Samen op kot zoals Joey en Rachel van Friends? Geen goed idee!
In studentensteden als Gent of Leuven tel je al vlug 350 tot 400 euro per maand neer voor een kot. Goedkoop is anders. Dus gaan studenten op zoek naar alternatieven. Samen een woning of een appartement huren, bijvoorbeeld. Pas op: meestal mag dat niet!
Je kent het systeem van de populaire tv-serie Friends. Rachel en vrienden hokten samen in één appartement en deelden de kosten. Huren in New York is nog altijd een pak duurder dan hier. Maar studentensteden als Leuven en Gent zijn ook best prijzig. Sommige studenten huren daarom een rijhuis of een ruim appartement en nodigen vrienden uit om erin te trekken. Deel de huur en bereken je winst: meer ruimte, meer comfort en een besparing van 30 tot 40% op je huur.
Het ei van Columbus? Toch niet, want eigenlijk mag het niet. In Leuven en Gent heeft het stadsbestuur deze praktijk zelfs uitdrukkelijk verboden. De reden is eenvoudig: gewone gezinnen vinden op den duur geen betaalbare gezinswoning meer. Wie betrapt wordt, riskeert een boete én uitzetting. Studenten worden in principe nooit als een gezin beschouwd. Ze kunnen logisch gezien dan ook geen gezinswoning bewonen.
Toch kan een grotere woning door de eigenaar wel degelijk als studentenhuis worden ingericht. De stad beschouwt deze woning dan niet langer als een gezinswoning. Hiervoor moet het pand aan een aantal criteria voldoen. De studenten mogen er niet gedomicilieerd zijn en de bewoners moeten elkaar relatief snel afwisselen. Elke bewoner tekent ook een apart huurcontract. Bovendien moet elke kamer op slot kunnen en hangen er verschillen bellen en brievenbussen aan de voordeur.
Soms is de wetgeving soepeler
Voor studentenkoppels gelden aparte regels. Zij kunnen wel in een studio met maximaal één slaapkamer intrekken. Die studio wordt dan gewoon als een studentenkot beschouwd. Eigenaar-bewoners mogen ook één slaapkamer in hun woning aan een student verhuren. Dit systeem heet in Gent ‘hospitawonen’. Als je dit wil doen, moet je wel een stedenbouwkundige vergunning aanvragen, net als voor een kamerwoning.
De wet is ook soepeler voor studenten die wel op hun kotadres gedomicilieerd zijn en voor broers en zussen die samen op kot zitten. Die laatsten worden net als een gehuwd studentenkoppel als een gezin beschouwd, waardoor ze er zelfs niet gedomicilieerd hoeven te zijn. Zij mogen dus wel een appartementje delen.
Oppassen met onderverhuren
Zit je een paar maanden in het buitenland, op Erasmus? Dan mag je je kot aan een andere student onderverhuren. Je moet daarvoor wel de uitdrukkelijke toestemming van de verhuurder vragen. Opgepast: als huurder blijf je altijd aansprakelijk, ook voor schade die de onderhuurder veroorzaakt. Daarom maak je best eerst een plaatsbeschrijving op voor je onderverhuurt. Noteer ook de meterstanden voor gas, water en elektriciteit, check hoe het zit met de dekking van de brandverzekering en vraag ook eens na of er geen fiscale gevolgen zijn. Last but not least: stel altijd een waterdicht contract op.
Soms slaat het leven toe. VIVAY wil je steunen in moeilijke dagen, om te beschermen wie echt telt. Als ouder kan je ervoor zorgen dat de studiekosten van je kind verder betaald worden als jij helaas zou overlijden. De VIVAY Studiekostenverzekering van AG Insurance betaalt 2 jaar lang elke maand een vast bedrag aan je kind voor de studiekosten als jij zou overlijden. Bovendien krijgt je kind ook twee keer € 1.000 voor het inschrijvingsgeld.
Meer weten? Klik hier.
