterput
Ga je bouwen of grondig renoveren? Dan ben je verplicht om regenwater op te vangen. Maar ook als je je waterfactuur wil verlagen, is een regenwaterput een goede oplossing. Bouwsite Livios legt uit hoe zo’n put werkt en waar je rekening mee moet houden. -
621
Grondwettelijk Hof: geen terugdraaiende teller voor eigenaars zonnepanelen, “morgen bekijken welke opties er nog zijn”
Het Grondwettelijk Hof heeft de Vlaamse regeling rond de terugdraaiende teller vernietigd, maar niet met terugwerkende kracht. De eigenaars van zonnepanelen in Vlaanderen mogen dus niet tot vijftien jaar gebruik maken van een terugdraaiende teller. Gebruikers mogen wel de voordelen behouden die ze tot op vandaag hebben genoten. “Op basis van de analyse van het vonnis trek ik morgen naar de ministerraad om met mijn collega’s van de Vlaamse regering te bespreken welke opties er nog zijn of niet meer zijn voor de getroffen gezinnen”, reageert Vlaams minister van Energie Zuhal Demir. Ze wijst erop dat een overheid betrouwbaar moet zijn naar de burgers toe. De Vlaamse regering en het Vlaamse parlement zetten in 2019 het licht op groen voor de regeling, hoewel er toen al een negatief advies over was. -
PREMIUM33
Luxewinkels lijden onder 'koop alleen'-regel: “Vrouwen willen net de mening van man of vriendin”
-
-
6
Dit is opnieuw de bestverkochte auto ter wereld
De Toyota Corolla is voor het derde jaar op rij de bestverkochte auto ter wereld. Van dit model werden volgens website Focus2move afgelopen jaar 1.134.262 exemplaren verkocht. -
2
Kwart gezinnen wisselde voorbije jaar van energieleverancier
Gezinnen en bedrijven in Vlaanderen blijven begaan met hun energiefactuur. Zowat een kwart maakte in 2020 de overstap naar een andere stroomleverancier, en nog meer wisselden van aardgasleverancier. -
Multimedia
Slechte wifi? Deze toestellen versterken je signaal tot in het kleinste kamertje
Je wifinetwerk is op zijn sterkst in de onmiddellijke buurt van je draadloze router. Hoe verder in de woning, hoe minder sterk je signaal vervolgens wordt. Als dat problematisch is, kan je het bereik uitbreiden met een wifi repeater. We bekeken enkele populaire modellen. -
151
Demir over zonnepanelenfiasco: “Het spijt mij zeer, ik zal er alles aan doen om het op te lossen”
De plenaire zitting van het Vlaams parlement is gestart over het verdwijnen van de terugdraaiende teller voor wie zonnepanelen heeft geïnstalleerd. U kan het debat hier live volgen.
16 reacties
cindy borremans
Marnick L'Eau
Marc Pauwels
Pierre Jacobs
Emiel Van Sighem