Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: in welke lage emissiezone mag je nog binnen met je auto en waar niet?
620.000 auto’s mogen over iets meer dan een maand Antwerpen en Gent niet meer in. Dan treedt de Gentse lage emissiezone in voege, en verstrengt de Antwerpse. Stilaan wordt het een hele klus te weten te komen welke auto waar nog in mag, eventueel tegen een meerprijs. Wij zetten alle opties voor jouw auto op een rijtje.
Delen per e-mail
Gent is na Antwerpen en Brussel de derde grootste stad die met een eigen lage emissiezone komt. Maar nog eens zestien steden en gemeenten denken over een eigen zone na.
De lage emissiezones werken overal via de zogenaamde ‘Euronorm’, die je op het inschrijvingsbewijs van je auto terugvindt. Hoe hoger het getal (gaande van 0 tot 6), hoe beter. Vooral oudere diesels, met een lage Euronorm, zijn door de milieumaatregel getroffen omdat die nog veel fijn stof uitstoten. Benzinewagens en auto's op aardgas of LPG, zijn in de stad minder vervuilend en worden daarom minder streng aangepakt.
Geen enkele van de drie steden verbiedt een auto op zijn grondgebied. Alle drie kennen ze een systeem van dagpassen voor de meest vervuilende auto’s, die overal 35 euro kosten en waarvan je er maximaal acht per jaar mag kopen. Het gaat op dit moment vooral over oude dieselauto's van zonder Euronorm of norm 1 of 2, en over hele oude benzineauto's zonder Euronorm. Vanaf januari moeten ook dieselwagens met Euronorm 3 met of zonder roetfilter een dagpas kopen, net als benzinewagens met Euronorm 1 (zie schema onderaan).
De controles gebeuren overal die slimme camera’s die automatisch nummerplaten herkennen. Wie toch het gebied binnenrijdt zonder toestemming of dagpas, mag zich aan een boete verwachten, al dan niet voorafgegaan door een waarschuwing bij een eerste keer. Buitenlanders of auto's met een buitenlandse nummerplaat moeten hun nummerplaat op voorhand registreren, al verloopt de inning van de boetes voor die categorie niet gemakkelijk.
Antwerpen
De Antwerpse lage-emissiezone is er al sinds februari 2017 en geldt ruwweg voor het volledige gebied binnen de ring, over het zuidelijke deel van het Eilandje en een deel van Linkeroever. De voorwaarden verstrengen vanaf januari, drie jaar na de eerste invoering.
Vervuilende voertuigen mogen in principe de stad niet meer in, behalve met een dagpas van 35 euro. Dat mag slechts acht keer per jaar. Voor sommige voertuigen (bv. oldtimers van meer dan 40 jaar oud of vanaf januari dieselauto's van Euronorm 4) kan je ook een langere toelating van een week tot een jaar kopen.
Alle andere info over de Antwerpse lage-emissiezone vind je op de website.
Gent
De Gentse LEZ gaat in op 1 januari 2020 en geldt in de volledige zone binnen de R40, behalve op de as Blaisantvest - Nieuwewandeling (omdat de ziekenhuizen bereikbaar moeten zijn) en op de afrit B401 tot in de Parking Zuid (omdat iedereen naar Gent moet kunnen komen). De exacte kaart en meer details vind je hier.
Net zoals in Antwerpen heeft ook Gent een systeem van dagpassen voor de meest vervuilende auto’s, en een langere toegang voor de tussencategorie.
Brussel
In Brussel valt het hele grondgebied van het Gewest onder de LEZ, dus alle 19 gemeenten. De Ring (R0) valt er niet onder, net als enkele toegangswegen tot transitparkings. De exacte kaart vind je hier. Ook hier geldt een systeem van dagpassen en andere toelatingen mits betaling.
Premies
Zowel Brussel als Gent kennen verschillende vormen van premies om mensen aan te zetten hun auto te laten staan, een minder vervuilend exemplaar te kopen of zelfs te laten slopen. Wie bijvoorbeeld in de Gentse LEZ woont en zijn auto die niet meer de stad in mag, laat slopen, krijgt daar een premie voor. Dat kan nu al, en de maatregel wordt ook verlengd tot volgend jaar. Alle Gentenaars kunnen trouwens een tegemoetkoming in het openbaar vervoer of een subsidie voor een elektrische fiets krijgen als ze hun nummerplaat laten schrappen. Ook zijn er kortingen op de toegangspassen voor mensen met een laag inkomen.
Ook Brussel kent zo’n premie: de Brussel’AIR-premie. In Antwerpen is er nog geen premieysteem, maar wordt er wel aan gewerkt. Het nieuwe bestuursakkoord van de stad voorziet een “stimulans” voor wie zijn auto van de hand doet via een korting op een multimobiliteitsabonnement.
Typ in het zoekvenster de euronorm (1, 2, 3, 4, 5, 6) van uw voertuig, en kijk in welke steden u nog binnen mag, en of de voorwaarden eventueel verstrengen in de toekomst:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
620.000 auto's mogen Antwerpen en Gent niet meer in
Bijna 620.000 auto's mogen over een dikke maand Gent en Antwerpen niet meer in. Gent stelt vanaf 1 januari een lage emissiezone in. In Antwerpen bestond die al, maar worden de regels voor vervuilend verkeer nog verstrengd. -
Magische girlpower, hoopgevende natuurbeelden of achter de schermen bij Snelle: dit is onze streaming top vijf voor dit weekend
Wekelijks schuimt onze redactie de verschillende streamingplatformen af, op zoek naar de beste films, series en docu’s voor het weekend. Deze week op het menu: een hoopgevende natuurdocumentaire over het lockdowneffect op Apple TV+, een magisch Brits kostuumdrama op Streamz en een doodeerlijk portret van Lars Bos, beter gekend als popartiest Snelle, op Netflix. -
Economische Inspectie: “Energieleverancier Mega heeft klanten misleid”
Energieleverancier Mega heeft sinds 2014 de klant misleid, onder het mom van lage prijzen. Dat blijkt uit onderzoek van de Economische Inspectie, dat er kwam op vraag van verschillende regeringsleden. Intussen heeft het bedrijf stappen ondernomen om de situatie recht te zetten. Het kijkt wel aan tegen een boete die tot 200.000 euro kan oplopen. -
-
Forse prijsstijging (ver)bouwmaterialen: staal, hout en isolatie tot 30% duurder
-
PREMIUM
Biovoeding versus gewoon: wat is het gezondst? Diëtiste Sanne Mouha doorprikt feiten en fabels over biovoeding en vergelijkt 11 voedingsmiddelen
-
Livios
Toekomstproof renoveren: zo pak je het aan
Een gerenoveerde woning betekent niet alleen een lagere energiefactuur, maar ook een verbetering op vlak van comfort. Wil je graag oud worden in je eigen woning? Dan zijn er enkele punten waar je tijdens je renovatie rekening mee moet houden. Bouwsite Livios geeft enkele tips om ook later thuis te blijven wonen. -
Sparen
Huis of appartement kopen als opbrengsteigendom: dit zijn de kosten waar u rekening mee moet houden
Wie zoekt naar manieren om zijn/haar geld ‘te laten werken’, komt vroeg of laat bij vastgoed en opbrengsteigendommen uit. Dat de woonleningen nog steeds goedkoop zijn is natuurlijk een troef. Spaargids.be bekeek het totaalplaatje.
178 reacties
Jaap Spoelstra
Yves Steenssens
gianni de moor
Marc Rooms
Kurt Achtergaele