Vastgoedspecialist Johan Krijgsman, CEO van ERA.
Volledig scherm
Vastgoedspecialist Johan Krijgsman, CEO van ERA. © RV

OPINIE. Johan Krijgsman (ERA): “Vlaanderen heeft géén probleem met de betaalbaarheid van woningen”

De vastgoedprijzen in Vlaanderen zijn - ondanks corona - alweer sterk gestegen het voorbije jaar. Met zo’n zes procent. Dat nieuws ontlokt bij sommigen de vraag of ons vastgoed nog wel betaalbaar is, en of onze woningen niet stilaan te duur worden. Vooral voor jonge gezinnen die een eerste huis of appartement kopen. “Een volkomen onterechte vrees”, zo stelt vastgoedspecialist Johan Krijgsman, CEO van ERA, de grootste makelaarsgroep van Vlaanderen. “De betaalbaarheid van onze woningen hangt van zó veel meer af dan enkel de ‘droge prijs’ van een woning.”

15 reacties

 • David Hermans

  2 dagen geleden
  De waarheid complex? Helemaal niet, gewoon niet teveel focussen op de rente want is toch meestal vast bij woonleningen. Gewoon zelf berekenen wat je financieel aankunt wat mensualiteit betreft ten opzichte van je loon, en dan een (spaar)buffer bijrekenen. Bijvoorbeeld 2/5 van een nettoloon van 2000€ en daar niet boven gaan. Probleem is dat je daar niet ver mee komt tegenwoordig... Maar de kans dat de rente opnieuw zal stijgen is wel groter dan dat we deflatie krijgen en je loon dus zal dalen.
 • Renaat Moerman

  2 dagen geleden
  Ook niet vergeten dat een huis tegenwoordig technisch veel beter in elkaar zit. Aan zee hebben we een appartement van het jaar '80, in Destelbergen een (bijna) nieuwbouw (verbouwing). Een wereld van technisch verschil.
 • Johan Verstraeten

  1 week geleden
  Voor een vastgoedspecialist toch bedenkelijke argumenten. Een lening van 250000€ mag in 10 jaar tijd dan 350€ goedkoper zijn geworden, dezelfde woning zou nu minstens 25% duurder zijn. Je afbetaling is dan niet 950€, maar wel 1550€. 5000€ extra budget in loonstijging op 25 jaar is echt peanuts. Wat de index der consumptieprijzen betreft is mooi in theorie, maar de winkelkar is wel degelijk een pak duurder geworden door andere redenen. Loze argumenten, schaamtelijk.
 • Gino Denil

  1 week geleden
  Drogredenen. Toen de rente ooit 9% was had men een inflatie van 7%. De werkelijke kostprijs voor de lening was dus 2% net als nu. Maar de afbetaling werd in de tijd uitgehold door de inflatie en werd in verhouding met de stijgende lonen steeds lager. Nu betaal je even veel voor je lening. Maar de woning is stukken duurder. En de afbetaling blijft in verhouding met een nauwelijks stijgend loon voor lange tijd even hoog. En in dat voorspel van een startsom sparen verdampt je spaargeld.
 • Robert Swillen

  1 week geleden
  Hoe hoger de prijs , hoe hoger de winst voor de makelaars, daar zullen zij wel voor zorgen.
 1. Leslie (27) overlijdt aan corona twee weken na bevalling, vader blijft met verdriet en baby achter
  Play

  Leslie (27) overlijdt aan corona twee weken na bevalling, vader blijft met verdriet en baby achter

 2. Agenten getuigen over waanzin tijdens bestorming Capitool, ze riepen: "Dood hem met zijn eigen wapen"
  Play

  Agenten getuigen over waanzin tijdens bestorming Capitool, ze riepen: "Dood hem met zijn eigen wapen"

Geld