Waar geraak je je diesel nog kwijt? Ook tweedehandsmarkt wil er niet meer van weten
In april werden in België voor het eerst sinds heel lang opnieuw meer benzinevoertuigen ingeschreven dan diesels. Dat blijkt uit cijfers van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit. De trend naar ontdieseling zet zich daarmee door, en niet langer enkel bij de nieuwe auto's. Ook op de grote tweedehandsmarkt wordt het effect zichtbaar, merken ze bij de zoekertjessites.
Delen per e-mail
75.004 tegenover 69.292. Zoveel benzinevoertuigen werden er bij de Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV) in april 2018 ingeschreven tegenover diesels. In april vorig jaar werden er nog 11.000 diesels méér ingeschreven dan benzines.
De omkering werd bevestigd in mei, met 79.089 ingeschreven benzines en 74.535 diesels. Het gaat om zowel nieuwe als gebruikte voertuigen, ook over bijvoorbeeld vrachtwagens en motorfietsen.
Niet meer enkel bij nieuwe auto's
Het is voor het eerst sinds lang dat er opnieuw meer benzinevoertuigen worden ingeschreven. Voor nieuwe auto's was de omslag vorig jaar al gemaakt: toen gingen voor het eerst sinds 1997 al meer nieuwe benzines van de hand dan diesels.
Nu bevestigen de totale inschrijvingscijfers van de FOD Mobiliteit dat de kentering ook voor tweedehandsvoertuigen is ingezet.
Wagenpark
De trend is dus duidelijk. Doordat er sinds 1997 steeds meer diesels en minder benzines bijkwamen, 'verdieselde' ons land de afgelopen twintig jaar in sneltempo. België werd, ook dankzij een gunstige fiscaliteit en het hoge aantal bedrijfswagens, het Europese dieselland bij uitstek. Sinds 2005 rijden er dan ook meer diesels dan benzines rond.
Dat is vandaag nog altijd het geval, maar de trend is dalend: België ontdieselt in sneltempo, en naar verwachting zal die evolutie zich de komende maanden en jaren alleen maar sneller doorzetten.
Geraak je je oude diesel nog kwijt?
Het mag duidelijk zijn dat het aanhoudende negatieve nieuws over sjoemelsoftware en over lage-emissiezones en dieselbans de populariteit van de brandstof geen goed hebben gedaan. Maar ook de stijgende dieselprijs en de veranderende autofiscaliteit dragen bij aan de omslag. Terwijl de overheid enkele jaren geleden nog fikse premies uitdeelde voor dieselauto's met een gunstige CO2-uitstoot, worden nu vooral de kleine, zuinige stadswagentjes op benzine bevoordeeld.
Dat doet vragen rijzen over waar het naartoe moet met de massale stock aan tweedehands dieselauto's. Veel eigenaars vrezen dat ze hun wagen binnenkort aan de straatstenen niet meer kwijt zullen geraken.
Het is een trend die ze ook opmerken bij de zoekertjessites. Volgens een rapport van Gocart DATA, dat zich specialiseert in data-analyse van de automarkt, explodeerde de vraag naar benzines de laatste twee jaar met 70 procent, met vooral een piek in de laatste maanden. Ook hier is voor het eerst de vraag naar tweedehands benzines groter dan die naar tweedehands diesels.
54 dagen proberen
Aan de hand van een analyse van een representatieve databank met 15 miljoen Belgische en buitenlandse occasieauto’s én een doorlichting van de zoekopdrachten op de website van Autovlan, concludeerde Gocar DATA dat zes op de tien Belgen die op zoek zijn naar een occasie, een benzinewagen willen kopen. En dat terwijl amper 20 procent van wat er te koop staat, een benzineauto is.
Sinds september 2015 is de vraag naar tweedehands dieselwagens dan weer weggegleden van 71 procent naar amper 41 procent.
De gevolgen voor wie zijn dieselauto wil verkopen, zijn nu al zichtbaar. Terwijl in 2015 dieselauto’s nog in gemiddeld 47 dagen een nieuwe eigenaar vonden, is dat ondertussen al 54 dagen geworden. Met andere woorden: het duurt nu gemiddeld een week langer vooraleer een dieselwagen van de hand gaat. En dat aantal dagen blijft stijgen.
Vraag is dan ook waar dat gigantische overschot aan dieselauto's naartoe moet. Tot nu toe konden veel auto's terecht op de Oost-Europese markt, maar ook die raakt stilaan verzadigd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
233
Gedupeerde eigenaars zonnepanelen krijgen tot 4.360 euro: bereken hier zelf uw premie
De simulatietool voor de compensatie van de eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter staat online op Tellercompensatie.be. Dat meldt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA). Een gemiddelde installatie uit 2020 krijgt 1.308 euro. Als de compensatie voor de eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter niet wordt opgetrokken, wil oppositiepartij PVDA naar de rechter stappen. -
Multimedia
Moet jouw telefoon tegen wat nattigheid kunnen? Deze smartphones zijn waterdicht
Het is misschien niet het eerste waar je naar kijkt als je een nieuwe smartphone gaat kopen, maar toch is ‘waterdichtheid’ een redelijk belangrijk criterium. Helemaal als je ook in de gure tijd van het jaar vaak buitenshuis bent. Onze techredacteur belicht de verschillende niveaus van waterdichtheid en de high-end smartphones per categorie. -
PREMIUM
Autolening aan 0% rente: een goed idee of niet? En hoe maak je de beste keuze? Onze geldexpert licht toe
-
-
Bol.com verwacht te kunnen doorwerken als Nederland avondklok invoert
Webwinkel bol.com verwacht dat het werk in de distributiecentra in de avonduren door kan gaan als er een avondklok wordt ingesteld in Nederland om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat laat een woordvoerder van het dochterbedrijf van supermarktconcern Ahold Delhaize weten. -
Sparen
Vastgoed kopen in 2021: komt de marktcorrectie er dan toch eindelijk aan?
Als u de afgelopen jaren een huis of appartement kocht (of dat wou doen), dan weet u dat de vastgoedprijzen al een tijdje in stijgende lijn zitten. De coronacrisis heeft daar ook niets aan veranderd: in 2020 betaalde u gemiddeld 5,7% meer voor een woning en 6,8% meer voor een appartement dan in 2019. Spaargids.be zocht uit of die opwaartse curve ook in 2021 een realiteit blijft. -
Multimedia
Slechte wifi? Deze toestellen versterken je signaal tot in het kleinste kamertje
Je wifinetwerk is op zijn sterkst in de onmiddellijke buurt van je draadloze router. Hoe verder in de woning, hoe minder sterk je signaal vervolgens wordt. Als dat problematisch is, kan je het bereik uitbreiden met een wifi repeater. We bekeken enkele populaire modellen. -
PREMIUM
10 vragen over CNG, het perfecte alternatief voor benzine of diesel
Komt CNG eindelijk van de grond? Het zou tijd worden. Aardgas wordt al veel te lang over het hoofd gezien als alternatief voor diesel en benzine. Onbegrijpelijk. Waarom aardgasrijden verstandiger blijft dan elektrisch en milieuvriendelijker is dan hybride benzinemotoren. En vooral: geen enkele reden waarom CNG ook niet iets voor u zou zijn. Joost Bolle
423 reacties
Jef Heffens
Tony De Valckenaere
frank versammen
Louis Meeus
Gino Verstraete