Vergeet het huishoudboekje, budgetapps zijn de nieuwe manier van verstandig sparen
SparenEen ingrijpende verbouwing, de aankoop van een wagen of een droomreis gepland? Dan doet u er misschien wel goed aan van digitale spaarpotjes aan te leggen. In plaats van al uw spaargeld op één rekening te storten, verdeelt u langs die weg uw geld over verschillende doelen. De aangewezen manier om eindelijk te leren budgetteren?
Het huishoudboekje was vroeger een vaste waarde bij veel gezinnen. Die hielden er nauwkeurig mee bij hoeveel centen langs welke weg binnenkwamen en wat hun spaarpot en bankrekening verliet. Budgetapps zijn de moderne, digitale versies van het huishoudboekje. Verschillende grootbanken bieden ze standaard aan via internetbankieren, maar ook in de appstores is er aan keuze geen gebrek.
KBC brengt via KBC Touch bijvoorbeeld alle uitgaven en inkomsten in beeld en biedt de mogelijkheid om ze aan een specifieke categorie toe te wijzen. Per categorie kan de gebruiker de evoluties nauwkeurig opvolgen. Rabobank biedt zijn klanten de mogelijkheid via haar app tot twintig spaarpotjes aan te maken. Belfius zette zijn Budget Assistant dan weer stop, omdat die naar eigen zeggen niet aan de eigen kwaliteitseisen bleek te voldoen. Met talrijke andere al dan niet betalende budgetapps als Money Lover, Spendee, WAKOSTA?!, YNAB en Handwallet is er evenwel aan mogelijkheden geen gebrek.
Hoe werken digitale spaarpotjes?
Via de app boekt u handmatig of automatisch geld over naar uw spaarpotjes. De applicatie toont u hoever u staat met uw spaardoel en of het nodig is een tandje bij te steken.
Lees ook: Sparen voor uw kind doet u best zo
Meer overzicht en controle
Het grote voordeel is ongetwijfeld het overzicht. Iedereen heeft ergens bepaalde spaardoelen voor ogen, maar concretiseert die vaak niet. Dan blijkt dat u bij het boeken van die droomreis plots een groot saldo van uw spaarrekening moet plukken, wat harder aankomt dan na een gefaseerde budgettering. Dat het spaarpotje voor verschillende spaardoelen aandikt, werkt uiteraard motiverend. Zo’n applicatie helpt ook om aan verleidingen te weerstaan en die ene impulsaankoop links te laten liggen, in functie van een hoger spaardoel. De gebruiker gaat dus bewuster om met zijn centen.
Confronterend
De vraag rest natuurlijk of u echt gebaat bent bij een budgetapp met digitale spaarpotjes. Dat hangt vooral af van uw huidige spaargewoontes. Stelt u zelf altijd realistische doelen en behaalt u die zonder veel moeite? Dan is een budgetapp misschien wel te veel gedoe, aangezien het bijhouden en toewijzen van uitgaves en inkomsten tijd en energie kost.
Niet iedereen ervaart de confrontatie met zijn spendeergedrag bovendien als even aangenaam. Wie echter merkt dat hij bij grote uitgaves tot zijn grote frustratie altijd vanaf nul start en dat liever anders ziet, vindt in een budgetapp een handige bondgenoot. Maar of u nu een app gebruikt of niet, sparen zal altijd de nodige discipline vergen.
Lees ook:
Bron: spaargids.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gouden Giro
1+1 actie: schrijf je Gouden Giro-ploeg in voor de start van de volgende etappe en krijg er een gratis team bij
Arnaud Démare heeft de dertiende etappe in de Ronde van Italië op zijn naam geschreven. Ook jij kunt in deze Giro het zegegebaar maken door deel te nemen aan de Gouden Giro. Schrijf voor morgen om 13u15 jouw Gouden Giro-ploeg in en krijg er gratis een team bij. -
12 trendtassen die je lentegarderobe een instant stijlupgrade geven
Is je kleerkast toe aan een lente-update? Met een hippe handtas geef je zelfs de meest eenvoudige outfit een makkelijke stijlboost. Een tas in maanvorm, met opvallende schakels, in een verrassend vierkant formaat of met een flinke portie blingbling? Deze handtassentrends sieren de catwalks en kan je zo kopiëren. -
PREMIUM237
“Binnen vier jaar zijn 6 op de 10 nieuwe wagens elektrisch”, maar particulier blijft “verontrustend afwachtend”
-
-
Jongeren leveren bijna 20 procent eigen inbreng bij aankoop vastgoed
De eigen inbreng bij de aankoop van een huis, appartement, grond of bij een renovatie stijgt gestaag. Gemiddeld bedraagt die eigen inbreng ongeveer 27 procent van het aankoopbedrag; 73 procent wordt dus geleend, zo blijkt uit cijfers van marktleider BNP Paribas Fortis. Dat is een stijging met 3 procentpunt tegenover 2020, terwijl de vastgoedprijzen toch opnieuw flink zijn gestegen. -
PREMIUMSchellebelle
RECONSTRUCTIE. De Schellebellemoord, met peetvader Prosper als meesterbrein: “De enige vijand die Eddy had, was zijn papa zelf”
-
Producent van Knorr, Lipton en Dove waarschuwt dat boodschappen wellicht nog duurder zullen worden
De Britse multinationale onderneming Unilever - vooral bekend van voedings- en verzorgingsmerken als Knorr, Ben & Jerry’s, Unox en Dove - waarschuwt dat de productiekosten blijven oplopen. En dat zal de consument wellicht ook voelen. In 2021 verhoogde de multinational zijn verkoopprijzen al om zo de sterk gestegen grondstofkosten te compenseren. -
PREMIUM11
Jan was slachtoffer van spoofing en kreeg duizenden telefoontjes van ontevreden Luminus-klanten over hem heen
7 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerStef van Dijk
Jean De Grande
Wim Van Assche
Ronny Ooijen
Rik Moens