Photo News
Volledig scherm
PREMIUM
© Photo News

“Nooit moeten bijbetalen, en nu ineens bijna het dubbele”: voorschotten energieleveranciers stijgen ongezien fel. En ja, dat mag zomaar

Om zelf de historisch hoge energieprijzen enigszins op te vangen, schotelen steeds meer elektriciteits- en gasleveranciers hun klanten plots een abrupte voorschot-verhoging voor. Na eerder Mega dropte nu ook de Vlaamse Energieleverancier dat onaangename nieuws de voorbije dagen in de brievenbus of mailbox van heel wat Vlamingen. Met soms zelfs een bijna-verdubbeling van het voorschot: “Terwijl wij nochtans in een zuinige woning leven en niet buitensporig veel energie verbruiken”, klinkt het bij de onbegrijpende klanten. 

162 reacties

 • François De Moor

  1 jaar geleden
  Waar zijn de vakbondsleiders nu,om hieraan een eind te maken ?
 • Erwin Deckers

  1 jaar geleden
  Een voorschotsverhoging is logisch voor wie een variabel contract heeft. Het is niet logisch voor wie een vast contract heeft met een voorschot gebaseerd op een reeds jarenlang gekend gemiddeld verbruik en dit zolang het contract loopt.Het is niet mogelijk de validiteit van een klacht in te schatten als men niet vermeld welk soort contract men heeft.
 • Polutnik Ronald

  1 jaar geleden
  Het is wel logisch dat je meer als het dubbele moet betalen aan de energie voorschotten , nu de prijzen meer dan verdubbeld zijn . Of willen de klagers van de voorschotten 1000€ of meer bij betalen bij de eindafrekening . Denk daar maar eens over na in plaats van te klagen over het voorschot .
 • François De Moor

  1 jaar geleden
  Ik noem dit wettelijke diefstal.Elektriciteit is een basisbehoefte.
 • Lut Reyskens

  1 jaar geleden
  Waar blijft Europa nu? In deze kinden ze scoren. Maar nee stilzwijgend toestaan net zoals ze hun lonen stilzwijgend verhogen. Meer komt er niet vanuit die hoek.
 1. Koelkast met energielabel E inruilen voor één met label A? Zoveel bespaar je jaarlijks op je stroomfactuur
  vtwonen

  Koelkast met energiela­bel E inruilen voor één met label A? Zoveel bespaar je jaarlijks op je stroomfac­tuur

  Het energielabel op de koelkast laat zien hoeveel energie het apparaat verbruikt. Handig om te weten als je een nieuwe koelkast wilt aanschaffen. Voor het milieu en je portemonnee is het slim om te kiezen voor een koelkast die zo weinig mogelijk energie verbruikt. Daarom legt vtwonen.be je uit hoe je het energielabel op de koelkast leest, wat het betekent en hoe je energie bespaart.
 2. De kans op overstromingen voor je nieuwe woning correct inschatten? Deze nieuwe G- en P-scores helpen je op weg
  Livios

  De kans op overstro­min­gen voor je nieuwe woning correct inschatten? Deze nieuwe G- en P-scores helpen je op weg

  Wie vastgoed verkoopt of verhuurt, is verplicht om preciezere informatie te verstrekken over de overstromingsgevoeligheid van de woning. Die informatieplicht is er al tien jaar, maar werd in januari verstrengd. Het overstromingsrisico wordt voortaan opgesplitst in een G-score voor het gebouw en een P-score voor het perceel. Bouwsite Livios zocht uit wat er precies veranderd is.
 3. Doe je liever geen bankzaken in een app? Zoveel kan je besparen met de universele bankdienst
  Spaargids.be

  Doe je liever geen bankzaken in een app? Zoveel kan je besparen met de universele bankdienst

  De tarieven voor niet-digitale bankdiensten gaan bij veel banken al jaren in stijgende lijn. Om de digitale kloof te verkleinen en bankverrichtingen toegankelijker te maken, voerden bankenkoepel Febelfin en de federale overheid de universele bankdienst in. Voor maximaal 60 euro kan je volgens die formule een pakket verrichtingen uitvoeren. Wie haalt er voordeel uit en is het altijd de goedkoopste oplossing? Spaargids.be zocht het uit.