Studenten staan er soms alleen voor. Waar vinden ze steun?
Studeren is duur voor iedereen. Helemaal lastig wordt het als de student er alleen voor staat. Omdat de ouders de studies niet kunnen of willen betalen. Of erger: omdat ze overleden zijn. Zelfs in dat ‘worst case scenario’ hoeft zijn of haar toekomst niet in duigen te vallen.
Niet alle ouders zijn tweeverdieners die er financieel goed voor staan. Wat als ze hun zoon of dochter niet financieel kunnen ondersteunen tijdens de studie? Of wat als ze plots wegvallen? Jongeren die nog geen 25 zijn, geen inkomen hebben en geen financiële steun van hun ouders krijgen, mogen aankloppen bij het OCMW en bij de dienst studietoelagen van de Vlaamse overheid.
Een leefloon, onder voorwaarden
Het OCMW kan een leefloon toekennen. Daarvoor moet de student aan een aantal voorwaarden voldoen: onder andere minstens 18 jaar zijn, ingeschreven zijn aan een erkende of gesubsidieerde onderwijsinstelling én een diploma willen halen van secundair, hoger of universitair onderwijs.
Als de jongere nog recht heeft op kinderbijslag, zal het OCMW wel eerst de onderhoudsplicht van de ouders onderzoeken. Een student die omwille van een relatiebreuk de ouderlijke woning moet verlaten en noodgedwongen zelfstandig gaat wonen, komt onder specifieke voorwaarden ook in aanmerking voor een leefloon als alleenstaande. In principe moet het OCMW dit leefloon dan terugvorderen van de ouders. Die blijven immers onderhoudsplichtig.
Als de ouders wegvallen
Een wees kan het statuut van ‘alleenstaande student’ aanvragen bij de studietoelagen van de Vlaamse Overheid. Dit is ook het geval voor een ‘halve wees’. Dat is een jongere die na een echtscheiding bij één ouder is gaan inwonen. Deze ouder is gestorven en de jongere is niet bij de andere ouder gaan wonen. Ook jongeren die tot hun 18 jaar in een pleeggezin opgroeiden of die al een OCMW-leefloon ontvangen omdat ze niet langer bij hun ouders gedomicilieerd zijn, kunnen zo’n statuut aanvragen.
Een alleenstaande student heeft recht op een studietoelage. Het bedrag wordt bepaald op basis van verschillende criteria, zoals het referentie-inkomen en het feit of je al dan niet op kot zit.
Aankloppen bij de sociale dienst
Er is nog een derde optie: aankloppen bij de sociale dienst van de universiteit of hogeschool. Studenten die een basisopleiding volgen én het financieel moeilijk hebben, kunnen daar een sociale toelage aanvragen. In tegenstelling tot een studielening moet zo’n toelage later niet altijd worden terugbetaald. Het bedrag hangt af van de sociale en financiële situatie van de student.
Soms slaat het leven toe. VIVAY wil je steunen in moeilijke dagen, om te beschermen wie echt telt. Als ouder kan je ervoor zorgen dat de studiekosten van je kind verder betaald worden als jij helaas zou overlijden. De VIVAY Studiekostenverzekering van AG Insurance betaalt 2 jaar lang elke maand een vast bedrag aan je kind voor de studiekosten als jij zou overlijden. Bovendien krijgt je kind ook twee keer € 1.000 voor het inschrijvingsgeld.
Meer weten? Klik hier.
Deze reclame betreft de Studiekostenverzekering van AG Insurance. Dit is een overlijdensverzekering (Tak 21) met een looptijd van 7 jaar. Deze verzekering werd ontwikkeld door AG Insurance en eventueel door je tussenpersoon verkocht. Bij je overlijden voorziet ze een maandelijks betaling van een vast bedrag aan je kind om zijn of haar studiekosten in verband met zijn of haar hogere studies te betalen en dit gedurende 2 jaar. Hij of zij zal ook twee keer een bijkomend vast bedrag ontvangen om de jaarlijkse inschrijvingskosten te betalen.
