Waarom bewolkte dagen beter zijn voor uw zonnepanelen
EnergieHet lijkt zichzelf wat tegen te spreken: net op bewolkte dagen piekt de stroom die onze zonnepanelen opwekken. Dat blijkt uit een Nederlandse studie van Wageningen University & Research, het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut en de Universiteit Utrecht. Mijnenergie.be bekeek de belangrijkste conclusies van het onderzoek.
De onderzoekers van Wageningen University & Research, het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut en de Universiteit Utrecht vertrokken van de vaststelling dat zonne-energie zogenaamde fluctuerende patronen kent. De zon schijnt namelijk niet een hele dag lang even fel en ook de intensiteit van het licht kan sterk plaatselijk gebonden zijn.
Vervolgens gingen ze kijken hoe verschillende weertypes die fluctuaties beïnvloeden. Wat blijkt? Het zijn niet alleen de zeer zonnige dagen die voor pieken zorgen in de stroomopwekking. Gedeeltelijke bewolking zou die pieken zelfs versterken.
Extra licht én afkoeling
Onderzoeker Frank Kreuwel legt het zo uit: “Zonnepanelen wekken meer energie op als er meer licht op valt én als ze koeler zijn. Wolken zijn wit omdat ze veel licht reflecteren. Op dagen met bijvoorbeeld cumulus (stapelwolken), zorgen de wolken ervoor dat er op sommige momenten extra licht op de panelen valt. Daarnaast zorgen de wolken ervoor dat de panelen af en toe in de schaduw liggen. Op een heldere dag kan een paneel wel 60°C worden. Als ze even kunnen afkoelen, zijn ze extra efficiënt als ze weer in de zon komen.”
Een extra aspect zijn de lichtreflecties van voorbijdrijvende wolken op zonnepanelen, die ook voor pieken tot 22% kunnen zorgen.
Met de studie willen de onderzoekers vooral een beter zicht krijgen op de effecten van de zon op zonnepanelen en bijgevolg op het stroomdistributienet. De meeste pieken worden opgewekt op heldere dagen, maar de hoogste pieken zijn juist op dagen mét bewolking. Dat is relevante info om bijvoorbeeld spanningsproblemen op het net te voorkomen.
Hitte is niet goed
In tegenstelling tot wat veel mensen denken is ook een opeenvolging van heel warme zomerdagen trouwens ook niet ideaal voor de hoeveelheden energie die zonnepanelen opwekken. Zo liet energiedeskundige Alex Polfliet vorige maand nog in Het Laatste Nieuws optekenen dat zonnepanelen meer van zon dan van hitte op zich houden.
Het is immers vooral het licht dat telt, en niet de warmte; met dat laatste doet een zonnepaneel immers niets. Omgekeerd zelfs: vanaf 25 graden in de schaduw verliezen zonnecellen 0,4 procent capaciteit per bijkomende graad, legde Polfliet uit. Ook stof dat zich opstapelt door de droogte is een domper op de stroomopwekking.
Bespaar op wat u wel verbruikt
Volstaat het rendement van uw zonnepanelen niet om uw stroomverbruik volledig te compenseren? Dan kunt u vandaag nog altijd uw stroomfactuur sterk verminderen door in te spelen op de huidige lage energieprijzen. Een overstap via een vergelijkingssite resulteert al snel in een besparing van enkele honderden euro’s.
Lees meer op Mijnenergie.be:
Bron: mijnenergie.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
TV
“Ik wist op dat moment dat ik ging sterven”: nieuwe docu ‘War Junkies’ vertelt het verhaal van oorlogsjournalisten
Op het Filmfestival van Oostende is ‘War Junkies' in première gedaan. Een driedelige documentairereeks over “de achterkant van de oorlogsjournalistiek", zoals regisseur Jasper Christiaens het omschrijft bij VTM Nieuws. “We zochten naar fotografen, fixers, cameramannen ... Mensen die anders heel weinig aan het woord komen, maar die wel daarheen gaan, hun job doen en hun leven op het spel zetten om ons te laten zien wat daar gebeurt.” Onder hen ook VTM Nieuws-cameraman Stijn De Smet. “Ik vind het handig dat je als cameraman nog een filter hebt", zegt hij. “Je kijkt niet rechtstreeks, maar door een schermpje. Dat is een vorm van afstand creëren.” -
Consumenten kunnen aanzienlijk besparen op telecomuitgaven, zegt telecomwaakhond BIPT
Consumenten kunnen aanzienlijk besparen op uitgaven voor telecommunicatiediensten, onder meer door beter hun gewenste diensten af te bakenen en door regelmatig de op de markt beschikbare telecomaanbiedingen te vergelijken om de concurrentie volop te laten spelen. Dat blijkt uit een rapport van het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT). -
HLN Shop
Het waterkussen: helpt het jou naar een zalige nachtrust? Of ga je beter voor een ander type kussen?
Het hoofdkussen speelt een sleutelrol bij een kwalitatieve nachtrust. Maar veel geld hoef je daar volgens Laurens Habers, kinesist en medevennoot van Praktijk Corpus in Antwerpen, niet per se aan uit te geven. HLN Shop vroeg hem hoe je dan wel het beste hoofdkussen herkent. -
-
PREMIUM
Deze mensen produceren zélf hun stroom: “Mijn windmolen kost 75.000 euro, maar in 8 jaar is die terugbetaald”
-
PREMIUM237
“Binnen vier jaar zijn 6 op de 10 nieuwe wagens elektrisch”, maar particulier blijft “verontrustend afwachtend”
-
32
Binnenkort geen ‘kipstuckjes’ meer? Federale overheid werkt aan richtlijnen voor namen van vegetarische vleesvervangers
De Federale Overheidsdienst Economie werkt aan regels die producenten van vleesvervangers zou verbieden om namen als ‘kipstuckjes’, hamburger of ‘speckskes’ te gebruiken. Dat schrijft de krant ‘De Tijd’. Aan onze redactie wil woordvoerster Lien Meurisse van de FOD Economie enkel bevestigen dat er gewerkt wordt aan richtlijnen “over wat je kan schrijven bij vegetarische vleesvervangers”. -
Moet jij je energiecontract herbekijken? En neem je best een vast of variabel contract? Doe hier de test
De energieprijzen gaan door het dak en de stijging lijkt maar te blijven duren. Vraagt u zich af of u het meest voordelige energiecontract heeft? Weet u niet of u een variabel of een vast contract moet nemen? Doe hier de test waarbij onze expert Paul D’Hoore u door de mogelijkheden gidst.