Persoonlijke lening blijft duur, maar zo kan u de kosten drukken
SparenHet eindejaar is meestal een dure periode. Misschien slaagt u er zelfs niet in om alles financieel rond te fietsen, en dan kan een persoonlijke lening een oplossing zijn.
Delen per e-mail
Lenen zonder bewijsstukken. Aflossen zonder extra kosten. Zeer voordelige rentevoet. Als we afgaan op de reclames, dan is een persoonlijke lening maar een kleintje en is het bovendien ook zeer voordelig. Klopt dat eigenlijk wel? We doken in het huidige aanbod persoonlijke leningen.
5.000 euro
Wie 5.000 euro wil lenen en bereid is die som over 36 maanden terug te betalen, vond midden deze maand het goedkoopste aanbod bij Mozzeno. Die leende al tegen 4,36%, waardoor de kredietnemer maandelijks 148,23 euro moest betalen. Daardoor betaalde hij bovenop zijn geleend kapitaal van 5.000 euro in totaal nog 336,28 euro aan intresten.
Elders liepen de intresten wel hoger op. Zo bedroeg bij BNP Paribas Fortis het tarief al 9,35%, wat tot 36 maandelijkse afbetalingen van 158,93 euro leidde. Dat is dus maandelijks 10,7 euro meer. Het globaal bedrag aan intresten kwam daardoor uit op 721,48 euro.
Wie nog minder uit zijn doppen keek en bij Budget Partners terecht kwam, diende zelfs 12,49% aan intrest te betalen. Dat vergde aflossingen van 165,65 euro, wat het totaalbedrag aan intresten op 963,40 euro bracht.
Lening aanvragen voor een reis, auto of ander project? Bekijk hieronder de beste persoonlijke leningen van vrijwel alle aanbieders in België en vraag uw persoonlijke lening online aan. Doe de simulatie en bekijk het overzicht van de beste tarieven.
20.000 euro
Hebt u echter 20.000 euro nodig, dan kwam de goedkoopste aanbieding van DHB Bank als u bereid was terug te betalen in 48 maanden. Een tarief van 4,25% was goed voor maandelijkse afbetalingen van 453,09 euro. Na vier jaar hebt u dan 1.748,32 euro aan intresten betaald.
Veel duurder was Beobank. Deze aanbieder hanteerde een tarief van 10,00%. Goed voor 48 maandelijkse afbetalingen van 503,12 euro of een totale intrestfactuur van 4.149,76 euro. Dat is bijna 2.400 euro meer. Uitkijken blijft dus de boodschap.
Wilt u graag een lening aanvragen? Bekijk hier de beste persoonlijke leningen in België, maak een simulatie en bekijk het overzicht van de tarieven.
Begrensd
De tarieven die financiers mogen vragen, zijn overigens wettelijk begrensd. Toch liggen die grenzen vaak hoog. Voor een bedrag tot 1.250 euro mag de kredietgever momenteel tot 17,50% rente vragen. Voor een bedrag tussen 1.250 euro en 5.000 euro is dat 12,50%. En voor bedragen boven 5.000 euro ligt het wettelijke plafond op 10%. Die 10,00% van Beobank is dus geen toeval. Mocht het tarief hoger zijn, dan had u recht op een totale terugbetaling van alle kosten.
Ook de maximale termijn waarbinnen u de lening moet terugbetalen, ligt vast. Voor een lening van hoogstens 2.500 euro, mag u de terugbetaling hoogstens spreiden over 24 maanden. Voor een lening tussen 7.500 euro en 10.000 euro is dat al 48 maanden. En voor een lening van 20.000 120 maanden. De maximale terugbetalingstermijn is weggelegd voor leningen van meer dan 37.000 euro. Die mogen in 240 maanden terugbetaald worden.
Een persoonlijke lening mag dan al makkelijk zijn – u hoeft immers geen doel op te geven – toch kunnen in veel gevallen meer specifieke leningsvormen meer aangewezen zijn. Tarieven voor autofinancieringen of het financieren van verbouwingswerken zijn doorgaans veel goedkoper.