Deze verzekering is onderworpen aan het Belgisch recht. Er worden diverse uitsluitingen, beperkingen en voorwaarden voorzien voor het verzekerde risico. Zo worden bv. uitgesloten: een overlijden door zelfmoord in het eerste jaar van je overeenkomst, overlijden door de opzettelijke daad of op aansporing van de begunstigde van de verzekering en overlijden ten gevolge van een (burger)oorlog. De algemene voorwaarden zijn gratis beschikbaar op www.vivay.be. Je kunt altijd een offerte met premieberekening aanvragen op www.vivay.be. Je kunt een eventuele klacht sturen naar AG Insurance n.v., Dienst Klachtenbehandeling, E.Jacqmainlaan 53, 1000 Brussel, mailen naar customercomplaints@aginsurance.be of je kunt bellen naar +32 (0)2 664 02 00. Als de door AG Insurance voorgestelde oplossing je niet volstaat, kan je je klacht voorleggen aan de Ombudsman van de Verzekeringen (www.ombudsman.as), de Meeûssquare 35, 1000 Brussel, mailen naar info@ombudsman.as, bellen naar +32 (0)2 547 58 71 of faxen naar +32 (0)2 547 59 75. AG Insurance n.v. - E.Jacqmainlaan 53 - 1000 Brussel – RMP Brussel – BTW BE0404.494.849 – www.aginsurance.be is een Belgische verzekeringsmaatschappij vergund onder de code 0079 en onder toezicht van de Nationale Bank van België, Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM162
Btw-verlaging op elektriciteit op losse schroeven: Raad van State waarschuwt voor discriminatie van 165.000 bewoners van woonzorgcentra
-
2
PROMOJAGERS SUPERTIP. Stofzuiger nodig? “Hier koop je hem voor 129 euro en krijg je er twee andere toestellen en doos vol poetsproducten bij”
Wie op zoek is naar een nieuwe stofzuiger, kan volgens de leden van Promojagers België een koopje doen bij doe-het-zelfzaak Hubo. Je kan er voor 129 euro een stofzuiger met zak kopen van Domo en krijgt er gratis een snoerloze steelstofzuiger, een kledingstomer en een doos vol poetsgereedschap en leuke verrassingen bij. -
Gouden Formule 19
Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1
De eerste twee GP’s van het nieuwe F1-seizoen zitten er intussen al even op. En zo ook de eerste speeldag van de Gouden Formule 1. Betekent dit dat jij te laat bent om jouw droomteam nog in te schrijven? Neen hoor, helemaal niet: ga aan de slag voor de volgende GP in Australië (en de rest van het seizoen) en scoor nog steeds prachtige prijzen. -
-
Livios
Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen. -
Consumenten kunnen aanzienlijk besparen op telecomuitgaven, zegt telecomwaakhond BIPT
Consumenten kunnen aanzienlijk besparen op uitgaven voor telecommunicatiediensten, onder meer door beter hun gewenste diensten af te bakenen en door regelmatig de op de markt beschikbare telecomaanbiedingen te vergelijken om de concurrentie volop te laten spelen. Dat blijkt uit een rapport van het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT). -
Oplossing voor probleem met uitgeven consumptiecheques in winkel naar keuze in de maak
Consumenten zullen binnenkort zelf kunnen beslissen met welk type cheque — consumptie, eco of maaltijd — ze willen betalen in de winkel. Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open Vld) heeft daarover een akkoord bereikt met de sector. -
Vergeet de minitas: XL-totebags zijn deze lente de grootste trend
Berg die minitassen voorgoed op en laat je innerlijke Mary Poppins stralen met een praktische én stijlvolle XL-tas. De big shopper maakt dit voorjaar eindelijk haar grote comeback.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer