Schoolboeken, kaften en materiaal: september is een dure maand voor ouders.
Volledig scherm
PREMIUM
Schoolboeken, kaften en materiaal: september is een dure maand voor ouders. © ANP

Schoolbonus, toelage of studiebeurs: voor uw schoolkind krijgt u geld, maar waar heeft u recht op?

Bijna 1,2 miljoen kinderen en jongeren hebben er hun eerste schoolweek op zitten. Bijna evenveel ouders hebben de voorbije week aangeschoven in papier- en boekenwinkel of supermarkt, op zoek naar het juiste schoolmateriaal. Zeker voor wie kinderen in het secundair (en hoger) onderwijs heeft, lopen die kosten flink op. Maar misschien maakt u wel aanspraak op een studietoelage? Die kan bijvoorbeeld voor een kotstudent al oplopen tot 2.521 euro per jaar. 

26 reacties

 • Lieve Van Tallo

  2 jaar geleden
  Peeters Freddy andermans kroost zal voor jouw pensioen zorgen later! Dus niet zagen nu als we ons niet voortplanten zal je moeten werken tot je erbij neervalt!
 • Lydia Missotten

  2 jaar geleden
  Even ter verduidelijking voor diegenen die zeggen dat ze nooit studietoelagen ontvangen hebben: tot vorig jaar moest je die zelf aanvragen, nu gebeurt het automatisch via het kinderbijslagfonds mey uitzondering van hoger onderwijs. Dit laatste moet nog steeds aangevraagd worden.
 • Gilbert Devroedt

  2 jaar geleden
  Vijf jaar heeft onze zoon op kot te gent geweest aan de unif gestudeerd nooit eene frank(euro)gezien nog gekregen,werkte maar alleen maar ja ik kende geen achterpoortjes,die heeft zijn masters in de germaanse talen behaald met ons geld al sparen het waren niet mij gemakelijkste maar wel mijn mooieste jaren dat ik dat kon als kleine werkman.
 • Hendrik Somers

  2 jaar geleden
  We betalen nu allemaal mee aan de opleiding van de jongeren, die straks de jobs op zich zullen nemen en belastingen gaan betalen, waarmee onze pensioenen zullen worden betaald. En de cirkel is rond. Aan wie jaloers is op de situatie van een ander, financieel, gezin of type werk (arbeider, bediende of zelfstandige), niemand houdt u tegen om bij te leren en een carrièreswitch te doen, zodat u dezelfde voordelen heeft. Maar hou u vast aan de nadelen: geen 9to5, administratie, geen betaald verlof..
 • Peeters Freddy

  2 jaar geleden
  zina riffia, niemand is verplicht om kinderen te nemen, doe je dat wel dan moet je de onkosten betalen. Ik ben alleenstaande en heb er een hekel aan dat ik moet betalen voor andermans zijn kroost. dat is zelfs discriminatie.
 1. Diesel dood? Nog niet, maar het einde is nabij

  Diesel dood? Nog niet, maar het einde is nabij

  Het bedrijfswagenpark stapt in 2026 quasi volledig over op elektrische wagens, terwijl ook de particuliere bestuurder steeds vaker voor een EV opteert. Vele automerken stellen langs hun kant dan weer een datum in het vooruitzicht waarop ze definitief stoppen met de productie van auto’s met een verbrandingsmotor. Hoelang mogen we nog met een nieuwe diesel rijden? En is het nog interessant om in een dieselwagen te investeren? HLN Drive weegt de pro’s en de contra’s af.

Geld