Over deze banken zijn de Belgen het meest tevreden
SparenAXA heeft Argenta van de troon gestoten als ‘bank van het jaar’. Dat blijkt uit een bevraging bij meer dan 27.000 consumenten door Spaargids.be en onderzoeksbureau ivox. Argenta bekleedt nog steeds een mooie tweede plaats, terwijl KBC het podium vervolledigt. Opvallend: de tevredenheidsscores bij de top vijf liggen dit jaar significant lager dan in 2018.
Delen per e-mail
Beste bank algemeen
1. AXA
2. Argenta
3. KBC
AXA stoot dit jaar Argenta van de troon als ‘bank van het jaar’. Die beoordeling is opgebouwd rond drie deeldomeinen: kantorennetwerk, online platform en beleggingsbank. Gebaseerd op de resultaten van die deeldomeinen behaalt AXA dan de prijs voor algemene tevredenheid. AXA wint in alle leeftijdscategorieën, behalve bij de jongeren (18 tot 34 jaar).
In die laatste categorie kent KBC de hoogste algemene tevredenheid. Dat Argenta na twee opeenvolgende overwinningen zijn titel moet afstaan, valt mogelijk toe te schrijven aan de sluiting van zijn bankautomaten na de golf van plofkraken. KBC is een opvallende nieuwkomer in de top drie en dankt die podiumplaats vooral aan de grote tevredenheid over zijn online platform. Nagelmackers Bank bekleedde vorig jaar de derde stek, maar valt nu uit de resultaten weg, vooral omdat te weinig klanten hun stem uitbrachten.
De tevredenheidsscore bij de top uit het lijstje lag vorig jaar hoger dan bij de editie 2019. Axa kreeg een beoordeling van 7,7 op 10, gevolgd door Argenta met 7,5 en KBC met 6,9. Vorig jaar behaalden Argenta en AXA een score van 8,5. Nagelmackers vervolledigde de top drie toen met een resultaat van 8,1. De bodemrentes dragen misschien wel bij tot die lagere scores.
Beste kantorennetwerk
1. AXA
2. Argenta
3. Fintro
AXA kent de hoogste tevredenheid over het kantorennetwerk, en dat binnen élke sociodemografische groep. Wie bij één bank is aangesloten, toont zich in het algemeen trouwens meer tevreden over het kantorennetwerk van zijn of haar bank. Fintro is de nieuwkomer in dit lijstje. Crelan behaalt dit jaar een vierde plaats. Nu Crelan sectorgenoot AXA overneemt, brandt de vraag hoe beide kantorennetwerken in de toekomst zullen evolueren.
Beste online platform
1. KBC
2. AXA
3. BinckBank
Klanten van KBC zijn het meest tevreden over het online platform van hun bank, maar niet over de hele lijn. Zo wint AXA bij wie aangesloten is bij één bank, bij Franstaligen en bij 55+’ers. Het verschil tussen KBC en AXA Bank blijkt in totaliteit ook zeer nipt. KBC scoort zeer goed op het vlak van mobiel bankieren, de app en de extra diensten die eraan gekoppeld zijn. AXA staat sterk in pc-bankieren.
Beste beleggingsbank
1. BinckBank
2. MeDirect
3. AXA
BinckBank kent de hoogste tevredenheid als beleggingsbank, behalve bij Franstaligen. Bij hen wint KBC Bolero. De ‘echte’ beleggingsbank haalt het hier dus wel degelijk van de grootbanken met beleggingsportfolio.
Meest innovatieve bank
1. KBC
2. AXA
3. Argenta
KBC – dat vorig jaar niet eens in deze top 5 stond! – krijgt algemeen de beste beoordeling als innovatieve bank. De bank dankt die erkenning aan de innovatie in de kantoren en de online mogelijkheden. Bij Franstaligen en 55+’ers wint AXA. Nederlandstaligen en wie bij één bank is aangesloten, hebben meestal een hogere innovatiewaardering voor hun bank.
Beste spaarbank
1. Santander Consumer Bank
2. MeDirect
3. BinckBank
De toegekende rentevoet blijkt cruciaal in de beoordeling als spaarbank. De Vision+ spaarrekening van Santander Consumer Bank is vandaag nog altijd goed voor een basisrente van 0,05% en een getrouwheidspremie van 0,55%. MeDirect biedt eveneens een rendement (0,05% + 0,50%) dat het marktgemiddelde ruimschoots overtreft.
Dit denkt u over de evoluties bij de banken
Bankenkoepel Febelfin onderhandelde eerder dit jaar een akkoord met de vakbonden dat kantoren mogen openblijven op zaterdagmiddag, en op weekdagen tot 20u, soms zelfs tot 22u. Die maatregel was dringend nodig, zo blijkt ook uit onze bevraging: meer dan de helft van onze respondenten (55%) vindt de openingsuren die bankkantoren hanteren eigenlijk niet meer van deze tijd.
Over de niet aflatende golf sluitingen van bankkantoren zijn de meningen dan weer ontzettend verdeeld. Tweeënveertig procent gaat ‘helemaal wel’ of ‘eerder wel’ akkoord met de stelling dat digitaal bankieren voldoende de verdwijnende bankkantoren kan compenseren, maar negenenvijftig procent van de bevraagden is daar ‘eerder niet’ of ‘helemaal niet’ mee akkoord. Hier speelt ongetwijfeld een generatiekloof mee.
In tijden van lage rentes op de spaarboekjes, stappen meer mensen nu ook over op beleggingsformules. De meeste klanten (66%) vinden dat hun bank hen echt wel voldoende informeert om de stap naar beleggen te zetten. Amper 14% vindt dat hun bank op dit punt tekortschiet.
Lees ook:
Bron: spaargids.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios Val jij voor de charme van een tiny house? Zoveel kost het je
Om een woning te kopen of te (ver)bouwen heb je al snel een grote som geld nodig waar je jaren voor afbetaalt. Dat verklaart de populariteit van meer alternatieve woonvormen, zoals tiny houses. Daarbij woon je op kleiner en met minder spullen, maar wel met meer financiële vrijheid. Hoeveel betaal je voor zo’n tiny house? Bouwsite Livios vroeg het aan Tiny House Belgium. -
Jobs Sportief aangelegd? In deze jobs zit je zelden op een stoel
Voor sommige sportievelingen is een hele dag op een stoel moeten zitten de grootste gruwel die ze kunnen bedenken. Wil jij ook liever een job waarin je veel kan wandelen, lopen, fietsen of bewegen? Jobat.be ging op zoek naar enkele jobs die ook goed zijn voor je conditie. -
Slimme tandenborstel van Philips past zich aan gebruiker aan
Philips heeft tijdens de elektronicabeurs CES een zelflerende elektrische tandenborstel onthuld. De tandenborstel past zich aan de borstelstijl van de gebruiker aan, zoals welke bewegingen die maakt en hoeveel druk er op de borstel wordt gezet. Door middel van artificiële intelligentie (AI) past de borstel de eigen bewegingen daarop aan. -
-
Multimedia Tijd voor een nieuwe smartphone? Dit zijn momenteel de best beoordeelde (van 150 tot 650 euro)
Er verschenen in eerste twee maanden van 2021 vooral budgettoestellen, in afwachting van de grote golf aan nieuwe high-end smartphones die dit voorjaar weer zal uitkomen. Het is dus de vraag of dit een goed moment is om een nieuwe telefoon te kopen, maar je kunt wel je voordeel doen met een model van vorig jaar tegen een lagere prijs. Onze techredacteur tipt de toestellen die de beste reviews kregen, in stijgende volgorde van prijs. -
Sp.a wil wettelijk verbod als leveranciers slapende contracten niet beëindigen
Indien de energiebedrijven zelf geen einde maken aan de zogenaamde slapende contracten, dan moet er een wettelijk verbod komen. Dat voorstel van sp.a ligt in de bevoegde Kamercommissie op tafel. -
Sparen Alles wat u moet weten over pensioensparen in 2021
Is ‘pensioensparen’ ook één van uw goede voornemens voor dit jaar? Hoe vroeger (lees: jonger) u eraan begint, hoe beter, want voor veel mensen zal het wettelijk pensioen niet volstaan om de levensstandaard te behouden wanneer ze stoppen met werken. Spaargids.be belicht de essentie in vijf punten. -
NEDERLAND Van der Valk: “Er gaan echt hotels omvallen als er niets wordt gedaan”
“Ik wil niet bedelen of zielig zijn, maar er gaan echt hotels omvallen als er niets wordt gedaan”, zegt Freek van der Valk van de gelijknamige Nederlandse hotelketen in een interview met duidingsprogramma Nieuwsuur.
36 reacties
Karina De smet
Karina De smet
Laurent Everaerts
David Vlaeminck
Walter Stassen