Uitrol slimme meters tijdelijk on hold gezet bij eigenaars van zonnepanelen
Bestaande eigenaars van zonnepanelen zullen minstens tot begin april 2021 geen digitale meter krijgen. Dat heeft Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) aangekondigd.
Delen per e-mail
Het Grondwettelijk Hof vernietigde vorige week de Vlaamse regeling rond de virtueel terugdraaiende teller van de digitale elektriciteitsmeter.
De regering besloot daarop dat de 101.000 rechtstreeks getroffen eigenaars met een digitale meter nog in 2021 een eenmalige compensatie krijgen die voor een gemiddeld project een rendement van 5 procent op 15 jaar garandeert.
Tot die compensatieregeling is opgenomen in de regelgeving, zullen geen digitale meters meer worden geplaatst bij eigenaars van zonnepanelen. Later deze week zouden de tabellen met bedragen al worden geplaatst op de website Tellercompensatie.be.
Vorige week werd al aangekondigd dat de digitale meters niet meer prioritair bij de eigenaars van zonnepanelen zullen worden geplaatst. Zij komen nu gewoon aan de beurt in de normale uitrol, die in 2029 afgerond moet zijn.
Wie een nieuwe installatie van zonnepanelen doet, krijgt overigens wel nog steeds de digitale meter. Maar rekening houdend met de wachtlijst voor de meters, kunnen daar enkele maanden tijd over gaan.
Bekijk ook: Hoe vraag je een compensatie voor zonnepanelen aan?
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Van plan om te barbecueën dit weekend? Grillmaster Peter De Clercq legt uit welk toestel de beste smaak verzekert
-
PREMIUM
Kan een thuisbatterij nu redding brengen voor de eigenaars van zonnepanelen?
Kan een thuisbatterij redding brengen nu bij zonnepanelen het financieel voordeel van de terugdraaiende teller voorgoed wegvalt? Zo’n batterij slaat extra energie uit de panelen op, zodat die ook op een later moment verbruikt kan worden. “Die thuisbatterij is een mogelijk deel van de oplossing”, stelt energieconsulent Alex Polfliet (Zero Emission Solutions): “Op voorwaarde dat alle overheidspremies overeind blijven, is een terugverdientijd van 8 jaar realistisch.” -
Make-up, wijn of inkt op je leren handtas? Zo verwijder je zelfs de lastigste vlekken
Een foundation- of lipstickvlek op je lievelingstas? Wat je ook doet, ga de vlek niet met water te lijf! Zo maak je de schade alleen maar groter. Ook dure wondermiddeltjes hoef je niet in huis te halen. Dé ideale bondgenoot bij lastige vlekken op je leren tas is goedkoper dan je denkt. Meer zelfs, je hebt het vast in huis. Vaseline is afkomstig van petroleum en slaagt er daarom als geen ander in om vuildeeltjes te capteren zodat je ze makkelijk kan verwijderen. Smeer een royale hoeveelheid van de klassieker op de make-up vlek. Laat even inwerken en verwijder het goedje met een vochtige doek. Herhaal indien nodig. Laat de crème een vette glans na op je handtas? Wrijf het overtollige vet weg met een beetje milde detergent op een zachte doek. -
-
Energie
7 tips om uw woning veel energiezuiniger te maken
De energiefactuur vertegenwoordigt in veel gezinnen een (te) groot deel van het huishoudbudget. Uw woning energiezuinig maken leidt tot een grotere energie-efficiëntie en is dan ook de beste manier om de kosten serieus te drukken. Mijnenergie.be bekeek de belangrijkste werkpunten. -
PREMIUM
De helft minder exposanten, maar verbouwkoorts blijft: digitale editie van Batibouw van start
-
PREMIUM10
Lidl wil 23 nieuwe filialen openen: hoe de supermarkt uitgroeide van sobere discounter tot hip warenhuis
Supermarktketen Lidl wil voor eind februari 2022 in totaal 23 nieuwe winkels openen in ons land. Goed voor 500 extra banen. De facelift van de hard discounter van destijds tot een volwaardige supermarkt die influencers inschakelt en de koers sponsort, is opvallend. “Lidl heeft de geloofwaardigheid gewonnen die het vroeger veel minder had”, klinkt het. -
Heeft je leeftijd invloed op de kostprijs van je autoverzekering?
Uit cijfers van het Kenniscentrum verkeersveiligheid (2012) blijkt dat meer dan een derde van alle letselongevallen wordt veroorzaakt door 18- tot 31-jarige bestuurders. Ligt dit aan roekeloos rijgedrag of het ontbreken van ervaring? Ervaring speelt in elk geval een grote rol. Welke impact heeft je leeftijd dan op de premie van je autoverzekering? Independer.be legt het je uit.
306 reacties
bob jansens
Marc Van Driessche
ivo deveijver
Koen Van Crombruggen
Erik Bervoets