Premier De Croo over torenhoge energiefacturen: “Verschillende denksporen in uitwerking”
De federale regering werkt nog altijd verder aan maatregelen om de energiefactuur te drukken. Dat bevestigde premier Alexander De Croo dinsdag in de Kamer. “De enige reden waarom er nog geen beslissing is genomen, is omdat we alles in detail willen uitwerken.”
De erg hoge energieprijzen staan al een tijdje bovenaan de prioriteitenlijst van de federale regering. Vooruit en CD&V gaan voluit voor een btw-verlaging op gas en elektriciteit van 21 naar 6 procent. Financiënminister Vincent Van Peteghem (CD&V) bevestigde dat zondag nog eens in de studio van VTM NIEUWS.
Bekijk hieronder de passage van minister van Financiën Vincent Van Peteghem in de VTM NIEUWS-studio.
De liberale en groene coalitiepartners staan op de rem. De Europese Commissie beveelt aan om met een energiecheque te werken, in plaats van een btw-verlaging. Zo’n cheque heeft ook de voorkeur van PS.
De ministers van Financiën en Energie, Vincent Van Peteghem en Tinne Van der Straeten, kregen de opdracht om de verschillende pistes te analyseren. Vorige week vrijdag legden ze een nota voor aan het kernkabinet, maar witte rook leverde dat nog niet op.
De regering werkt wel nog altijd aan een oplossing, bevestigde premier Alexander De Croo dinsdag in de Commissie Binnenlandse Zaken van de Kamer, na een vraag van PVDA-parlementslid Sofie Merckx. "De enige reden waarom er nog geen beslissing genomen is" ligt volgens de eerste minister in de techniciteit van het dossier. "We moeten alles in detail analyseren vooraleer we engagementen aangaan die misschien niet altijd het gewenste effect hebben. Maar we zijn ons er zeer bewust van dat de kosten van energie drukken op gezinnen en bedrijven en dat mensen snel een antwoord willen."
De Croo herhaalde dat de oplossing wat hem betreft tijdelijk en gericht moet zijn, en rekening moet houden met het kostenplaatje. Hij benadrukte ook dat de regering al voor 700 miljoen euro aan maatregelen heeft genomen, onder meer door het sociaal tarief uit te breiden. "Dat doet gemiddeld 720 euro van de energiefactuur. In vergelijking met andere landen is dat verregaand.”
Het dossier lag maandagavond mogelijk nog eens op het bord van het kernkabinet. Op vraag van N-VA-Kamerlid Peter De Roover bevestigde de premier dat er een vergadering met de vicepremiers is geweest, "op een locatie in Brussel die het mogelijk maakte eens ergens anders te vergaderingen dan in de Wetstraat 16".
Over de inhoud van dat onderhoud weidde De Croo verder niet uit. "Het ging om typische besprekingen binnen de Kern: de meest actuele problemen, welke planning we aanhouden, op welke manier de verschillende dossiers elkaar opvolgen."
De federale regering heeft naast de energiefactuur nog enkele andere prangende dossiers liggen. Het gaat onder meer over de hervorming van de pensioenen, de arbeidsmarkt en de fiscaliteit en de kernuitstap.
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Kan je nu nog een airco laten plaatsen voor de zomer? Zo zit het met de wachttijden
Wie deze zomer niet wil puffen in een veel te warm huis, kan investeren in een airco of lucht-luchtwarmtepomp. Dat is een effectieve manier om de temperatuur binnenshuis het hele jaar door comfortabel te houden. In de zomer worden de kamers gekoeld en ontvochtigd en tijdens de winter doet de lucht-luchtwarmtepomp dienst als energiezuinige elektrische bijverwarming. Maar hoe zit het met de wachttijden voor die aircotoestellen? Ben je hopeloos te laat als je er nog eentje wil voor de zomer? Bouwsite Livios vroeg het aan Lieven Verstaen van Daikin. -
PREMIUM
INTERVIEW. Energieminister Tinne Van der Straeten (Groen): “Als het aan mij ligt, verlagen we de btw alleen op elektriciteit en niet op gas”
Als Energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) alleen zou kunnen beslissen, dan zou ze de btw op elektriciteit permanent verlagen naar 6% en niet raken aan de btw op gas. Eenmaal de prijzen weer dalen, zou ze dan wel de accijns verhogen voor vervuilende energie. U weet wel, die accijns “die de heffingen vervangt en nu een regelaar is”, zoals ze dat op tv uitlegt. “Wie heeft er nu nooit eens een slechte dag? Volgens mij niemand.” -
PREMIUM
“De olieprijs swingt de pan uit, met tegen de 100 dollar per vat”: expert geeft advies om goedkoper te tanken
-
-
Mijntelco
Orange verhoogt prijzen vanaf 1 juni: hier ben je goedkoper af
Vanaf 1 juni verhoogt Orange een aantal van zijn prijzen. Reden daarvoor het ongeziene niveau van inflatie. Vooral minder gebruikte diensten, zoals MMS en internationaal bellen, komen bij Orange in het vizier. Roaming wordt zelfs dubbel zo duur. Daartegenover staat wel een verhoging van de datavolumes. Mijntelco.be bezorgt een overzicht. -
PREMIUM11
Jan was slachtoffer van spoofing en kreeg duizenden telefoontjes van ontevreden Luminus-klanten over hem heen
-
Energieregulator CREG ziet ruimte om overwinsten kerncentrales af te romen
De federale energiewaakhond CREG ziet mogelijkheden om uitzonderlijk een hogere taks te heffen op overwinsten van de jongste vier kernreactoren. Dat blijkt uit een rapport op vraag van de regering, zo bericht De Tijd. -
PREMIUM
COLUMN. Tips op een slechte dag. Tinne Van der Straeten, doe er uw voordeel mee
Jan Segers schrijft geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Tinne Van der Straeten.