Vorig jaar nog 40.000 woonkredieten minder afgesloten dan in 2019
De markt van de hypothecaire kredieten is in 2021 duidelijk hersteld tegenover 2020, maar met 270.000 afgesloten leningen zit ze nog niet op het niveau van 2019. Het totale geleende bedrag zit wel weer op precoronaniveau, wat betekent dat de gemiddelde bedragen per krediet stijgen. Dat blijkt vandaag uit jaarcijfers van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK).
De coronapandemie trof de markt het hardst in 2020. Toen werden zowat 234.000 kredieten toegekend voor de aankoop, bouw of renovatie van een woning, of bijna een kwart minder dan de 310.000 in 2019.
Vorig jaar toonde de markt een stevig herstel. Het aantal toegekende hypothecaire kredieten steeg naar bijna 270.000 (exclusief herfinancieringen van bestaande kredieten). "De verstrekte hypothecaire kredieten zijn in 2021 dus in aantal met meer dan 15 procent gestegen ten opzichte van 2020, maar ten opzichte van het recordjaar 2019 is er wel een daling met bijna 13 procent", stelt de BVK.
Al die kredieten samen vertegenwoordigden vorig jaar een bedrag van 41,5 miljard euro. Dat is wel nagenoeg hetzelfde niveau als in 2019. Dat betekent dat het gemiddelde bedrag per krediet hoger wordt.
De meeste hypothecaire kredieten worden verleend voor de aankoop van een woning. Het gemiddelde bedrag van zo'n krediet bedroeg eind vorig jaar 185.000 euro, zowat 25.000 euro of bijna 16 procent meer dan drie jaar eerder (eind 2018). Het gemiddelde bedrag van een krediet voor de aankoop en renovatie van een woning steeg in die periode met bijna 9 procent tot 212.000 euro. Voor de bouw van een woning leenden mensen in het vierde kwartaal van 2021 gemiddeld ongeveer 205.000 euro, bijna 16 procent meer dan eind 2018. De grootste stijging was er bij de renovatiekredieten: + 36 procent tot gemiddeld 74.000 euro.
Nog steeds meer dan 90 procent van de mensen kiest voor een vaste rentevoet of een variabele rentevoet die minstens de eerste tien jaar wel vastgeklikt is.
LEES OOK.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
78
Binnenkort nog meer lege winkelrekken door prijsconflicten leveranciers en supermarkten?
De stijgende prijzen voor grondstoffen zet de relatie tussen de supermarktketens en leveranciers onder druk. De prijsconflicten zouden dus in de nabije toekomst kunnen zorgen voor meer lege winkelrekken. “Op dit moment worden er onderhandelingen gevoerd”, vertelt financieel expert Paul D’Hoore in de studio van VTM NIEUWS. -
Livios
Minder btw, maar ook minder premies: wat verandert er de komende maanden allemaal voor (ver)bouwers?
In tijden van dure bouwmaterialen en hoge energieprijzen zijn premies mooi meegenomen voor wie gaat bouwen of renoveren. Al durft daar wel geregeld iets aan te veranderen. En dat is ook dit jaar niet anders. Bouwsite Livios zet alvast vier veranderingen op een rij vanaf deze maand. -
PREMIUM
“De beste koop voor je brein is niet altijd de meest voordelige”: het lelijke eendje en andere trucs die ons misleiden in de supermarkt
-
-
PREMIUM
Zware misleiding bij Switch, getuigt gedupeerde: “Ze overladen je met informatie zodat je geen tijd hebt om na te denken”
-
Independer
100.000 Belgen rijden rond zonder autoverzekering: dit riskeren ze
Het zijn best wel choquerende cijfers: in ons land rijden er volgens schattingen tienduizenden voertuigen zonder autoverzekering rond. Welke risico’s loop je in dat geval? En wat moet jij, zelf verzekerd zoals het moet, doen als de tegenpartij bij een ongeval niet verzekerd is? Independer.be legt het je uit. -
Diesel tanken morgen weer duurder: prijs stijgt tot net onder eerdere recordprijs
Diesel (B7) tanken wordt morgen/woensdag duurder. Dat blijkt uit een mededeling van de federale overheidsdienst Economie. -
Moet jij je energiecontract herbekijken? En neem je best een vast of variabel contract? Doe hier de test
De energieprijzen gaan door het dak en de stijging lijkt maar te blijven duren. Vraagt u zich af of u het meest voordelige energiecontract heeft? Weet u niet of u een variabel of een vast contract moet nemen? Doe hier de test waarbij onze expert Paul D’Hoore u door de mogelijkheden gidst.