Waarom een schuldsaldoverzekering fiscaal inbrengen soms heel nadelig is
SparenDe premies van uw schuldsaldoverzekering geven dan wel recht op een belastingsvermindering, toch denkt u er beter twee keer over na om ze ook fiscaal in te brengen. We leggen uit hoe dat komt.
Delen per e-mail
Een schuldsaldoverzekering afsluiten is een standaardpraktijk bij het aangaan van een woonlening. Die verzekering zorgt voor financiële bescherming wanneer één van de kredietnemers overlijdt, door het openstaande kredietbedrag deels of volledig af te lossen. Zo moet de langstlevende kredietnemer niet ineens helemaal alleen de openstaande woonlening aflossen, met potentieel financiële problemen tot gevolg. Interessant om te weten: u bent eigenlijk helemaal niet verplicht om zo’n verzekering af te sluiten, maar de meeste banken zullen het wél als voorwaarde op tafel leggen vooraleer ze u een hypothecaire lening willen toekennen.
De premie voor een schuldsaldoverzekering brengt u op twee mogelijke manieren in: via de fiscale korf van de Vlaamse geïntegreerde woonbonus of via de korf van het pensioensparen. Slechts één van beide opties is mogelijk en uw keuze is bovendien definitief - u kan er dus later niet meer op terugkomen.
Belastingvoordeel
Via woonbonus
Wie een woonlening afbetaalt, krijgt daarvoor in Vlaanderen een belastingvoordeel. Dat is de zogenaamde geïntegreerde woonbonus, die recht geeft op een belastingvermindering van 40%. Komen daarvoor in aanmerking: de intresten en de kapitaalaflossingen van de woonlening, maar ook de premies voor de schuldsaldoverzekering.
De praktijk bewijst echter dat het in zeer veel gevallen echt niet zoveel zin heeft om die schuldsaldoverzekering aan te geven, omdat de fiscale korf van de geïntegreerde woonbonus vaak al helemaal gevuld is met de intresten en de kapitaalaflossingen.
Voor inkomensjaar 2019 (waarvoor u in 2020 een belastingaangifte moet indienen) bedraagt het plafond van de fiscale korf 1.520 euro. Dat plafond kan nog met 760 euro worden opgetrokken voor wie geen andere woning heeft en met nog eens 80 euro voor wie minstens drie kinderen heeft. Vanaf maximaal 2.360 euro is de fiscale korf met andere woorden al helemaal vol. Wie momenteel leent, weet goed hoe snel dat bedrag bereikt wordt.
Is het dan nooit interessant om de premies van de schuldsaldoverzekering fiscaal in te brengen? Toch wel: stel dat u laat op het jaar uw woning kocht en dus nog maar weinig interesten en kapitaal afbetaalde, dan is uw korf misschien nog niet helemaal gevuld. In dat geval raadt men vaak aan om de premie van de schuldsaldoverzekering in één keer te betalen, om zo de fiscale korf van de geïntegreerde woonbonus maximaal te vullen.
Via pensioensparen
Als u niet aan pensioensparen doet of bijvoorbeeld niet het maximumbedrag stortte, dan kunt u de premies van uw schuldsaldoverzekering ook aangeven binnen de fiscale korf van het pensioensparen. Het belastingvoordeel bedraagt dan 25 of 30%, afhankelijk van het aangegeven bedrag.
Nadelig
Tot slot: zélfs als het vanuit fiscaal oogpunt zin heeft om de premies voor de schuldsaldoverzekering in mindering te brengen, dan denkt u toch beter nog twee keer na over de mogelijke gevolgen. Van zodra u immers ook maar één keer een belastingvoordeel kreeg voor een premie van de schuldsaldoverzekering, zal een eventuele latere uitkering een bijkomende belasting ondergaan. Dat gebeurt niet wanneer de premies nooit werden ingebracht.
Concreet: als de schuldsaldoverzekering kapitaal uitkeert omdat één van de verzekerden is overleden, dan zal dat kapitaal worden belast. De belasting bedraagt 8% op het uitgekeerde kapitaal wanneer de premies werden ingebracht via de korf van het pensioensparen. Koos u daarentegen voor de korf van de woonbonus, dan moet de langstlevende kredietnemer gedurende maximaal 13 jaar een percentage van het uitgekeerde kapitaal aangeven bij zijn belastbaar inkomen. Daardoor wordt het fiscale voordeel bijna altijd helemaal teniet gedaan.
Lees ook:
Bron: spaargids.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Youfone gaat in april van start in België op netwerk van Proximus
-
Sparen Wat is de impact van de Europese Centrale Bank op uw centen?
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vorige maand beslist om haar rentetarieven te behouden en nog meer overheids- en bedrijfsobligaties aan te kopen. Spaargids.be bekijkt hoe die maatregelen ook een belangrijk indirect effect op de rentetarieven van uw spaarrekening hebben, én op de hypothecaire rente voor woonkredieten. -
Livios Val jij voor de charme van een tiny house? Zoveel kost het je
Om een woning te kopen of te (ver)bouwen heb je al snel een grote som geld nodig waar je jaren voor afbetaalt. Dat verklaart de populariteit van meer alternatieve woonvormen, zoals tiny houses. Daarbij woon je op kleiner en met minder spullen, maar wel met meer financiële vrijheid. Hoeveel betaal je voor zo’n tiny house? Bouwsite Livios vroeg het aan Tiny House Belgium. -
-
Vrouwen financieel minder goed voorbereid dan mannen
-
Slimme tandenborstel van Philips past zich aan gebruiker aan
Philips heeft tijdens de elektronicabeurs CES een zelflerende elektrische tandenborstel onthuld. De tandenborstel past zich aan de borstelstijl van de gebruiker aan, zoals welke bewegingen die maakt en hoeveel druk er op de borstel wordt gezet. Door middel van artificiële intelligentie (AI) past de borstel de eigen bewegingen daarop aan. -
MR wil solden verlengen tot 15 februari
MR-parlementsleden Denis Ducarme, Florence Reuter en Marie-Christine Marghem hebben een wetsvoorstel ingediend om de solden met twee weken te verlengen, tot 15 februari. Mode Unie is voorstander, al was een verplaatsing van de winterkoopjes volgens de federatie nog beter geweest. -
PREMIUM
Kan een thuisbatterij nu redding brengen voor de eigenaars van zonnepanelen?
16 reacties
Lien Pos
Erwin De Meyer
Jens Vranckx
Toni Wauters
Jurgen Aerts