Zo kon u midden deze maand bij Beobank een autofinanciering van 20.000 euro op 48 maanden afsluiten tegen 1,29%, wat tot maandelijkse afbetalingen van 427,66 euro leidde. Hetzelfde bedrag lenen voor een verbouwing kon bij Cetelem tegen 2,69% of 48 maandelijkse afbetalingen van 439,66 euro.
Lees ook:
Bron: spaargids.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
100.000 Vlamingen met zonnepanelen zien teller niet meer terugdraaien
Het arrest van het Grondwettelijk hof dat het principe vernietigt van de terugdraaiende teller voor eigenaars van zonnepanelen én een digitale meter is gepubliceerd in het Staatsblad. Gevolg: 100.000 Vlamingen die zonnepanelen op hun dak liggen hebben en bij wie een digitale meter is geïnstalleerd, zien hierdoor hun teller niet meer ‘terugdraaien’. Het principe geldt niet langer sinds middernacht. -
Sparen
Financiële steun van (schoon)ouders bij een verbouwing: met deze regels moet u rekening houden
Volgens een onderzoek (2019) in opdracht van AXA Bank krijgen 6 op de 10 jongvolwassenen financiële hulp van de ouders als ze een woning kopen. Maar er zijn ook andere opties. Wat als uw (schoon)ouders bijvoorbeeld een stuk van de verbouwingswerken willen betalen? Spaargids.be bekijkt hoe u dat kan regelen en met welke potentiële problemen u best rekening houdt. -
5
Bonden bij De Lijn komen niet langer met eigen voorstel rond minimale dienstverlening: “Heeft geen zin om daar nog tijd in te steken”
De vakbonden bij De Lijn komen dan toch niet meer met een eigen voorstel om de minimale dienstverlening bij stakingen te regelen. “De minister heeft in december de vlucht vooruit genomen met haar eigen voorstel, jammer genoeg”, zegt Stan Reusen van ACOD. “Het heeft geen zin om nu nog eens tijd en energie te steken in een eigen voorstel dat in het parlement toch geen meerderheid zal halen.” Zowel de directie als bevoegd minister Lydia Peeters (Open Vld) gaf recent nog aan dat de vakbonden met een eigen voorstel zouden komen, maar dat is nu dus van tafel. -
-
IKEA geeft je meubelen een nieuwe thuis met hernieuwde koopjeshoek in elke winkel
Circulaire economie volgens IKEA: niets gaat verloren, alles krijgt een nieuwe vorm. Omdat grondstoffen stilaan uitgeput raken, probeert IKEA meer te doen met minder. Het leidt tot een circulaire visie waar herstellen, hergebruiken en recycleren centraal staat. Elke winkel van IKEA krijgt binnen twee jaar een ‘Circular Hub’, waar klanten tweedehands IKEA-producten kunnen kopen. Het concept draait momenteel al proef in de IKEA-winkel in Bergen. -
PREMIUM
Van "een heerlijke lentewijn" tot "nooit serveren bij de maaltijd": onze huissommelier proeft 20 festivalwijnen van Colruyt en OKay
-
Carrefour in zee met Deliveroo
Carrefour laat vanaf dit weekend in België boodschappen aan huis leveren door Deliveroo. Dat gebeurt voorlopig alleen in Brussel, en eind maart in Luik, Antwerpen en Gent. -
Sparen
Tijd om uw woning energiezuinig(er) te maken? Zo vindt u de goedkoopste energielening
Hebt u plannen om uw woning energiezuiniger te maken en denkt u eraan om hiervoor een lening af te sluiten? Weet dan dat u verschillende opties hebt: een specifieke energielening, een hypothecair krediet, een wederopname op uw hypotheeklening of het gratis Vlaamse renovatiekrediet. Spaargids.be overloopt de voor- en nadelen.
2 reacties
kris devriese
Pieter Verhulst