Waarom meer Vlaamse gezinnen voor een andere energieleverancier kiezen
EnergieHet aantal gezinnen dat van energieleverancier verandert, neemt jaarlijks toe. Het lijkt er sterk op dat tegen het jaareinde meer dan een kwart van de Vlaamse huishoudens de overstap voor energie en aardgas zal gemaakt hebben. Hun belangrijkste motief? Een scherpere prijs! Wij gingen na of zo’n overstap het besparingsdoel effectief behaalt en hoeveel voordeel de doorsnee verbruiker op jaarbasis boekt.
Het aantal switches ligt significant hoger in Vlaanderen en Wallonië dan in Brussel. In Vlaanderen stapte dit jaar voor 1 december al 23,78% van de gezinnen over op een andere elektriciteitsleverancier, tegenover 19,8% in het volledige jaar 2017. Voor aardgas is de stijging nog spectaculairder, met nu al een toename van vier procentpunt ten opzichte van twee jaar geleden.
Besparingsdoel ruimschoots overschreden
De prijs vormt weinig verrassend het belangrijkste argument om een bepaalde energieleverancier te kiezen. De Vlaamse energieregulator vroeg aan de consument welke jaarlijkse kostenbesparing hem of haar over de streep trekt voor het onderdeel elektriciteit. Het gemiddeld genoemde bedrag is 159 euro op jaarbasis. Een grote groep (11%) gaf ook aan voor om het even welk bedrag over te stappen. De mediaan van alle genoemde bedragen klokte af op 100 euro.
Aangezien gezinnen in realiteit in juli 2019 gemiddeld 188,21 euro konden besparen op jaarbasis door op zoek te gaan naar de laagste prijzen, blijkt een overstap ruimschoots gerechtvaardigd. Voor aardgas noemden gezinnen een gelijkaardig besparingspotentieel als kantelpunt. De mogelijke gemiddelde besparing van 355,49 euro die gezinnen in juli 2019 konden realiseerden, overtreft dus eveneens de verwachtingen.
Kloof tussen goedkoopste en duurste
De federale energieregulator CREG legde de duurste en de goedkoopste contracten naast elkaar. Die analyse duidt op een verschil van meer dan 300 euro op de elektriciteitsfactuur en een besparingspotentieel meer dan 800 euro voor het onderdeel aardgas. We namen zelf de proef op de som via de prijsvergelijker Mijnenergie.be.
Het goedkoopste contract voor een Antwerps gezin met een gemiddeld enkelvoudig elektriciteitsverbruik (3.500 kWh) afficheert een jaarbedrag van 818,76 euro, kortingen inbegrepen. Het duurste contract loopt op tot 1.052,43 euro, goed voor een verschil van 233,67 euro. Voor aardgas situeert die vork zich bij een gemiddeld verbruik (23.260 kWh) tussen 764,08 euro en 1.293,42 euro. Met een kloof van maar liefst 529,34 euro loont een vergelijking dus opnieuw zeker de moeite.
Hoe zet ik zelf de stap?
U kunt tegenwoordig heel eenvoudig voor een andere energieleverancier kiezen, op voorwaarde dat u een opzegtermijn van minimum een maand respecteert. Als u van energieleverancier wil wisselen, hoeft u enkel een nieuw contract af te sluiten met uw nieuwe energieleverancier. Die regelt dan alles met uw oude leverancier en met de netbeheerder. Online vergelijkingssites maken het ook mogelijk om in enkele muisklikken rechtstreeks vanaf hun platform over te stappen.
Lees ook meer op Mijnenergie.be:
Bron: mijnenergie.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gouden Cross
1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij
Komend weekend vindt de apotheose van het veldritseizoen plaats. In het Nederlandse Hoogerheide strijden de renners om de felbegeerde regenboogtrui. Met de Gouden Cross kan je jouw eigen droomploeg samenstellen en zo prachtige prijzen scoren. Schrijf je voor de start van de wedstrijd bij de beloften (zaterdag 4 februari om 13 uur, red.) een ploeg in, krijg je er zelfs een gratis team bij. -
Spaargids.be
De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij. -
PREMIUM39
Ruim 1.100 euro minder bij aankoop woning: federale regering verlaagt notariskosten
-
-
TV
“Ik hoef jouw f*cking excuses niet te horen”: trailer tweede seizoen ‘Hacked’ gelost
Goed nieuws voor de fans van de bekroonde jongerenreeks ‘Hacked’, want het tweede seizoen is in aantocht. In de eerste tien afleveringen maakte de kijker kennis met de drie hechte vrienden Nilou (Alicia Andries), Malick (Misha van der Werf) en Adanne (Helena Tengan), die gechanteerd en geteisterd werden door een genadeloze hacker. Maar nu is het tijd voor de andere kant van het verhaal. De fans komen eindelijk wat meer te weten over de hacker zélf. -
Vlaamse regering sleutelt aan prijsplafonds voor bouw van sociale woningen
De Vlaamse regering sleutelt aan de prijsplafonds voor de bouw van sociale woningen. Daarnaast speelt Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) ook in op een aantal nieuwe tendenzen, zoals de vraag van sociale huisvestingsmaatschappijen om meer kamerwoningen te mogen realiseren. -
PREMIUM162
Btw-verlaging op elektriciteit op losse schroeven: Raad van State waarschuwt voor discriminatie van 165.000 bewoners van woonzorgcentra
-
Ondanks alle kritiek: Mega wordt groepsleverancier voor de provincie West-Vlaanderen
Energieleverancier Mega stootte de laatste maanden al op heel wat kritiek van de bevoegde ministers, energiewaakhonden en de ombudsman en toch gaat de provincie West-Vlaanderen met hen samenwerken. Mega wordt de leverancier voor de groepsaankoop van de provincie. De komende weken kunnen de 87.000 gezinnen en 4.000 bedrijven die zich aangemeld hebben, bevestigen of ze op het aanbod ingaan.
16 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerHans Mannaerts
Hans Mannaerts
Olivier Delbeke
Hendrik Somers
Olivier Delbeke