Na groene stroom, groen gas: dit moet u weten
EnergieWaar het systeem van groenestroomcontracten al helemaal ingeburgerd is, staat groen gas in België nog in zijn kinderschoenen. Met de toekenning van de eerste Vlaamse garanties voor groen gas is de kentering misschien wel ingezet. Mijnenergie.be stipt aan wat u moet weten.
Delen per e-mail
Klimaatneutraal gas
Groene energie of energie afkomstig uit duurzame, hernieuwbare bronnen is voor de consument het tweede belangrijkste argument bij de keuze van zijn elektriciteitsleverancier. Enkel de prijs weegt zwaarder door in zijn beslissing (*). Wat groen gas betreft, blijven de opties voorlopig beperkt. Traditioneel aardgas is namelijk een fossiele brandstof, wat betekent dat er bij de verbranding CO2 vrijkomt. Verschillende leveranciers pakken wel uit met klimaatneutraal aardgas. Ze compenseren elke MWh aardgas die u verbruikt met de aankoop van CO2-certificaten. De energieleveranciers financieren langs die weg projecten die de CO2-uitstoot reduceren, zoals het planten van bomen.
Potentieel van groen gas
Uit een studie van gas.be, de vereniging van Belgische transport- en distributiebeheerders van aardgas, blijkt dat er in ons land ook een potentieel is voor echt groen gas (**). Dat gas is naar analogie met groene stroom van hernieuwbaar en duurzaam origine. Gas.be ziet vooral een mooie toekomst voor biomethaan. Biomethaan ontstaat na de zuivering van biogas. Biogas is op zijn beurt het resultaat van de vergisting van organisch materiaal, onder meer uit landbouwactiviteiten. De federatie schat dat biogas ongeveer negen procent van het huidige aardgasverbruik in België voor zijn rekening kan nemen. De meeste mogelijkheden situeren zich in Wallonië (53 procent) en Vlaanderen (46,5 procent). Voor Brussel liggen de perspectieven lager, omwille van de geringe landbouwactiviteit.
Garantie van Oorsprong
IOK Afvalbeheer in Merksplas pionierde in 2018 met het eerste groene gas in België. De afvalverwerker vergist gft (groente-, fruit- of tuinafval) tot biogas. Dat zet het deels om in biomethaan en injecteert het samen met de netwerkbeheerder in het aardgasnet van Fluvius. Via de lokale energieleverancier EBEM komt het uiteindelijk bij de consument terecht. Nu de Vlaamse energieregulator Vreg Garanties van Oorsprong (GO’s) heeft toegekend aan IOK Afvalbeheer, mag het zich officieel de eerste erkende Vlaamse aanbieder van biogas noemen. Dergelijke garantie bewijst ook dat de energie is opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen. De producent kan die bewijsstukken doorverkopen aan een leverancier of afnemer. Ze gelden bovendien als een belangrijk argument naar de milieubewuste klant toe. Waar het voor groene stroom mogelijk is om garanties van oorsprong in het buitenland te kopen en verkopen, is dat voor aardgas voorlopig niet het geval.
Duurder
De productiekost van biomethaan ligt voorlopig enkele malen hoger dan dat bij aardgas het geval is. De sector hoopt op publieke steun om groen gas volledig te lanceren. Groen gas ontspruit vandaag nog vooral uit lokale projecten, terwijl het in buurlanden als Nederland en Frankrijk al steviger ingeburgerd is. Toch zijn er ook in ons land verschillende projecten in ontwikkeling, waardoor we kunnen verwachten dat het zijn opmars verderzet.
Groene stroom = dure stroom?
Voor groene stroom zijn de mogelijkheden wel al wijdverspreid. Bovendien kost groene stroom doorgaans niet meer dan grijze stroom uit fossiele energiebronnen. Hier ontdekt u welke energieleveranciers groene stroom het goedkoopst aanbieden.
Lees meer op Mijnenergie.be
Bron: mijnenergie.be. (*) Bron: Vreg. Markmonitor 2019). (**) Bron: Gas.be: welke plaats voor injecteerbaar biomethaan in België?
