Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Beeld ter illustratie. © Shutterstock

Plan je erfenis met een beleggingsverzekering: zo laat je je erfgenamen geen successierechten betalen

Er zijn amper nog spaarrekeningen te vinden die meer bieden dan de wettelijke minimumrentevoet van 0,11 pocent. Op zoek naar meer rendabele spaarvormen zonder of met lage risico’s komen de spaar- en beleggingsverzekeringen in zicht. Die zijn beter bekend onder hun roepnaam ‘tak 21’ en ‘tak 23’. Heel wat banken hebben omwille van de dalende rente hun focus al verlegd van tak 21 naar tak 23. Je kan deze beleggingsverzekering ook gebruiken als erfenis. Wat zijn de belangrijkste verschillen en wat brengen deze formules op?

7 reacties

 • Petrus Dijkzeul

  3 jaar geleden
  Nederlanders die meer dan 10 jaar buiten Nederland woonachtig zijn betalen geen successie rechten.
 • Niels Vanderhoogen

  3 jaar geleden
  @Hubert Van Herck, inderdaad een beleggingsverzekering is een te dure oplossing en voor de consument niet transparant in kosten structuur, u bent een kostenpost vergeten te noemen de commissie die de makelaar ontvangt. Meest inzichtelijk zou zijn een effectenrekening met een aankoopkost van 0,5% per inleg waarin alle kosten zijn verwerkt. Wat resulteert in transparantie voor de consument, en een hogere opbrengst voor de zelfde € 50,- inleg per maand. Maar voor de makelaar minder euro's!
 • Ludo Hermans

  3 jaar geleden
  Peter De Decker, verklaar u nader aub.
 • Hubert Van Herck

  3 jaar geleden
  Beheerskosten, instapkosten, belastingen, taks, uitstapkosten, dossierskosten,... Wie zou de eigenlijke ontvanger in feite zijn van al die (risico) beleggingen? In elk geval het gewone volk niét.
 • Peter De Decker

  3 jaar geleden
  Er zijn genoeg mogelijkheden om geen successierechten te moeten betalen.
 1. 445.000 euro voor een huis in Leuven: huizenprijzen in provinciehoofdsteden stijgen forser dan die van appartementen. Check hier de prijzen
  68

  445.000 euro voor een huis in Leuven: huizenprij­zen in provincie­hoofd­ste­den stijgen forser dan die van appartemen­ten. Check hier de prijzen

  Een huis kopen in de Vlaamse provinciehoofdsteden werd vorig jaar gemiddeld 8,4 procent duurder, terwijl de prijs voor een appartement steeg met gemiddeld 6,2 procent. Dat blijkt uit de Notarisbarometer van de Federatie van het Notariaat (Fednot) over vastgoed in Antwerpen, Brugge, Gent, Hasselt en Leuven. In 2020 bedroeg de gemiddelde prijsstijging voor een huis er nog 6,8 procent en voor een appartement 7,5 procent.