Van Peteghem licht voorstel om hoge energieprijzen aan te pakken in Kamer toe: “Eerst btw-verlaging, daarna duurzame oplossing”
Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) pleit voor een “verstandige en duurzame oplossing” om de hoge energieprijzen aan te pakken. Daarvoor moet er volgens hem snel een btw-verlaging komen, in afwachting van een meer uitgewerkte oplossing. Van Peteghem lichtte zijn voorstel, dat hij ook op de tafel van de regering legde, nu toe in de Kamercommissie Financiën.
Het dossier van de stijgende energieprijzen is opnieuw niet weg te branden van de regeringstafel. Van Petgehem kwam vorige week met het voorstel om de btw te verlagen van 21 procent naar 6 procent om energie voor de burger betaalbaar te houden, maar lang niet iedereen was het daarmee eens. Op tafel liggen inmiddels verschillende pistes: een verlenging van het sociaal tarief, een energiepremie of -korting van rond de 200 euro en een verlaging van de btw.
De regering vroeg minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) en Van Peteghem vorige week om een analyse te maken van de verschillende pistes. Die laatste legde inmiddels daarover een nota voor overleg voor, en lichtte tijdens een minidebat in de Kamercommissie Financiën toe hoe die oplossing voor de dure energieprijzen er volgens hem moet uitzien.
1 februari
“Mijn voorstel houdt een verstandige en duurzame oplossing in”, zei Van Peteghem. “Een duurzame oplossing die natuurlijk tijd vraagt. Een oplossing die rekening houdt met de impact van alle mogelijke gevolgen, maar die vooral ook oog heeft voor een snelle, directe en significante impact op de factuur van onze gezinnen.”
In een eerste fase zou er daarom sprake zijn van een tijdelijke btw-verlaging van 21 naar 6 procent. Die maatregel zou al ingaan vanaf 1 februari. Dat moet toelaten om intussen te werken aan die duurzame oplossing, waarvoor de minister twee concrete pistes heeft uitgewerkt.
‘Spaanse piste’
In de zogenaamde ‘Spaanse’ piste zou de btw dalen naar 6 procent vanaf het moment dat de prijzen een bepaalde drempel overschrijden. In Spanje is een dergelijk systeem al in voege en ligt de drempel op 45 euro per MWh. Die drempel zou in België voor elektriciteit ook rond die prijs schommelen.
Een tweede piste is om de btw op gas en elektriciteit op een duurzame manier te verlagen naar 6 procent en om de budgettaire impact van die verlaging voor de overheid te compenseren in de accijnzen. Daardoor kan gerichter worden gewerkt en kan via een ‘flexibel’ cliquetsysteem, een slimme aanpassing van de accijnzen gebeuren. “Ik hoop dat er snel een beslissing valt zodanig dat we onze gezinnen snel soelaas kunnen gaan bieden”, zei Van Peteghem nog.
Ook energieminister Van der Straeten pleitte gisteren in de Kamer al voor een “slimme” verlaging van de btw. Ze is geen voorstander van een algemene verlaging, die een invloed zou hebben op de lonen via een soort indexsprong. Volgens haar zou dat neerkomen op een transfer van arm naar rijk. Wel staat de minister open voor een gerichte btw-verlaging, op maat van de energietransitie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Pensioensparen op je 54ste? Behoed je voor deze grove fout
54-jarigen die aan pensioensparen doen, denken maar beter twee keer na over het bedrag dat ze dit jaar storten. Het kan bepalend zijn voor de sommen die ze de volgende tien jaar mogen storten en het fiscale voordeel dat ze daarbij genieten. Spaargids.be legt uit hoe de vork aan de steel zit. -
Independer
Op kot? Deze verzekeringen zijn een must voor studenten
Veel studenten zijn nog naarstig op zoek naar een kot, nu het volgende academiejaar in zicht komt en er kotschaarste heerst. Heb je een optrekje gevonden, zijn er echter niet zoveel jongeren die eraan denken om meteen ook de verzekering voor hun kot in orde te brengen. Hoe zit dat precies in elkaar? Moet je een studentenkot apart verzekeren? Independer.be maakt je wegwijs. -
341
Ex-Russisch president Medvedev zegt dat meer dan verdubbeling van gasprijs op komst is voor Europeanen
-
-
Voor deze frauduleuze beleggingsvennootschappen moet je opletten
De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) waarschuwt voor de activiteiten van de vennootschappen Allied Indices International, Alpas Trading, Shard Asset Management en Universal Asset Management. Zij mogen geen beleggingsdiensten aanbieden in België, klinkt het, en zijn bovendien mogelijk oplichters. -
31
Binnenkort geen ‘kipstuckjes’ meer? Federale overheid werkt aan richtlijnen voor namen van vegetarische vleesvervangers
De Federale Overheidsdienst Economie werkt aan regels die producenten van vleesvervangers zou verbieden om namen als ‘kipstuckjes’, hamburger of ‘speckskes’ te gebruiken. Dat schrijft de krant ‘De Tijd’. Aan onze redactie wil woordvoerster Lien Meurisse van de FOD Economie enkel bevestigen dat er gewerkt wordt aan richtlijnen “over wat je kan schrijven bij vegetarische vleesvervangers”. -
Communie- of lentefeest op de planning? Zo kies je de perfecte handtas
Het is mei, en dat betekent dat het communie- en lentefeestseizoen weer volop losbarst. Al hebben we met dit mooie weer helemaal geen reden nodig om te feesten. Je hoofd breken over de juiste look? Nergens voor nodig. Deze twaalf handtassen maken elke outfit af. -
78
Binnenkort nog meer lege winkelrekken door prijsconflicten leveranciers en supermarkten?
De stijgende prijzen voor grondstoffen zet de relatie tussen de supermarktketens en leveranciers onder druk. De prijsconflicten zouden dus in de nabije toekomst kunnen zorgen voor meer lege winkelrekken. “Op dit moment worden er onderhandelingen gevoerd”, vertelt financieel expert Paul D’Hoore in de studio van VTM NIEUWS.