Studeren met een beperking? Hier heb je recht op!
Studeren is voor iedereen een zware dobber. Met een visuele of een auditieve beperking, een leerstoornis of in een rolstoel wordt het helemaal een hindernissenparcours. Het is aan de universiteit of hogeschool om ervoor te zorgen dat jongeren met een beperking dezelfde kansen krijgen als iedereen.
Sommige studenten hebben af en toe een gebarentolk nodig. Andere kunnen een brailleversie van de cursussen gebruiken. Nog andere willen graag wat meer examentijd, omdat ze lijden aan een leerstoornis zoals dyslexie of dysorthografie. En wie tijdens het jaar uitvalt door een serieuze ziekte, hoopt dat de onderwijsinstelling daar ook rekening mee houdt.
De wetgeving verplicht universiteiten en hogescholen om ‘redelijke aanpassingen’ te voorzien voor studenten met een beperking. Ze moeten daarvoor procedures opnemen in hun onderwijs- en examenreglement. In elke hoger onderwijsinstelling is ook een aanspreekpunt waar je terecht kunt met vragen over studeren met een beperking. Je vindt die aanspreekpunten op de website van het Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs (www.siho.be)
Het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming biedt daarnaast specifieke, individuele ondersteuning. Op die manier krijg je bijvoorbeeld recht op tolkuren of is er geld om lesmateriaal om te zetten. Dat soort van ondersteuning vraag je aan via de sociale voorzieningen van de instelling waar je studeert.
Als de instelling niet mee wil
Soms kan (of wil?) een universiteit of hogeschool bepaalde redelijke aanpassingen niet doen. De instelling moet wel motiveren waarom ze dit weigert. Als student kan je intern beroep aantekenen. Levert dit niks op, dan kan je nog altijd aankloppen bij Unia, de instelling die discriminatie bestrijdt en gelijke kansen bevordert (www.unia.be). Unia zal bemiddelen en indien nodig ook voor juridische bijstand zorgen.
Ziek? Pas op voor je kinderbijslag
Studenten die tijdens het academiejaar ernstig ziek worden, moeten opletten voor een mogelijke financiële afknapper. De normale regel is simpel. Ben je jonger dan 25 en voor minstens 27 studiepunten ingeschreven aan een hogere onderwijsinstelling? Dan heb je recht op kinderbijslag.
Maar wat gebeurt er als je ernstig ziek wordt en daardoor niet langer voor minstens 27 studiepunten ingeschreven kan blijven? Dan is het uitkijken geblazen. In dat geval moet je immers eerst erkend worden als ‘kind met een aandoening’. Je kan dit statuut aanvragen via je kinderbijslagfonds. Dankzij dit statuut behoud je het recht op kinderbijslag.
Soms slaat het leven toe. VIVAY wil je steunen in moeilijke dagen, om te beschermen wie echt telt. Als ouder kan je ervoor zorgen dat de studiekosten van je kind verder betaald worden als jij helaas zou overlijden. De VIVAY Studiekostenverzekering van AG Insurance betaalt 2 jaar lang elke maand een vast bedrag aan je kind voor de studiekosten als jij zou overlijden. Bovendien krijgt je kind ook twee keer € 1.000 voor het inschrijvingsgeld.
Meer weten? Klik hier.
