Waals gewest moet 76.000 zonnepaneeleigenaars niet vergoeden
Zowat 19.000 eigenaars van zonnepanelen hebben voor de rechtbank van Luik bot gevangen in hun proces tegen het Waals gewest in verband met de afschaffing van groenestroomcertificaten. Het Waals gewest moet geen schadevergoeding betalen.
Het proces, historisch in omvang, volgde op de beslissing van de Waalse regering in mei 2013 om de groenestroomcertificaten voor kleine zonnepaneleninstallaties te beperken tot 10 jaar, in plaats van 15 jaar. Zo'n 76.000 gezinnen werden hierdoor getroffen. Maar volgens de vzw TPCV (Touche pas à mes certificats verts - Raak niet aan mijn groenestroomcertificaten) gebeurde de beslissing "totaal arbitrair".
De rechtbank oordeelde dat het Waals gewest wel een fout maakte in verband met quota voor groenestroomcertificaten van onder meer elektriciteitsleveranciers, maar er is volgens de rechtbank geen oorzakelijk verband met de schade die de zonnepaneeleigenaars leden. De vzw TPCV bekijkt of ze in beroep zal gaan tegen het vonnis.
Ook in Vlaanderen beweegt er vanalles rond gebroken beloftes rond zonnepanelen. Op verschillende locaties hebben zonnepaneleneigenaars en leden van de actiegroep “belofte maakt schuld” maandag hun ongenoegen geuit over het energiebeleid van de Vlaamse regering.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Geen airco, maar toch een frisse woning? Deze negen tips helpen je op weg
-
Energieleveranciers merken nog geen stijging wanbetalingen
De leveranciers van elektriciteit en aardgas zien nog geen stijging van betalingsmoeilijkheden bij hun klanten als gevolg van de historisch hoge energieprijzen. Maar ze vrezen wel een toename van het aantal wanbetalers de komende maanden. -
PREMIUM
Deze mensen produceren zélf hun stroom: “Mijn windmolen kost 75.000 euro, maar in 8 jaar is die terugbetaald”
-
-
Mijntelco
Tweede prijsverhoging voor Telenet in één jaar tijd: dit zijn alternatieven voor een lagere telecomfactuur
-
Spaargids.be
Maandelijks 10% van je inkomen sparen aangeraden: zo slaag je erin dit doel te bereiken
Het Nederlandse voorlichtingsinstituut Nibud adviseert om maandelijks tien procent van je inkomsten te sparen. Dat lijkt – zeker in de huidige tijden van hoge energiefacturen en prijzige winkelkarretjes – gemakkelijker gezegd dan gedaan. Een praktisch bespaarplan zou de klus eenvoudiger moeten maken. Spaargids.be legt uit hoe het werkt. -
PREMIUM
Zware misleiding bij Switch, getuigt gedupeerde: “Ze overladen je met informatie zodat je geen tijd hebt om na te denken”
-
Oplossing voor probleem met uitgeven consumptiecheques in winkel naar keuze in de maak
3 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerWilly van craen
Danny Govaerts
victor vandesande