Thuisbatterijen steeds populairder, maar spaart u er wel centen mee uit zonder zonnepanelen?
EnergieDe voordelen van een thuisbatterij bij het gebruik van zonnepanelen zijn gekend: door een tijdelijke overproductie vloeit de elektriciteit niet weg naar het net, de energie blijft netjes bewaard in de batterij. Ondertussen zijn er ook al mensen die geen zonnepanelen hebben die zo’n thuisbatterij aanschaffen. Mijnenergie.be bekijkt of dat wel de investering waard is.
Om nog even samen te vatten: een thuisbatterij slaat de stroom op die u niet onmiddellijk verbruikt. In ideale omstandigheden combineert u de installatie van een thuisbatterij met zonnepanelen. De thuisbatterij slaat de geproduceerde zonne-energie dan op op, zodat u die kan gebruiken wanneer de zonnepanelen weinig tot geen energie opwekken. Als uw zonnepanelen niet genoeg produceren om het verbruik te dekken, dan haalt de elektriciteitskast de opgeslagen elektriciteit uit de batterij. Die elektriciteit wordt omgevormd naar wisselstroom en meteen aangewend voor het gebruik in huis. Pas als de batterij leeg is, schakelt u over naar het net om stroom te halen.
Back-up bij black-out
Maar wat als u geen zonnepanelen heeft? Wie een thuisbatterij installeert en thuis geen zonnepanelen gebruikt, doet dat meestal als een soort toekomstgerichte investering of om zichzelf tijdens een stroomonderbreking van noodcapaciteit te voorzien.
Als u over een dubbele elektriciteitsmeter beschikt, kunt u in daluren stroom van het net naar de batterij opladen tegen het goedkopere nachttarief om vervolgens overdag te gebruiken. Een doorsnee gezin zonder zonnepanelen kan zo tot 100 euro per jaar aan stroom besparen. Klinkt mooi, maar die besparing is eerder peanuts in vergelijking met de huidige kostprijzen van zulke thuisbatterijen.
Kostprijs versus levensduur
Een thuisbatterij kost namelijk - naargelang het merk, type en de capaciteit - tussen de 5.000 en 10.000 euro. Afhankelijk van de capaciteit die u nodig heeft, kan u kiezen tussen thuisaccu’s van 3 tot 14 kWh. De beste batterijen op de markt hebben een opslagcapaciteit tot 95 procent. De capaciteit van een thuisbatterij bedraagt tegen het einde van de levensduur – na ongeveer 15 jaar – nog zowat 65 procent van de oorspronkelijke waarde.
Als we op basis van die gegevens even een simpele rekensom maken, dan verdient ons gezin zonder zonnepanelen de thuisbatterij terug... na 40 jaar. Klinkt al minder mooi. Naar alle verwachtingen komen er de komende jaren echter wel geschikte batterijen op de markt voor minder dan 4.000 euro, inclusief plaatsing en btw. Maar dat is voorlopig nog toekomstmuziek.
Premie tot 3.200 euro
Bij het aanschaffen van een thuisbatterij komt u wel in aanmerking voor een premie van de Vlaamse overheid, op voorwaarde dat u al bent overgestapt van een terugdraaiende naar een slimme meter.
De premie bedraagt 250 euro per kilowattuur werkelijke capaciteit van het batterijsysteem. Voor een thuisbatterij van 8 kWh krijgt u dus een premie van 2.000 euro. De premie bedraagt maximum 3.200 euro en kan nooit meer bedragen dan 35 procent van de investeringskosten. Om in aanmerking te komen voor een premie moet de installatie van de thuisbatterij ten laatste in 2021 geplaatst zijn, door een erkend installateur, en moet u de premie ten laatste in 2021 aanvragen. Na aankoop van het batterijsysteem moet de thuisbatterij minstens 10 jaar aangesloten blijven.
Lees meer op Mijnenergie.be:
Bron: mijnenergie.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijntelco
Streamingdienst toevoegen aan je telecompakket? Je komt vaak duurder uit dan bij een apart abonnement
Wie vandaag voor een telecombundel met tv kiest, heeft daarbij de mogelijkheid om één of meer streamingdiensten aan zijn pakket toe te voegen. Via je decoder of de televisie-app van je provider kan je dan je favoriete films en series streamen. Maar is dat ook een voordelige formule? Of neem je die abonnementen toch beter apart? Mijntelco.be zocht het uit. -
Energieleveranciers merken nog geen stijging wanbetalingen
De leveranciers van elektriciteit en aardgas zien nog geen stijging van betalingsmoeilijkheden bij hun klanten als gevolg van de historisch hoge energieprijzen. Maar ze vrezen wel een toename van het aantal wanbetalers de komende maanden. -
PREMIUM
Deze mensen produceren zélf hun stroom: “Mijn windmolen kost 75.000 euro, maar in 8 jaar is die terugbetaald”
-
-
Livios
Zonnepanelen plaatsen: deze 7 zaken moet je zeker weten
Dat zonnepanelen het duurzame antwoord zijn op fossiele brandstoffen en op de hoge energieprijzen hoeven we jou niet meer te vertellen. Maar waarop moet je zeker letten bij de installatie? Bouwsite Livios vroeg het aan enkele specialisten. -
HLN Shop
Adrenalinejunkie? Hier kan je tegen 60 km/u over het ijs vlammen
De komende weken zal er - naar jaarlijkse gewoonte - opnieuw veel geschaatst, geskied en gesnowboard worden. Maar de winterpret opsnuiven kan nog avontuurlijker! Wat dacht je van racen op het ijs? Ijskarten, goed voor een stevige adrenalineboost, is een ware wintertrend aan het worden. HLN Shop maakt er jou alvast warm voor. -
Heineken wil bierprijzen verhogen ondanks miljardenwinst
De Nederlandse bierbrouwer Heineken denkt dit jaar last te krijgen van inflatie. Zo zijn de prijzen van grondstoffen, vervoer en energie al enige tijd hoog en die zal het moederbedrijf van Alken Maes doorrekenen aan klanten, stelt Heineken bij de presentatie van zijn jaarcijfers. Dat bier daardoor duurder wordt, kan tot gevolg hebben dat de bierverkoop daalt, waarschuwt de brouwer, die een miljardenwinst boekte. -
Consumenten kunnen aanzienlijk besparen op telecomuitgaven, zegt telecomwaakhond BIPT
Consumenten kunnen aanzienlijk besparen op uitgaven voor telecommunicatiediensten, onder meer door beter hun gewenste diensten af te bakenen en door regelmatig de op de markt beschikbare telecomaanbiedingen te vergelijken om de concurrentie volop te laten spelen. Dat blijkt uit een rapport van het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT).