VREG wil spreiding elektriciteitsverbruik: wat betekent dat voor u?
EnergieVandaag bepaalt de hoeveelheid verbruikte energie uw stroomfactuur: hoe meer kilowattuur (kWh) elektriciteit u afneemt, hoe hoger de factuur. De Vlaamse energieregulator VREG wil daar vanaf 2022 verandering in brengen, door het luik netkosten deels aan te rekenen op basis van de capaciteit. Maar wat betekent dat voor de consument en wat kunt u zelf ondernemen?
We wekken met zonnepanelen steeds meer zelf energie op, terwijl warmtepompen en elektrische wagens de stroombehoefte opkrikken. Wanneer iedereen zijn auto na het werk oplaadt, we tegelijk koken en onze verwarming op volle toeren draait, zijn we volgens de VREG blootgesteld aan grotere verbruikspieken. Dat zou extra investeringen in het elektriciteitsnet met zich meebrengen, waardoor onze factuur hoger dreigt op te lopen.
De energieregulator ijvert daarom voor een capaciteitstarief voor een deel van de netkosten. Die capaciteit of het piekvermogen is de maximale hoeveelheid elektriciteit die u op een specifiek moment met alle toestellen samen verbruikt.
Veel toestellen tegelijk = hoger tarief
Concreet betaalt u vandaag netkosten op basis van het aantal kWh dat u van het net afneemt, ongeacht hoeveel toestellen u tegelijk gebruikt. Volgens de plannen van de VREG betaalt elk gezin een deel van de factuur op basis van wat het van het net afneemt en een deel op basis van het piekvermogen. Wie veel apparaten tegelijk gebruikt, zal dus een hoger tarief betalen. De energieregulator voorziet daarbij een scenario waarbij beide nagenoeg de helft van de nettarieven vertegenwoordigen en eentje waarbij veertig procent gebaseerd is op de capaciteit. Het onderscheid tussen de exclusief dag, exclusief nacht en dag/nachttarieven zou dan weer wegvallen. Om een beeld te schetsen van de impact van de nettarieven: ze waren in juni 2019 gemiddeld goed voor 183 euro of 19% van onze energiefactuur.
Wat betekent dit nu voor:
Gezinnen?
Energieregulator VREG beoogt met het voorstel een gespreid energieverbruik. De digitale energiemeter en commerciële apps moeten daartoe meer inzicht verschaffen. Om het energieverbruik te spreiden, zijn toestellen met startuitstelfunctie een vaak geciteerd hulpmiddel.
Linear, een project van twintig wetenschappelijke en industriële partners, voerde gedurende vijf jaar onderzoek naar een stuurbaar energieverbruik bij gezinnen. Het gebruik van slimme toestellen die zichzelf inschakelen op het moment dat het totale energieverbruik laag is - en de tarieven dus het goedkoopst zijn - bleek daarbij een succesvolle toepassing. Families stelden ‘s ochtends hun slimme wasmachine in met de opdracht dat het wasgoed ‘s avonds schoon moest zijn. De systemen van de onderzoekers lieten het toestel op het optimale tijdstip in werking treden, bijvoorbeeld om 15u. Die piste biedt dus zeker potentieel, maar botst ook op zijn limieten.
“Een heleboel taken in het huishouden kan je niet uitstellen. Om te koken of om licht te doen branden, wacht je niet tot het elektriciteitsverbruik daalt. Daardoor is maar tien procent van het elektriciteitsverbruik flexibel”, verduidelijkten de onderzoekers op de website van de KU Leuven.
Eigenaars van zonnepanelen?
Zij doen er goed aan van elektriciteit te consumeren op het moment dat ze zelf energie produceren. De VREG toont zich al langer een koele minnaar van het principe van compensatie voor de nettarieven. Naast het capaciteitstarief sluit ook het injectietarief voor het op het net plaatsen van geproduceerde stroom hierop aan. Een andere optie is energie opslaan met een thuisbatterij. Maar is dat écht de oplossing en vooral betaalbaar?
Eigenaars van elektrische auto’s?
De VREG raadt aan om de capaciteit onder controle te houden door in plaats van oplaadsessies van kortere duur en een maximaal vermogen te opteren voor een langere oplaadtijd ’s avonds en ’s nachts.
Lees ook: Hoeveel verbruikt een elektrische auto?
Eigenaars van warmtepompen?
Het lijkt aangewezen om warmtepompen met een automatische sturing te laten werken op een lager vermogen op het moment dat andere toestellen uitgeschakeld zijn.
Wat kan u nu al doen?
Aangezien de nieuwe tariefstructuur van de VREG normaliter pas op 1 januari 2022 in voege treedt, gaat u best na hoeveel u vandaag al kunt besparen op uw energiefactuur. Dat kan door uw huidige energiecontract via een online vergelijkingstool naast het marktaanbod te leggen.
Lees ook:
Bron: mijnenergie.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijntelco
Orange verhoogt prijzen vanaf 1 juni: hier ben je goedkoper af
Vanaf 1 juni verhoogt Orange een aantal van zijn prijzen. Reden daarvoor het ongeziene niveau van inflatie. Vooral minder gebruikte diensten, zoals MMS en internationaal bellen, komen bij Orange in het vizier. Roaming wordt zelfs dubbel zo duur. Daartegenover staat wel een verhoging van de datavolumes. Mijntelco.be bezorgt een overzicht. -
PREMIUM89
Hoge energiefacturen laten zich voelen: vraag naar afbetalingsplannen verdubbeld en openstaande schuld stijgt
-
PREMIUMSchellebelle
RECONSTRUCTIE. De Schellebellemoord, met peetvader Prosper als meesterbrein: “De enige vijand die Eddy had, was zijn papa zelf”
-
-
Producent van Knorr, Lipton en Dove waarschuwt dat boodschappen wellicht nog duurder zullen worden
De Britse multinationale onderneming Unilever - vooral bekend van voedings- en verzorgingsmerken als Knorr, Ben & Jerry’s, Unox en Dove - waarschuwt dat de productiekosten blijven oplopen. En dat zal de consument wellicht ook voelen. In 2021 verhoogde de multinational zijn verkoopprijzen al om zo de sterk gestegen grondstofkosten te compenseren. -
Apple34
Test Aankoop dient klacht in wegens verplichte verzekeringen bij aankoop Apple-producten bij Switch: “Tot 200 euro per maand”
Test Aankoop heeft een klacht ingediend bij de Economische Inspectie en de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) tegen de bedrijven Switch en SFAM. De consumentenorganisatie ontving sinds september 2020 al 466 klachten over het gedwongen sluiten van bepaalde contracten na aankoop van een Apple-product. Dat meldt Test Aankoop dinsdag. -
12 trendtassen die je lentegarderobe een instant stijlupgrade geven
Is je kleerkast toe aan een lente-update? Met een hippe handtas geef je zelfs de meest eenvoudige outfit een makkelijke stijlboost. Een tas in maanvorm, met opvallende schakels, in een verrassend vierkant formaat of met een flinke portie blingbling? Deze handtassentrends sieren de catwalks en kan je zo kopiëren. -
78
Binnenkort nog meer lege winkelrekken door prijsconflicten leveranciers en supermarkten?
De stijgende prijzen voor grondstoffen zet de relatie tussen de supermarktketens en leveranciers onder druk. De prijsconflicten zouden dus in de nabije toekomst kunnen zorgen voor meer lege winkelrekken. “Op dit moment worden er onderhandelingen gevoerd”, vertelt financieel expert Paul D’Hoore in de studio van VTM NIEUWS.
127 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerDirk Declercq
Hilde
Bert Verbist
Wilfried Kumps
Jos Dupont