Omniumverzekering: u betaalt meer, is het dat ook waard?
SparenWie met een wagen de baan op wil, moet verplicht een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA) afsluiten. De verzekeraar stelt daarnaast ook verschillende omniumformules voor. Aan die extra bescherming hangt uiteraard een prijskaartje vast. Maar loont het wel om die meerkost telkens op te hoesten? Spaargids.be zocht het voor u uit.
Delen per e-mail
BA, mini-omnium en omnium
De verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA) dekt alle materiële schade en lichamelijke letsels aan de bestuurder van de tegenpartij wanneer u een ongeval veroorzaakt. De kosten aan de eigen wagen moet u zelf ophoesten.
Een mini-omnium biedt een extra dekking bij onder meer brand, glasbreuk, hagel, bliksem en bluswerken. Is uw wagen gestolen, dan kunt u ook op een tegemoetkoming rekenen. De exacte voorwaarden verschillen van polis tot polis.
Waar de BA-autoverzekering en de mini-omnium bij een ongeval in fout enkel de tegenpartij vergoeden, staat de volledige omnium ook borg voor de eigen materiële schade. Botst u tegen uw garagepoort? Dan kunt u voor de herstellingskosten van uw wagen bij de verzekeraar aankloppen.
Wanneer is een omniumverzekering interessant?
Bij een autolening
Wie een autolening aangaat, doet er toch goed aan een volledige omniumverzekering af te sluiten. Doet u dat niet, dan moet u bij een schadegeval zowel uw afbetaling als de herstellingkosten neertellen. Worstcasescenario: bij een total loss moet u nog een lening afbetalen voor een voertuig waarover u niet langer beschikt.
Waardevermindering is cruciaal
Bij de aankoop van een wagen zonder lening is het belangrijk om weten dat uw auto voor de verzekeraar in waarde daalt naargelang de tijd. Contracten die uitgaan van een aangenomen waarde leggen een aanvangsperiode van één tot drie jaar vast, waarin de verzekeraar de volledige waarde integraal uitkeert in geval van totaal verlies. Daarna geldt een afschrijvingspercentage. De formule functionele of werkelijke waarde past de afschrijving al vanaf de eerste maand toe, terwijl de optie factuurwaarde uitgaat van het werkelijk betaalde bedrag volgens de factuur, kortingen inbegrepen. De uiteindelijke vergoeding bij een total loss ligt in beide gevallen lager dan bij een aangenomen waarde.
Wanneer de verzekeraar u een voorstel doet tot verlenging van uw huidige omniumverzekering, gaat u best na hoeveel de waardevermindering op dat moment bedraagt. Als uw verzekeraar bij totaal verlies na vijf jaar nog maar de helft van de aankoopwaarde wil vergoeden, dan gaat u na of de meerkosten van een omniumverzekering opwegen tegen de waarde die u in geval van een total loss terugkrijgt. Hou er rekening mee dat uw omniumpolis de herstellingskosten na een ongeval wel blijft vergoeden, ongeacht de leeftijd van uw auto.
Vergelijken loont
De verzekeringspolissen verschillen sterk. Waar de ene verzekeraar een lagere premie aanrekent, zal een andere speler extra bijstand of een uitgebreidere waarborg geven. Vaak zit er ook een verschil in de franchise, het bedrag dat u zelf moet betalen bij een schadegeval.
Wat de interessantste (omnium)autoverzekering is, hangt dus af van een pak factoren. Door voor uw specifieke persoonlijke situatie te gaan vergelijken, bespaart u vaak honderden euro’s.
Lees meer op Spaargids.be:
Bron: spaargids.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Youfone gaat in april van start in België op netwerk van Proximus
-
Nederlandse telecomoperator Youfone landt in België
De Nederlandse telecomaanbieder Youfone breidt uit naar België. Het zal dat doen via een huurovereenkomst op het netwerk van Proximus, zo hebben beide bedrijven bekendgemaakt. Youfone hoopt met uitgebreide keuzevrijheid de komende jaren enkele honderdduizenden klanten te overtuigen, zegt Sjors Hendriks, Youfone-verantwoordelijke voor België. -
Reissector pleit voor renteloze lening van staat om vouchers uit te betalen
Binnenkort vervallen de vouchers voor vakantiegangers die hun reis door de coronapandemie in het water zagen vallen. Als die allemaal hun geld terugeisen, zitten de touroperators met een gigantisch probleem. De reissector pleit daarom voor een voucherbank, waarbij de staat hen een renteloze lening toestaat om de klanten terug te betalen. En andere optie is om de reischeques te verlengen. -
-
Jobs Sportief aangelegd? In deze jobs zit je zelden op een stoel
Voor sommige sportievelingen is een hele dag op een stoel moeten zitten de grootste gruwel die ze kunnen bedenken. Wil jij ook liever een job waarin je veel kan wandelen, lopen, fietsen of bewegen? Jobat.be ging op zoek naar enkele jobs die ook goed zijn voor je conditie. -
Sp.a wil wettelijk verbod als leveranciers slapende contracten niet beëindigen
Indien de energiebedrijven zelf geen einde maken aan de zogenaamde slapende contracten, dan moet er een wettelijk verbod komen. Dat voorstel van sp.a ligt in de bevoegde Kamercommissie op tafel. -
PREMIUM
Een thuisbatterij, een zonneboiler of beter afwachten? Energie-experts vertellen hoe je toch nog zoveel mogelijk uit je zonnepanelen kan halen
-
Zal rekening voor eigenaars van zonnepanelen serieus oplopen? Grondwettelijk Hof buigt zich over terugdraaiende teller
Donderdag buigt het Grondwettelijk Hof zich over de vraag of eigenaars van zonnepanelen in Vlaanderen tot vijftien jaar gebruik mogen maken van een terugdraaiende teller. Die regeling werd in april 2019 goedgekeurd door het Vlaams Parlement, ondanks een negatief advies van de Vlaamse energieregulator Vreg. Die stapte daarop in juni 2019 naar het Grondwettelijk Hof. Als het Hof het decreet vernietigt, kan de rekening voor eigenaars van zonnepanelen serieus oplopen.
67 reacties
Christophe Moser
marjan Faes
Theo Van Hoof
valere vermeulen
Jozef Van Schuerbeeck