ANP
Volledig scherm
© ANP

OVERZICHT. Zoveel belastingen moet je dit jaar betalen in jouw gemeente

​​​​​Slechts enkele Vlaamse gemeenten wijzigen in 2019 hun tarieven voor de lokale belastingen. Maar omdat de pensioenfactuur en de taxshift de lokale financiën enorm onder druk zetten, sluit de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) niet uit dat er vanaf 2020 meer verhogingen zullen komen. Ontdek op de interactieve kaart verderop in het artikel of in de tabel onderaan hoe hoog de belastingen in jouw gemeente zijn.

34 reacties

 • Jan Kuypers

  2 jaar geleden
  @Marc Castermans: Ik lees dat de gemeentelijke opcentiemen in Mechelen van 7,4 naar 6,8%. Dat is een verlaging. De opcentiemen op de onroerende voorheffing stijgen inderdaad van 938 naar 1.100. Dat is een verhoging. Conclusie: een verschuiving ("shift" voor politici) van belastingen van inkomen naar (onroerend) vermogen. Daar kan ik niet tegen zijn...
 • marc castermans

  2 jaar geleden
  Wat mij opvalt is dat vooral Mechelen, de stad van de beste burgemeester ter wereld en groene Calvo haar belastingen verhoogd en er financieel erg slecht voor staat.
 • Ronny Ooijen

  2 jaar geleden
  Fred Fourgon, wie voerde die jaarlijks 600 miljoen euro kostende taxshift in? De huidige regering. De bedrijven profiteren hier het hardst van. Gepensioneerden met 1200-1300 euro per maand houden hierdoor netto minder over. De staatsschuld steeg van 413 miljard euro in 2014 naar 456 miljard euro vandaag. Cijfers van de Nationale Bank van België. Proficiat met uw (en per Belg) 4000 euro méér schuld!
 • Peter Janssen

  2 jaar geleden
  Niet enkel federaal, vlaams en gemeentebelastingen maar vergeet ook de provinciebelasting niet! Wij betalen dubbel, driedubbel en méér en telkens voor hetzelfde,dat overigens ONWETTIG werd bevonden door het grondwettelijk hof,herinner de turteltaks!!Intussen krijgen we steeds minder openbare 'dienstverlening' vd roverheid in de plaats!Plichtsverzuim en diefstal,wij betalen nu zelfs onszelf als werkloze door gemeentebelasting voor leefloon terwijl de federale SZ opstrijkt!!!
 • Fred Fourgon

  2 jaar geleden
  Maar hou nu toch eens op met deze regering de schuld te geven, het is het resultaat van jaren van de vorige coalities die deze regering probeert recht te trekken. Wanneer gaan de ogen nu eens eindelijk open gaan en wanneer gaan de media daar nu eens correct over berichten, aangevuld mét cijfers. Kan toch niet zo moeilijk zijn. Meehuilen met de wolven in het bos is alles wat ze nog kunnen tegenwoordig.
 1. Hoger diploma, hoger loon? Niet altijd!
  Salaris

  Hoger diploma, hoger loon? Niet altijd!

  Het einde van het schooljaar brengt nieuwe dilemma’s met zich mee. Heel wat jongeren zullen er zich deze zomer het hoofd over breken of ze gaan verder studeren of niet. En zo ja, wat dan precies? Je keuze heeft belangrijke gevolgen voor de toekomst, denk bijvoorbeeld aan het inkomen dat je zal verdienen. Stijgt je salaris rechtevenredig met je opleidingsniveau, of gaat die vlieger niet per se op? Jobat.be stak het licht op bij Virginie Verschooris, verloningsspecialist bij SD Worx.
 2. Productieproblemen bij Nike en Adidas in Zuidoost-Azië: fabrieken sluiten om coronaverspreiding in te dammen
  1

  Productie­pro­ble­men bij Nike en Adidas in Zuid­oost-Azië: fabrieken sluiten om coronaver­sprei­ding in te dammen

  Enkele van de grotere schoenen- en kledingmerken zoals Nike en Adidas hebben productieproblemen door het sluiten van fabrieken in Zuidoost-Azië. Een aantal bedrijven dat producten maakt voor de merken zegt dat de autoriteiten fabrieken dichtgooien om verder verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Kenners vrezen mede door de lage vaccinatiegraad in de regio nog meer productieproblemen. Dat kan weer gevolgen hebben voor het aanbod tijdens de aanstaande feestdagen in de Verenigde Staten en Europa.

Geld