"Pas op met rauw vlees voor hond en kat"
Huishoudens met kinderen, zieken, senioren en vrouwen die in verwachting zijn, kunnen hun huisdieren beter geen rauw vlees geven als hart en pens, ook niet als dat ingevroren is geweest. Dat zegt de Nederlandse dierenarts-microbioloog Paul Overgaauw die verbonden is aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Zijn eigen onderzoek wordt morgen gepubliceerd.
Ook andere mensen moeten oppassen met dergelijk diervoeder en er zo hygiënisch mogelijk mee omspringen. Samen met het gezondheidsinstituut RIVM stelde Overgaauw vast dat ook in Nederland rauwvleesproducten bacteriën en parasieten (kunnen) bevatten als salmonella, listeria, (antibiotica-resistente) E. coli, sarcocystis en toxoplasma gondii.
De huisdieren kunnen op dit gebied zelf nog wel een stootje hebben (uitzonderingen daargelaten), maar ze kunnen er wel mee worden besmet en de bacteriën en parasieten doorgeven aan mensen, tijdens lichamelijke contacten als likken en aaien. Wie zeker van zijn zaak wil zijn, geeft hond of kat gewoon blikvoer of droge brokken, licht Overgaauw toe.
Nierfalen
"We onderzochten 35 rauwvleesproducten van acht verschillende merken. Resultaat van ons onderzoek was dat 23 procent van de producten besmet was met E coli O157. Deze bacterie kan nierfalen bij mensen veroorzaken. Daarnaast was 80 procent van de producten van zeven merken besmet met antibiotica-resistente E. coli. Verder vonden we verschillende listeriabacteriën in meer dan de helft van de producten. Tenslotte was 20 procent besmet met salmonella, 23 procent met sarcocystis en 6 procent met toxoplasma gondii'', meldt hij op de site van de faculteit.
Toxoplasma kan gevaarlijk zijn voor ongeboren kinderen. Salmonella kan organen aantasten. In de meeste gevallen veroorzaken genoemde bacteriën en parasieten maag- en darmklachten. Overgaauw vindt het lastig iets te zeggen over aantallen menselijke slachtoffers. "Niet iedereen met darmklachten gaat naar de huisarts, maar ook de dokter zal de relatie met diervoeder niet meteen leggen."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Deze mensen produceren zélf hun stroom: “Mijn windmolen kost 75.000 euro, maar in 8 jaar is die terugbetaald”
-
vtwonen
Gebruik kattenbakkorrels en koffieprut: met deze tips vermijd je een stinkende vuilnisbak in de keuken
Het is misschien wel één van de minst favoriete spullen in huis: de vuilnisbak. Vaak een doorn in het oog, maar wel essentieel en onmisbaar in de keuken. Nog vervelender wordt het als de vuilnisbak gaat stinken. De inhoud is al geen pretje, maar al helemaal niet als de geur zich door huis verspreidt… bah! Dit kun je doen tegen een stinkende vuilnisbak volgens vtwonen.be. -
PREMIUM11
Jan was slachtoffer van spoofing en kreeg duizenden telefoontjes van ontevreden Luminus-klanten over hem heen
-
-
Mijntelco
Een iPhone voor 179 euro... mét abonnement: doe je voordeel aan zo'n deal?
-
Spaargids.be
Is een termijnrekening opnieuw interessant? Dit zijn de verschillen met een gewone spaarrekening
Zijn termijnrekeningen weer interessant geworden nu Santander Consumer Bank en Izola Bank de rente hebben opgetrokken? Aan welke voorwaarden zijn ze verbonden? En brengen ze meer op dan het klassieke spaarboekje? Spaargids.be zoekt het voor je uit. -
Spaargids.be
Steeds meer Belgen veranderen van bank: waarom kiezen voor een andere zicht- of spaarrekening?
In 2021 stapten maar liefst 107.462 Belgen via de gratis bankoverstapdienst Bankswitching over naar een andere bank. Zowel voor zicht- als spaarrekeningen zoeken veel klanten hun heil bij een andere financiële instelling. Maar welke voordelen levert zo’n overstap mogelijk op? Spaargids.be biedt een overzicht. -
Jongeren leveren bijna 20 procent eigen inbreng bij aankoop vastgoed
16 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerAnoniem
Elina Sarioglu
Sonia Lockkamper
karin verwimp
nina deyrne