Te duur energiecontract? Zo laat u zich niet vangen
EnergieOnderzoek van de Economische Inspectie wees uit dat er op het vlak van prijstransparantie op de energiemarkt nog ruimte is voor verbetering. Veel consumenten betalen vandaag honderden euro’s te veel voor hun gas- en elektriciteitsfactuur, onder meer vanwege de stilzwijgende verlenging van oudere en dure, slapende energiecontracten. Voor prijsvergelijker Mijnenergie.be is de oplossing duidelijk: zelf actie ondernemen.
Delen per e-mail
De CREG (Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas) wees in de herfst al op de grote prijsverschillen tussen de goedkoopste en de meest dure energiecontracten op de markt. De energieregulator becijferde dat 360.000 Belgische gezinnen jaarlijks 600 euro te veel betalen voor hun energie (*). De studie van de CREG leidde tot een onderzoek van de Economische Inspectie, in opdracht van federaal minister van Economie en Consumentenzaken Nathalie Muylle (CD&V). De minister deelde onlangs haar bevindingen met Radio 1.
Een opvallende conclusie is het gebrek aan prijstransparantie op de markt. Energieleveranciers moeten bijvoorbeeld op hun website doorverwijzen naar de vergelijkingstool van de regulator, maar houden zich daar niet altijd aan. De CREG laakte eerder al de grote prijsverschillen tussen de vandaag aangeboden energiecontracten en de zogenaamde slapende energiecontracten. Hoewel energieleveranciers die oude tariefformules niet meer actief aanbieden, zitten heel wat consumenten er wel nog mee opgescheept. Ze betalen in veel gevallen een factuur die de huidige marktprijzen overtreft.
Kloof tussen goedkope en dure energiecontracten
Om zekerheid te verwerven over het goedkoopste tarief, neemt u dus best zelf het heft in handen. Dat kan zowel via vergelijkingstools van de energieregulatoren als via commerciële vergelijkingssites. Ze berekenen de tarieven van de verschillende energieleveranciers op basis van uw woonplaats en jaarlijkse verbruik. Na enkele muisklikken lijsten ze de verschillende energiecontracten op, van goedkoop naar duur.
Commerciële vergelijkingssites bieden als extra voordeel de genereuze welkomstkortingen waar leveranciers mee uitpakken. Het effect is niet gering: uit een snelle steekproef (verricht op 3 juli 2020) blijkt dat tussen de goedkoopste en duurste aanbieder van elektriciteit bij een gemiddeld verbruik en een vast energiecontract een kloof van meer dan tweehonderd euro gaapt. Voor aardgas gaat het zelfs om meer dan vierhonderd euro!
Kosteloos overstappen
Beschikt u over een ‘slapend’ energiecontract van lange duur, dan hoeft dat uw besparingsvoornemens niet af te remmen. Wie van energieleverancier wil veranderen, moet enkel een nieuw energiecontract afsluiten. Uw toekomstige leveranciers regelt alles met uw vorige leverancier en met de netbeheerder. Na een overstapperiode van één maand start uw nieuw energiecontract automatisch. Een overstap gebeurt bovendien kosteloos.
Toch nog een klein aandachtspuntje: sommige leveranciers rekenen de jaarlijkse vergoeding voor administratieve en andere kosten meteen voor een heel jaar aan. Stapt u al enkele maanden na het afsluiten van uw vorig energiecontract over op een andere energieleverancier, dan zult u die kosten dus niet recupereren.
Kat niet uit de boom kijken
Minister Muylle beloofde zelf tot actie over te gaan met het oog op een grotere prijstransparantie. Om nu al te besparen hoeft u die verdere stappen niet af te wachten. Betaal niet langer voor een te duur energiecontract, en stap over naar een energieleverancier die beter bij u past.
Lees meer op Mijnenergie.be:
Bron: mijnenergie.be.
(*) CREG, 360.000 Belgische gezinnen betalen jaarlijks 600 euro te veel voor hun energie, 24 oktober 2018
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Multimedia
Slechte wifi? Deze toestellen versterken je signaal tot in het kleinste kamertje
Je wifinetwerk is op zijn sterkst in de onmiddellijke buurt van je draadloze router. Hoe verder in de woning, hoe minder sterk je signaal vervolgens wordt. Als dat problematisch is, kan je het bereik uitbreiden met een wifi repeater. We bekeken enkele populaire modellen. -
Sparen
Lukt het u maar niet om meer te sparen? Waarschijnlijk trapt u in een van deze valkuilen
Een wereldreis (als dat ooit weer mag), de keuken in het nieuw, een spaarpot voor noodgevallen: er zijn redenen genoeg om een stevige spaarboek aan te leggen. Toch vinden veel mensen het aartsmoeilijk om hun spaarvoornemens vol te houden. Spaargids.be zocht uit wat sparen zo lastig maakt. -
PREMIUM14
Nieuwe televisie nodig nu Telenet analoge tv stopzet? Onze techexpert vertelt hoe je de beste smart-tv kiest
-
-
Sparen
Vastgoed kopen in 2021: komt de marktcorrectie er dan toch eindelijk aan?
Als u de afgelopen jaren een huis of appartement kocht (of dat wou doen), dan weet u dat de vastgoedprijzen al een tijdje in stijgende lijn zitten. De coronacrisis heeft daar ook niets aan veranderd: in 2020 betaalde u gemiddeld 5,7% meer voor een woning en 6,8% meer voor een appartement dan in 2019. Spaargids.be zocht uit of die opwaartse curve ook in 2021 een realiteit blijft. -
PREMIUM
Is dure dierenvoeding beter dan goedkope? En hoe weet je welke voeding geschikt is voor jouw hond of kat? Een expert geeft advies
-
Livios
Verplicht bij nieuwbouw en grote renovaties: zo werkt een regenwaterput
Ga je bouwen of grondig renoveren? Dan ben je verplicht om regenwater op te vangen. Maar ook als je je waterfactuur wil verlagen, is een regenwaterput een goede oplossing. Bouwsite Livios legt uit hoe zo’n put werkt en waar je rekening mee moet houden. -
621
Grondwettelijk Hof: geen terugdraaiende teller voor eigenaars zonnepanelen, “morgen bekijken welke opties er nog zijn”
Het Grondwettelijk Hof heeft de Vlaamse regeling rond de terugdraaiende teller vernietigd, maar niet met terugwerkende kracht. De eigenaars van zonnepanelen in Vlaanderen mogen dus niet tot vijftien jaar gebruik maken van een terugdraaiende teller. Gebruikers mogen wel de voordelen behouden die ze tot op vandaag hebben genoten. “Op basis van de analyse van het vonnis trek ik morgen naar de ministerraad om met mijn collega’s van de Vlaamse regering te bespreken welke opties er nog zijn of niet meer zijn voor de getroffen gezinnen”, reageert Vlaams minister van Energie Zuhal Demir. Ze wijst erop dat een overheid betrouwbaar moet zijn naar de burgers toe. De Vlaamse regering en het Vlaamse parlement zetten in 2019 het licht op groen voor de regeling, hoewel er toen al een negatief advies over was.