Deze reclame betreft de Studiekostenverzekering van AG Insurance. Dit is een overlijdensverzekering (Tak 21) met een looptijd van 7 jaar. Deze verzekering werd ontwikkeld door AG Insurance en eventueel door je tussenpersoon verkocht. Bij je overlijden voorziet ze een maandelijks betaling van een vast bedrag aan je kind om zijn of haar studiekosten in verband met zijn of haar hogere studies te betalen en dit gedurende 2 jaar. Hij of zij zal ook twee keer een bijkomend vast bedrag ontvangen om de jaarlijkse inschrijvingskosten te betalen. Deze verzekering is onderworpen aan het Belgisch recht. Er worden diverse uitsluitingen, beperkingen en voorwaarden voorzien voor het verzekerde risico. Zo worden bv. uitgesloten: een overlijden door zelfmoord in het eerste jaar van je overeenkomst, overlijden door de opzettelijke daad of op aansporing van de begunstigde van de verzekering en overlijden ten gevolge van een (burger)oorlog. De algemene voorwaarden zijn gratis beschikbaar op www.vivay.be. Je kunt altijd een offerte met premieberekening aanvragen op www.vivay.be. Je kunt een eventuele klacht sturen naar AG Insurance n.v., Dienst Klachtenbehandeling, E.Jacqmainlaan 53, 1000 Brussel, mailen naar customercomplaints@aginsurance.be of je kunt bellen naar +32 (0)2 664 02 00. Als de door AG Insurance voorgestelde oplossing je niet volstaat, kan je je klacht voorleggen aan de Ombudsman van de Verzekeringen (www.ombudsman.as), de Meeûssquare 35, 1000 Brussel, mailen naar info@ombudsman.as, bellen naar +32 (0)2 547 58 71 of faxen naar +32 (0)2 547 59 75. AG Insurance n.v. - E.Jacqmainlaan 53 - 1000 Brussel – RMP Brussel – BTW BE0404.494.849 – www.aginsurance.be is een Belgische verzekeringsmaatschappij vergund onder de code 0079 en onder toezicht van de Nationale Bank van België, Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Pensioensparen fiscaal aangemoedigd: ook na je 65e nog voordelig
Wie wat extra kapitaal wil aanleggen tegen het moment dat hij met pensioen gaat, kan dat doen met een fiscaal steuntje in de rug. En dat zelfs tot na de leeftijd van 65 jaar. Spaargids.be plaatst de opties naast elkaar. -
Voedingsbedrijf Ter Beke ligt overhoop met supermarkt: lasagne dreigt duurder te worden
Voedingsbedrijf Ter Beke voert “stugge” contractuele discussies met een supermarkt. De groep zal hierdoor mogelijk tijdelijk de verkoop van producten moeten opschorten. Lasagne in de winkel dreigt alvast duurder te worden. -
Hetzelfde kot, 30 jaar later: wat is er veranderd?
-
-
TV
STREAMINGTIP. ‘H4Z4RD’: Dimitri Vegas ruilt de beats voor het witte doek
Hij werd wereldberoemd als de helft van dj-duo Dimitri Vegas & Like Mike, maar sinds een tijdje slaat eerstgenoemde z’n vleugels uit. Na enkele kleinere filmrollen draait het in ‘H4Z4RD’ - vanaf nu op Streamz - volledig rond de oudste van de Thivaios-broertjes. -
Gouden Formule 16
Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1
De eerste twee GP’s van het nieuwe F1-seizoen zitten er intussen al even op. En zo ook de eerste speeldag van de Gouden Formule 1. Betekent dit dat jij te laat bent om jouw droomteam nog in te schrijven? Neen hoor, helemaal niet: ga aan de slag voor de volgende GP in Australië (en de rest van het seizoen) en scoor nog steeds prachtige prijzen. -
Producent van Knorr, Lipton en Dove waarschuwt dat boodschappen wellicht nog duurder zullen worden
De Britse multinationale onderneming Unilever - vooral bekend van voedings- en verzorgingsmerken als Knorr, Ben & Jerry’s, Unox en Dove - waarschuwt dat de productiekosten blijven oplopen. En dat zal de consument wellicht ook voelen. In 2021 verhoogde de multinational zijn verkoopprijzen al om zo de sterk gestegen grondstofkosten te compenseren. -
Vergeet de minitas: XL-totebags zijn deze lente de grootste trend
Berg die minitassen voorgoed op en laat je innerlijke Mary Poppins stralen met een praktische én stijlvolle XL-tas. De big shopper maakt dit voorjaar eindelijk haar grote comeback.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer