Nieuw of tweedehands: welke auto steelt jouw hart?
Delen per e-mail
Zit je tegenwoordig met alsmaar meer tegenzin achter het stuur? Dan is dit misschien het ideale moment om van auto te veranderen. Maar waar moet je nu op letten als je kiest tussen een nieuwe of een tweedehandswagen?
Belgen kunnen niet zonder hun auto. Dat blijkt uit het aantal jaarlijkse inschrijvingen van nieuwe wagens: dat steeg de laatste jaren bijna zonder uitzondering, ook in 2019. 2020 is in alle opzichten een bizar jaar, en zeker wat betreft mobiliteit. Anderzijds blijkt uit de cijfers ook dat er op onze wegen vooral tweedehandsauto’s rondrijden. Nieuw of tweedehands: er zijn argumenten voor beide formules. Maar wat telt is dat je een voertuig vindt dat bij je past en je zo met plezier de weg op gaat.
Kwaliteit en gemoedsrust gaan hand in hand
Een auto die recht uit de fabriek rolt heeft enkele onmiskenbare troeven. De belangrijkste is wellicht dat je zelf kan bepalen hoe je hem samenstelt, met alle opties en accessoires. Je profiteert daarbij ook van de nieuwste technologieën die je op het Autosalon kon ontdekken. En je bent ook de eerste die plankgas kan geven met brandschone vloermatten onder je voeten. En denk ook aan de veiligheid: nagelnieuw betekent ook dat er geen schade uit het verleden te zien is. En in de garage krijg je korting, een goede service na verkoop en allerlei garanties.
Nieuw? Dan betaal je de volle pot
Maar aan een nieuwe auto zijn ook nadelen verbonden. Het grootste tegenargument is misschien wel het verlies aan waarde vanaf het moment dat je de parking van de garage verlaat. En wanneer je een nieuwe auto bestelt, moet je wat geduld uitoefenen voor je de motor hoort ronken op de oprit.
Met tweedehands leef je op grotere voet
Er zijn verschillende goede redenen om voor tweedehands te gaan. Voor verzamelaars en liefhebbers van specifieke modellen ligt de keuze voor de hand. Anderen zien er vooral een middel in om met een auto rond te rijden die ze zich als nieuw model niet kunnen veroorloven. Je rijdt comfortabel en je portemonnee lijdt er niet al te veel onder. Over de prijs kan je met een particulier of professionele verkoper van occasiewagens ook onderhandelen. En je hoeft niet maandenlang te wachten op levering.
Ook addertjes onder het gras
Maar ook voor tweedehandswagens geldt: bezint eer ge begint. Met de zoektocht naar een goed model in perfecte staat én voor een correcte prijs ben je heel wat uren zoet. En als je eindelijk je droomwagen hebt gevonden, hoe betrouwbaar is de info dan die je terugvindt? De Car Pass biedt houvast, maar zegt niets over verborgen gebreken of een al te sportief gebruik in het verleden. En hou ook altijd de nieuwe uitstootnormen in sommige steden (lage-emissiezones) in het achterhoofd, want heel wat modellen voldoen daar niet aan. Genoeg om aan te denken dus.
Het beste van twee werelden?
De prijs blijft een doorslaggevend element om te kiezen tussen nieuw en tweedehands. Daarom is het belangrijk dat je het totale kostenplaatje voor ogen houdt en niet alleen de aankoopprijs. Zo is een nieuwe auto duurder in aankoop, maar voordeliger in onderhoud. Meer vervuilende auto’s (vaak de oudere modellen) betalen meer belastingen. En vergeet ook het verbruik en de verzekeringen niet. En last but not least: de financiering. Met een tweedehandsauto ‘op jaren’ geniet je niet van voordelige tarieven voor je autolening.
“Recent” tweedehands: goed gemikt
Auto’s die “zo goed als nieuw” zijn, vind je in tweedehandsautoketens (modellen van minder dan twee jaar) of bij je merkendealer (stockwagens). Je mag dan inderdaad niet te kieskeurig zijn wat de opties of de kleur betreft, maar je rijft wel een hele reeks andere voordelen binnen. Je rijdt met een recent model dat onmiddellijk beschikbaar is met weinig kilometers op de teller, in onberispelijke toestand en een geruststellende waarborg. Dat alles voor een meer betaalbare prijs en een laag financieringstarief. Je hebt het gevoel dat je in een nieuwe auto rijdt, met alle voordelen van een tweedehandswagen.
Geef je mobiliteit nieuwe vaart. Ontdek de oplossingen van Beobank.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energie Nieuwe regeling zonnepanelen: hoeveel ontvang je voor te veel geproduceerde elektriciteit?
Vlamingen die over zonnepanelen en een digitale meter beschikken, genieten volgens een nieuw arrest van het Grondwettelijk Hof niet langer van het systeem van de terugdraaiende teller. Ze ontvangen mogelijk wel een vergoeding voor de overtollige stroomproductie die ze op het net injecteren. De toegekende bedragen lopen sterk uiteen. Sommige energieleveranciers voorzien zelfs helemaal geen vergoeding. Mijnenergie.be dook in de cijfers. -
Sparen Geplande reis afzeggen door coronacrisis? Deze regels hanteren de verzekeraars
Betaalt de reisverzekering u terug als u door het coronavirus langer in het buitenland moet blijven? Wat met de verzekering als u thuis een ongeval krijgt, terwijl u aan het werk bent? En komt de hospitalisatiepolis tussen als u het virus oploopt en in het ziekenhuis belandt? Spaargids.be overloopt de huidige regels*. -
Vrouwen financieel minder goed voorbereid dan mannen
-
-
Reissector pleit voor renteloze lening van staat om vouchers uit te betalen
Binnenkort vervallen de vouchers voor vakantiegangers die hun reis door de coronapandemie in het water zagen vallen. Als die allemaal hun geld terugeisen, zitten de touroperators met een gigantisch probleem. De reissector pleit daarom voor een voucherbank, waarbij de staat hen een renteloze lening toestaat om de klanten terug te betalen. En andere optie is om de reischeques te verlengen. -
Storing bij Proximus in delen van Antwerpen en Limburg achter de rug
Zowat 5.000 klanten van Proximus in Antwerpen en Limburg zaten vanavond zonder internet en mogelijk zonder digitale televisie. Oorzaak was een elektriciteitspanne in een van de gebouwen. Een woordvoerder van het telecombedrijf bevestigt dat de problemen intussen opgelost zijn. -
Woningbrand voorkomen: hoe zit het met jouw kennis over brandveiligheid?
Het schrikbeeld van je huis dat in vlammen opgaat is hopelijk niet iets dat dagelijks door je hoofd spookt. Toch is het belangrijk af en toe wél stil te staan bij deze mogelijkheid. De brandweer dient immers niet enkel om katten uit bomen te redden, maar blust in ons land alleen al zo’n 10.000 branden per jaar. Met de juiste kennis en voorzorgen voorkom je dat ze moeten oprukken richting jouw adres. -
PREMIUM
Autolening aan 0% rente: een goed idee of niet? En hoe maak je de beste keuze? Onze geldexpert licht toe