Wie zijn lening wil terugbetalen, moet eerst de oefening grondig maken.
Volledig scherm
Wie zijn lening wil terugbetalen, moet eerst de oefening grondig maken. © Shutterstock

Uw woonlening vroeger terugbetalen: doen of niet?

GeldIs het interessant om uw lening vervroegd terug te betalen? Op een spaarboekje brengt het toch niets meer op. Soms wel, soms ook niet, zo blijkt. Veel hangt af van de evolutie van de rentevoeten en het spaarboekje, het nog af te lossen bedrag, het spaarvolume en de resterende looptijd van uw lening. Aan de hand van een concreet voorbeeld helpen we u op weg.

3 reacties

 • Geert Landsman

  3 jaar geleden
  Nooit doen, je verliest je aftrek en de geldontwaarding gaat sneller dan je hypotheek want die ligt vast. Je kan namelijk steeds meer opzij leggen rn verdient meer terwijl je hypotheek niet opslaat.
 • Didier Verhofstede

  3 jaar geleden
  Moest ik genoeg geld hebben om mijn huis ineens af te betalen doe ik dat direct. Want het brengt mij meer op dan het belastingsvoordeel. Reken maar uit. Ongeveer € 6000 voordeel. Als ik € 1057 zou moeten afbetalen spaar ik mij dus ongeveer € 6684 uit in het jaar belastingsvoordeel al afgetrokken. En geen aflossing meer. Da's dus gewoon € 1057 extra in de maand.
 • Emi Hergersberg

  3 jaar geleden
  Ik zou het niet doen tenzij om een andere woning te kunnen verwerven. Vooreerst krijg je wegens vroegtijdige terugbetaling een boete van de bank. Ook wegens verdere intrest aftrekbaarheid bij de belastingen niet interessant. Geleend bedrag devalueert mee.
 1. Ex-Miss Belgian Beauty Eveline Hoste: "Ik vond mezelf ook mooi toen ik zwaarder was"
  Play

  Ex-Miss Belgian Beauty Eveline Hoste: "Ik vond mezelf ook mooi toen ik zwaarder was"

 2. Verenigd Koninkrijk zwaar getroffen door storm Christoph
  Play

  Verenigd Koninkrijk zwaar getroffen door storm Christoph

Geld