Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Beeld ter illustratie. © ANP XTRA

Rente op woonleningen nooit zo laag: is de variabele rentevoet nog interessant? Onze expert berekent de verschillende scenario’s

Dat de rente historisch laag staat, is allerminst nieuw. Evenmin dat dat voor spaarders een slechte zaak is, terwijl het als muziek in de oren klinkt voor wie geld leent om een huis te kopen. Nieuw is wel dat die woonrente de voorbije maanden en weken nog verder naar beneden is gezakt, en dat tot de laagste niveaus ooit. Dat zet veel kopers ertoe aan om met vaste rentevoet te lenen. Heeft een variabele rente dan totaal géén zin meer? 

9 reacties

 • james vroman

  2 jaar geleden
  zou toch graag een een studie zien over het verschil in lenen tussen de Vlamingen en de walen en de geleende bedragen ...denk dat het ook in dit aspect 2 democratieën zijn ..
 • Gino Denil

  2 jaar geleden
  Is mij niet duidelijk hoe de banken hier werken. Maar in Nederland heeft een lagere intrest tot gevolg dat je een lager bedrag kan lenen. Omdat je minder intrest betaalt kan je minder intrest fiscaal inbrengen. Dat heeft dan weer een invloed op je inkomen en daardoor wordt het maximale bedrag dat je kan lenen kleiner.
 • Raoul Hoylaerts

  2 jaar geleden
  en nooit waren de vastgoedprijzen zo hoog.simpel,hoe goedkoper de lening,hoe duurder het huis.en het duurder worden stijgt sneller dan de leningen dalen.hoog tijd dat verhuur en verkoopprijzen aan banden worden gelegd.
 • Dominique Hermys

  2 jaar geleden
  Christel. Ik ben niet negatief, heb vroeger genoeg geleend toen ik jong was. En toen waren de leningen niet goedkoop. Ze mogen van mij allemaal goedkoop lenen, niets op tegen. Vind het zelf ook heel goed. Mijn zoon heeft een bouwgrond gekregen. En volgend jaar verkoop ik mijn appartement. Dus de leningen mogen laag blijven van mij, maar de banken maken winst genoeg en dat is voor de spaarder triestig. Ga dat geld opsouperen aan een appartement in het buitenland en vertrekken.
 • wim rooyakkers

  2 jaar geleden
  En toch is het voor de starters moeilijk om een woonlening te krijgen,nu de rente zeer laag is, zou een starterslening 100% moeten zijn.en dat zou een boost op de woningmarkt zijn.
 1. "Dossier rond Arco is een van grootste misleidingen uit Belgische geschiedenis"

  "Dossier rond Arco is een van grootste misleidin­gen uit Belgische geschiede­nis"

  Het dossier rond Arco is een van de grootste misleidingen uit de Belgische geschiedenis. Dat pleitte Stijn De Meulenaer op de eerste zittingsdag voor de eisende partij Deminor. “Zo’n 800.000 mensen hebben schade geleden, of ongeveer één Belg op vijftien”, aldus de advocaat van het kantoor Everest. Slechts een tiental gedupeerde coöperanten kwam fysiek opdagen. Het proces vindt plaats in de NAVO-gebouwen in Evere, net omdat er veel meer volk verwacht werd.

Geld