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
ACV vertrouwt Nederlandse kandidaat-overnemer e5 mode niet: “Geen zin om het verhaal van Mega World nog eens dunnetjes over te doen”
Vijf kandidaat-overnemers hebben zich gemeld voor modewinkelketen e5 mode, die tot eind januari bescherming tegen schuldeisers heeft. Een van die kandidaat-overnemers is de omstreden Nederlander Lex H., die een verleden van faillissementen met zich meedraagt en nu alles uit de kast zou halen om e5 mode in handen te krijgen. Dat is vernomen bij vakbond ACV Puls. “We hebben nochtans absoluut geen zin om het verhaal van Mega World nog eens dunnetjes over te doen”, zegt vakbondsman Sven De Scheemaeker (ACV Puls). -
Multimedia Vinyl is weer helemaal in: hierop moet je letten als je een platenspeler koopt
Na de komst van de cd was vinyl een tijdlang helemaal afgeschreven, maar intussen zijn platen - zélfs in streamingtijden - aan een serieuze comeback bezig. Onze techredacteur somt op waar je op moet letten als je een nieuwe platenspeler wil kopen en tipt meteen zijn drie aanraders van het moment. -
Een nieuwe auto kopen? Zoveel invloed heeft de CO2 uitstoot van je wagen op de prijs van je verzekering
Is het tijd voor een nieuwe auto? Dan heb je waarschijnlijk al een merk en model op het oog. Maar heb je al eens nagedacht over de milieuvriendelijkheid? De CO2-uitstoot van je auto kan namelijk de prijs van je autoverzekering beïnvloeden. Independer.be legt je uit waar je op moet letten. -
-
HET DEBAT HET DEBAT. Is een verbod op toeristische reizen noodzakelijk? Geef hier je mening
Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen verzet zich niet tegen een maatregel die onze premier Alexander De Croo (Open Vld) straks bij het Overlegcomité op tafel wil leggen: het tijdelijk verbieden van toeristische reizen. Tot nu zijn niet-essentiële buitenlandse reizen enkel sterk afgeraden, maar niet verboden. Wat denk jij? Is een algeheel verbod op plezierreizen noodzakelijk of blijft het huidige ontraden genoeg? Laat het weten in de comments onder dit artikel. -
PREMIUM
Nu al massale bestellingen voor zwembad in de tuin: welke verschillende types zijn er op de markt en wat kosten ze?
-
Grondwettelijk Hof: geen terugdraaiende teller voor eigenaars zonnepanelen, “morgen bekijken welke opties er nog zijn”
Het Grondwettelijk Hof heeft de Vlaamse regeling rond de terugdraaiende teller vernietigd, maar niet met terugwerkende kracht. De eigenaars van zonnepanelen in Vlaanderen mogen dus niet tot vijftien jaar gebruik maken van een terugdraaiende teller. Gebruikers mogen wel de voordelen behouden die ze tot op vandaag hebben genoten. “Op basis van de analyse van het vonnis trek ik morgen naar de ministerraad om met mijn collega’s van de Vlaamse regering te bespreken welke opties er nog zijn of niet meer zijn voor de getroffen gezinnen”, reageert Vlaams minister van Energie Zuhal Demir. Ze wijst erop dat een overheid betrouwbaar moet zijn naar de burgers toe. De Vlaamse regering en het Vlaamse parlement zetten in 2019 het licht op groen voor de regeling, hoewel er toen al een negatief advies over was. -
Multimedia Moet jouw telefoon tegen wat nattigheid kunnen? Deze smartphones zijn waterdicht
Het is misschien niet het eerste waar je naar kijkt als je een nieuwe smartphone gaat kopen, maar toch is ‘waterdichtheid’ een redelijk belangrijk criterium. Helemaal als je ook in de gure tijd van het jaar vaak buitenshuis bent. Onze techredacteur belicht de verschillende niveaus van waterdichtheid en de high-end smartphones per categorie.