Deze reclame betreft de Studiekostenverzekering van AG Insurance. Dit is een overlijdensverzekering (Tak 21) met een looptijd van 7 jaar. Deze verzekering werd ontwikkeld door AG Insurance en eventueel door je tussenpersoon verkocht. Bij je overlijden voorziet ze een maandelijks betaling van een vast bedrag aan je kind om zijn of haar studiekosten in verband met zijn of haar hogere studies te betalen en dit gedurende 2 jaar. Hij of zij zal ook twee keer een bijkomend vast bedrag ontvangen om de jaarlijkse inschrijvingskosten te betalen. Deze verzekering is onderworpen aan het Belgisch recht. Er worden diverse uitsluitingen, beperkingen en voorwaarden voorzien voor het verzekerde risico. Zo worden bv. uitgesloten: een overlijden door zelfmoord in het eerste jaar van je overeenkomst, overlijden door de opzettelijke daad of op aansporing van de begunstigde van de verzekering en overlijden ten gevolge van een (burger)oorlog. De algemene voorwaarden zijn gratis beschikbaar op www.vivay.be. Je kunt altijd een offerte met premieberekening aanvragen op www.vivay.be. Je kunt een eventuele klacht sturen naar AG Insurance n.v., Dienst Klachtenbehandeling, E.Jacqmainlaan 53, 1000 Brussel, mailen naar customercomplaints@aginsurance.be of je kunt bellen naar +32 (0)2 664 02 00. Als de door AG Insurance voorgestelde oplossing je niet volstaat, kan je je klacht voorleggen aan de Ombudsman van de Verzekeringen (www.ombudsman.as), de Meeûssquare 35, 1000 Brussel, mailen naar info@ombudsman.as, bellen naar +32 (0)2 547 58 71 of faxen naar +32 (0)2 547 59 75. AG Insurance n.v. - E.Jacqmainlaan 53 - 1000 Brussel – RMP Brussel – BTW BE0404.494.849 – www.aginsurance.be is een Belgische verzekeringsmaatschappij vergund onder de code 0079 en onder toezicht van de Nationale Bank van België, Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
TV
STREAMINGTIP. ‘Boston Strangler’: 13 vermoorde vrouwen en twee dappere journalistes
Dertien vermoorde vrouwen in de sixties, maar niemand die tussen alle gruweldaden een verband ziet. Tot reporters Jean Cole en Loretta McLaughlin zich op de zaak storten, en op het spoor komen van seriemoordenaar Albert DeSalvo. Het waargebeurde verhaal van de ‘Boston Strangler’ werd nu door Disney+ in en serie gegoten. -
Spaargids.be
Doe je liever geen bankzaken in een app? Zoveel kan je besparen met de universele bankdienst
De tarieven voor niet-digitale bankdiensten gaan bij veel banken al jaren in stijgende lijn. Om de digitale kloof te verkleinen en bankverrichtingen toegankelijker te maken, voerden bankenkoepel Febelfin en de federale overheid de universele bankdienst in. Voor maximaal 60 euro kan je volgens die formule een pakket verrichtingen uitvoeren. Wie haalt er voordeel uit en is het altijd de goedkoopste oplossing? Spaargids.be zocht het uit. -
PREMIUM101
Meer gezinnen kloppen aan bij OCMW door hoge energiefacturen: “Leveranciers maken het extra moeilijk”
-
-
Mijntelco
Proximus start uitfasering kopernetwerk: moet je verplicht overschaken op fiber? En betaal je dan extra?
Proximus schakelt een versnelling hoger in de uitrol van zijn glasvezelnetwerk. Momenteel zijn al ongeveer 700.000 woningen en bedrijven aansluitbaar. Blijft de vraag: ben je als klant verplicht de overstap naar fiber te maken? En betaal je dan meer? Mijntelco.be geeft uitleg. -
Hetzelfde kot, 30 jaar later: wat is er veranderd?
-
HLN Shop
Hoe vind je hét perfecte hoofdkussen voor jouw lichaam? En moet het per se duur zijn? Kinesist vertelt waarop je moet letten
Moe uit je bed gerold op deze 16e ‘World Sleep Day’? Nochtans is een goede nachtrust cruciaal voor je functioneren, zowel professioneel als privé. Het hoofdkussen speelt daarin een sleutelrol. Laurens Habers, kinesist en medevennoot van Praktijk Corpus in Antwerpen, legt HLN Shop uit hoe je het beste hoofdkussen voor een zalige slaap kiest. -
Mijntelco
Het invoeren van een wachtwoord maakt je netwerk kwetsbaarder: waarom de klassieke kabel nog steeds de moeite waard is
Elke woning heeft tegenwoordig een eigen draadloos wifinetwerk, waarmee de meeste apparaten verbonden zijn. Logisch ook, want het scheelt heel wat gedoe met kabels, waardoor je met je apparaat kan gaan en staan waar je wil. Maar dat hoeft niet noodzakelijk met élk apparaat mogelijk te zijn. Bovendien biedt een verbinding via de klassieke ethernetkabel ook enkele voordelen. Mijntelco.be overloopt ze.
8 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJan Maarten
Johnny Chanet
Fred Fraise
Gerd Peeters
kris verbeek