Vier tips voor de goedkoopste persoonlijke lening
SparenGeen enkele lening is zo makkelijk af te sluiten als de persoonlijke lening. Maar let er in alle haast wel goed op dat het prijskaartje achteraf niet veel te hoog uitvalt.
Mensen gaan een persoonlijke lening aan wanneer ze uitgaven moeten doen waarvoor ze niet onmiddellijk het nodige geld hebben. Een kapotte stookketel, een defecte auto of een lekkend dak: het zijn allemaal zaken waarvan het prijskaartje snel kan oplopen. Een persoonlijke lening lijkt dan een gemakkelijke oplossing, zeker omdat u zo’n lening heel vlot kan afsluiten. Maar hoe weet u welke lening u moet nemen? En hoe zorgt u dat u zich niet blauw betaalt?
Stap 1: Hebt u de lening nodig?
Stel uzelf altijd de vraag of het echt wel nodig is om een persoonlijke lening af te sluiten. Een lening is niet gratis en u moet het geleende bedrag en de rente weer afbetalen. Het is niet evident om de reparatie uit te stellen van de auto waarmee u elke dag naar het werk gaat. Wilt u daarentegen op vakantie vertrekken zonder dat u daarvoor het nodige geld heeft, dan is het verstandiger om daarvoor te sparen in plaats van te lenen.
Stap 2: Vermijd torenhoge rentes
Er gaapt een behoorlijk grote kloof tussen de goedkoopste en de duurste persoonlijke lening. Om te weten welke lening het voordeligst is, moet u het jaarlijks kostenpercentage (JKP) van de verschillende leningen vergelijken. Het JKP omvat zowel de rente als alle overige kosten (zoals bijvoorbeeld dossierkosten).
Stel: u wil 7.500 lenen en wil de terugbetaling van dat bedrag spreiden over drie jaar. Ons overzicht leert dat Carrefour met een JKP van 4,5 procent de goedkoopste is en Redazur met 10,5 procent de duurste. Bij Carrefour betaalt u voor een lening van 7.500 euro maandelijks 223 euro en op het einde van de rit hebt u 520 euro aan intresten betaald. Bij Redazur betaalt u maandelijks 242 euro en hebt u na drie jaar 1.215 euro aan intresten betaald. Dat is een hemelsbreed verschil.
Stap 3: Bekijk ook de alternatieven
Bekijk of u niet in aanmerking komt voor een lening die hele specifieke investeringen financiert. Denk daarbij aan de leningen voor de aankoop van een auto (autolening), voor de verbouwing van een woning (renovatielening) of voor energiebesparende investeringen (energielening). Die specifieke leningen zijn aanzienlijk goedkoper.
We maken opnieuw even de vergelijking voor een lening van 7.500 euro met een looptijd van drie jaar. De goedkoopste energielening biedt een JKP van 1,49 procent, de goedkoopste autolening een JKP van 1,15 procent een de goedkoopste renovatielening een JKP van 2,45 procent.
Stap 4: Beperk de looptijd
Sluit u een lening af, dan moet u altijd op zoek naar de juiste looptijd. Het is soms een moeilijk evenwicht. Met een korte looptijd betaalt u minder intrest op het einde van de rit, maar ligt het maandelijkse afbetalingsbedrag wel hoger. Met een langere looptijd daalt de maandelijkse afbetaling, maar moet u uiteindelijk wel meer intrest terugbetalen. Zeker bij de persoonlijke lening – waar de kostenpercentages meestal hoger liggen dan bij andere leningen – is het een dure zaak wanneer de looptijd onnodig oploopt.
Stel: u leent 15.000 euro aan een JKP van 5,15 procent. Bij een looptijd van 1,5 jaar moet u maandelijks 867 euro afbetalen, terwijl de totale rente uitkomt op 605 euro. Kiest u daarentegen voor een looptijd van 5 jaar, dan daalt het maandelijks afbetalingsbedrag tot 283 euro. Daar staat we tegenover dat u op het einde 1.997 euro aan intresten hebt betaald, het driedubbele tegenover de looptijd van anderhalf jaar!
Lees ook:
Bron: spaargids.be
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Reizen63
Ryanair stunt met vliegtickets voor minder dan 5 euro
Luchtvaartmaatschappij Ryanair pakt tot 16 februari uit met de kortingsactie ‘last minute citytrips’ voor vliegreizen die deze maand plaatsvinden. Je kan voor tientallen bestemmingen vliegtickets boeken aan spotprijzen. De goedkoopste vluchten kosten minder dan 5 euro. -
Jongeren leveren bijna 20 procent eigen inbreng bij aankoop vastgoed
De eigen inbreng bij de aankoop van een huis, appartement, grond of bij een renovatie stijgt gestaag. Gemiddeld bedraagt die eigen inbreng ongeveer 27 procent van het aankoopbedrag; 73 procent wordt dus geleend, zo blijkt uit cijfers van marktleider BNP Paribas Fortis. Dat is een stijging met 3 procentpunt tegenover 2020, terwijl de vastgoedprijzen toch opnieuw flink zijn gestegen. -
PREMIUM162
Btw-verlaging op elektriciteit op losse schroeven: Raad van State waarschuwt voor discriminatie van 165.000 bewoners van woonzorgcentra
-
-
Ondanks alle kritiek: Mega wordt groepsleverancier voor de provincie West-Vlaanderen
Energieleverancier Mega stootte de laatste maanden al op heel wat kritiek van de bevoegde ministers, energiewaakhonden en de ombudsman en toch gaat de provincie West-Vlaanderen met hen samenwerken. Mega wordt de leverancier voor de groepsaankoop van de provincie. De komende weken kunnen de 87.000 gezinnen en 4.000 bedrijven die zich aangemeld hebben, bevestigen of ze op het aanbod ingaan. -
Jobat
Deze maatregelen moet je baas nemen tijdens een hittegolf
Het wordt de komende dagen broeiend warm, en dat kan onaangename gevolgen hebben op je werkplek. Werkgevers moeten dan maatregelen nemen om de impact te beperken. Waaruit bestaan die precies? Vanaf wanneer moet het? En hoe zit het met telewerkers? Jobat.be vroeg raad aan arbeidsexpert Helena Muyldermans van Vlaamse werkgeversorganisatie Voka en Catherine Mairy, legal experte bij Partena Professional. -
Mijnenergie
Minder gas verbruiken deze winter? Deze vijf stappen kan je nu al zetten
De onzekerheid rond de aardgasbevoorrading vanuit Rusland weegt sterk op de internationale energiemarkten en bijgevolg ook op jouw aardgasfactuur. Dat effect laat zich tijdens de zomer gelukkig minder voelen, maar belooft in de winter hard aan te komen. Om jouw aardgasverbruik en bijgevolg ook jouw aardgasrekening te beperken, kan je nu al de nodige stappen ondernemen. Mijnenergie.be bundelt vijf praktische tips. -
Spaargids.be
Meer dan 1.000 ongevallen met een e-step vorig jaar: deze verzekeringen dekken je in
De e-step is haast niet meer uit het stadsbeeld weg te denken. Hoewel de wendbare tweewielers bijdragen tot de mobiliteit, brengen ze ook bepaalde risico’s met zich mee. Vorig jaar werden er meer dan 1.000 ongevallen met een e-step geregistreerd. Verkeersinstituut Vias denkt dat het reële aantal zelfs hoger ligt. Spaargids.be zoekt uit welke verzekeringen je bij een ongeval met een elektrische step kan aanspreken.
3 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerGeert Landsman
jean-pierre rejek
Gerrit Pletinck