Een kleuterjuf met stress zou vroeger met pensioen kunnen, aangezien kleuters tillen of lawaaioverlast wordt aanzien als zwaar werk.
Volledig scherm
Een kleuterjuf met stress zou vroeger met pensioen kunnen, aangezien kleuters tillen of lawaaioverlast wordt aanzien als zwaar werk. © thinkstock

Stress alleen volstaat niet voor zwaar beroep en dus vervroegd pensioen

Mentale en emotionele belasting ondervinden bij de uitoefening van een beroep - stress dus - zou niet volstaan om in aanmerking te komen voor een zwaar beroep. Dat meldt Le Soir en wordt bevestigd bij het kabinet van pensioenminister Daniel Bacquelaine. De grote vraag is wat dat betekent voor het onderwijzend personeel.

20 reacties

 • Gino Denil

  5 jaar geleden
  Sommige beroepswielrenners doen door tot hun 45 en zien er dan nog fris en kerngezond uit. Maar om het als analist-programmeur 20 jaar uit te houden in de ICT wereld moet je een hele taaie zijn. Gewoon omdat echte mentale arbeid veel belastender is dan fysieke.
 • Peter Simons

  5 jaar geleden
  @Fons Verzele, wat een cliché man ! sta jij maar eens een hele dag voor een bende uitgelaten, schreeuwende rotkinderen, je zal snel op handen en knieën terugkruipen om ijzer te gaan vlechten. Ik werk zelf ook in de bouw en ken mensen die in het onderwijs staan, ze mogen het hebben. Denk twee keer na voor je zo een onnozele praat verkoopt !
 • van roy jozef

  5 jaar geleden
  zware beroepen vindt ge in de bouwsector, of de haven, dat zijn zware beroepen. een zwaar beroep is wanneer uw lichaam naar de vaantjes is. vooral in de bouwsector doet men er alles aan om deze niet te moeten erkennen via allerhande niet erkende beroeps ziekten of niet erkende slijtage's aan uw lichaam.
 • Freddy Madou

  5 jaar geleden
  Les geven een zwaar beroep ,nochtans zijn ze iets meer dan 5 1/2 maand thuis of op verlof in een jaar ,stresserend oké maar genoeg tijd om te ontstressen, ik doe persoonlijk licht werk in de bouw van s' morgens omstreeks 04u00 de baan op en thuis omstreeks 18u00 uitgerust ,wat ik precies doe betonneren ,ijzer vlechten , panelen plaatsen grondwerk met schop enz... ,ik raad het iedereen aan en toch maar 20 dagen verlof op het jaar .
 • Francinne Declerque

  5 jaar geleden
  Hoe het ook zit, 30 jaar werken is genoeg, de beslissing van deze ultra neoliberale regering de pensioenen op een onmenselijk hoge leeftijd te zetten is absurd en heeft me zo gedemotiveerd dat ik het nu al uithang waar mogelijk, meer baaldagen, betaalde ziektedagen, werkruimte drastisch verlaagd, productiviteit met 50 procent gedaald ik doe het strikt minimale net genoeg om niet ontslagen te worden. Ik denk dat ik op die manier een flink deel kan terug nemen wat me gestolen werd.