ANP
Volledig scherm
© ANP

OVERZICHT. Zoveel belastingen moet je dit jaar betalen in jouw gemeente

​​​​​Slechts enkele Vlaamse gemeenten wijzigen in 2019 hun tarieven voor de lokale belastingen. Maar omdat de pensioenfactuur en de taxshift de lokale financiën enorm onder druk zetten, sluit de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) niet uit dat er vanaf 2020 meer verhogingen zullen komen. Ontdek op de interactieve kaart verderop in het artikel of in de tabel onderaan hoe hoog de belastingen in jouw gemeente zijn.

34 reacties

 • Jan Kuypers

  4 jaar geleden
  @Marc Castermans: Ik lees dat de gemeentelijke opcentiemen in Mechelen van 7,4 naar 6,8%. Dat is een verlaging. De opcentiemen op de onroerende voorheffing stijgen inderdaad van 938 naar 1.100. Dat is een verhoging. Conclusie: een verschuiving ("shift" voor politici) van belastingen van inkomen naar (onroerend) vermogen. Daar kan ik niet tegen zijn...
 • marc castermans

  4 jaar geleden
  Wat mij opvalt is dat vooral Mechelen, de stad van de beste burgemeester ter wereld en groene Calvo haar belastingen verhoogd en er financieel erg slecht voor staat.
 • Ronny Ooijen

  4 jaar geleden
  Fred Fourgon, wie voerde die jaarlijks 600 miljoen euro kostende taxshift in? De huidige regering. De bedrijven profiteren hier het hardst van. Gepensioneerden met 1200-1300 euro per maand houden hierdoor netto minder over. De staatsschuld steeg van 413 miljard euro in 2014 naar 456 miljard euro vandaag. Cijfers van de Nationale Bank van België. Proficiat met uw (en per Belg) 4000 euro méér schuld!
 • Peter Janssen

  4 jaar geleden
  Niet enkel federaal, vlaams en gemeentebelastingen maar vergeet ook de provinciebelasting niet! Wij betalen dubbel, driedubbel en méér en telkens voor hetzelfde,dat overigens ONWETTIG werd bevonden door het grondwettelijk hof,herinner de turteltaks!!Intussen krijgen we steeds minder openbare 'dienstverlening' vd roverheid in de plaats!Plichtsverzuim en diefstal,wij betalen nu zelfs onszelf als werkloze door gemeentebelasting voor leefloon terwijl de federale SZ opstrijkt!!!
 • Fred Fourgon

  4 jaar geleden
  Maar hou nu toch eens op met deze regering de schuld te geven, het is het resultaat van jaren van de vorige coalities die deze regering probeert recht te trekken. Wanneer gaan de ogen nu eens eindelijk open gaan en wanneer gaan de media daar nu eens correct over berichten, aangevuld mét cijfers. Kan toch niet zo moeilijk zijn. Meehuilen met de wolven in het bos is alles wat ze nog kunnen tegenwoordig.
 1. Tv, internet, mobiel én vaste lijn voor 48 euro per maand: dit zijn de goedkoopste telecombundels
  Mijntelco

  Tv, internet, mobiel én vaste lijn voor 48 euro per maand: dit zijn de goedkoop­ste telecombun­dels

  64 procent van de Belgen heeft een telecombundel. De meesten kiezen voor een bundel die zowel vast internet, vaste telefonie, televisie en mobiele diensten omvat. Dat blijkt uit het meest recente cijferrapport van telecomwaakhond BIPT. Welke ‘4-play bundel’ is het goedkoopst? En welke bundel neem je best als je geen nood hebt aan televisie of vaste lijn? Mijntelco.be zoekt het uit.
 2. Minder gas verbruiken deze winter? Deze vijf stappen kan je nu al zetten
  Mijnenergie

  Minder gas verbruiken deze winter? Deze vijf stappen kan je nu al zetten

  De onzekerheid rond de aardgasbevoorrading vanuit Rusland weegt sterk op de internationale energiemarkten en bijgevolg ook op jouw aardgasfactuur. Dat effect laat zich tijdens de zomer gelukkig minder voelen, maar belooft in de winter hard aan te komen. Om jouw aardgasverbruik en bijgevolg ook jouw aardgasrekening te beperken, kan je nu al de nodige stappen ondernemen. Mijnenergie.be bundelt vijf praktische tips.
 1. Meer dan 1.000 ongevallen met een e-step vorig jaar: deze verzekeringen dekken je in
  Spaargids.be

  Meer dan 1.000 ongevallen met een e-step vorig jaar: deze verzekerin­gen dekken je in

  De e-step is haast niet meer uit het stadsbeeld weg te denken. Hoewel de wendbare tweewielers bijdragen tot de mobiliteit, brengen ze ook bepaalde risico’s met zich mee. Vorig jaar werden er meer dan 1.000 ongevallen met een e-step geregistreerd. Verkeersinstituut Vias denkt dat het reële aantal zelfs hoger ligt. Spaargids.be zoekt uit welke verzekeringen je bij een ongeval met een elektrische step kan aanspreken.