Na forse verhoging KBC: alle banktarieven doorgelicht. Hoeveel duurder wordt jouw bank?
SparenEen nieuw jaar brengt doorgaans heel wat veranderingen met zich mee bij de banken, en dat is begin 2021 niet anders. Omdat hun winsten onder druk staan door de lage rentes zoeken ze hun heil in een daling van de dienstverlening, of in een verhoging van de kosten die ze doorrekenen aan de klant. KBC kondigde gisteren aan op 1 april een aantal van zijn tarieven fors op te trekken. Spaargids.be zet alle wijzigingen op een rij.
Delen per e-mail
Spaarrekeningen
De meest opvallende wijzigingen doen zich dit jaar voor op de spaarboekjes. ING rekent voortaan 0,1% aan als u aan het loket geld afhaalt van uw Groen of Oranje Boekje, met een minimum van 3 euro. Daarnaast is het vanaf 2021 niet meer mogelijk om een ING Oranje Boekje, de ING Lion Deposit of ING Premium Boekje te openen.
Van Lanschot doekt op zijn beurt het online merk Evi op in België, waardoor de spaarboekjes van Evi geschrapt worden. Alles wordt geïntegreerd in de moederbank.
Bij Belfius moet u 2 euro per envelop betalen om uittreksels van uw spaarrekening per post te ontvangen in plaats van 1,70.
Zichtrekeningen
De gratis dienstverlening op de zichtrekening brokkelt eveneens verder af. Zo begint Argenta schuchter kosten aan te rekenen. Vanaf februari kiezen klanten uit vier pakketten. Basispakket Green met een zichtrekening, twee debetkaarten en een kredietkaart met een limiet van 1.250 euro per maand is nog steeds gratis, al betaalt u voor afhalingen en overschrijvingen aan het loket 1,50 euro. Voor een hogere kredietlimiet en bijkomende verzekeringen is er Silver of Gold (3,35 of 5,35 euro per maand). Bij beide zijn loketverrichtingen inbegrepen. Bij het vierde pakket van 3,95 euro voor niet-natuurlijke personen worden verrichtingen in het kantoor niet apart getarifeerd.
De KBC-Plusrekening, waarvoor 80 procent van de klanten van KBC kiest, wordt 30 procent duurder en zal dan 3,25 euro per maand kosten. Voor klanten tot 24 jaar blijft die formule gratis.
CPH zal klanten met een gemiddeld saldo van minder dan 2.500 euro voortaan 1 euro per maand aanrekenen voor het beheer van hun rekeningpakket.
BNP Paribas verhoogt de bijdrage voor het Comfort Pack van 3 naar 3,5 euro per maand. Ook wie de basisbankdienst gebruikt moet meer betalen: 1,35 euro in plaats van 1 euro.
Bij Bpost bank blijft de b.compact-formule alleen gratis voor actieve klanten die minstens 500 euro aan inkomsten op de rekening storten in twee maanden, een lening bij de bank hebben of er een belegging bezitten. Anderen betalen 1,50 euro per maand. Voor het b.comfort-rekeningpakket stijgt het maandelijks tarief van 3,50 euro naar 4,50 euro. Wel krijgt u een extra kredietkaart.
Bankkaarten
Bij Crelan stijgen de kosten van debet- en kredietkaarten die niet zijn inbegrepen in een Pack. Een Visa Classic of Business zal 36 euro kosten in plaats van 24 euro, een Visa Gold 52,80 euro in plaats van 36 euro. Voor een klassieke debetkaart betaalt u niet langer 12 maar 14 euro. Een gestolen of verloren kaart vervangen zal 10 euro kosten in plaats van 9 euro, al blijft de service inbegrepen bij een Performance, Performance for One, Excellence of Business Plus Pack.
Bij ING is een eerste vervangkaart gratis voor jongeren tot 18 jaar en houders van de ING Groene Rekening, vanaf de tweede betaalt u 15 euro. Bij de ING Lion Account betaalt u 15 euro vanaf de eerste kaart.
Bij Deutsche Bank worden kredietkaarten MasterCard DB Titanium en DB Gold 45 euro in plaats van 30 euro per jaar.
Allerlei
Daarnaast stijgt bij Belfius de prijs om verrichtingen in het archief te laten opzoeken. Dat kost zoals voordien 15 euro per begonnen maand, maar het maximum stijgt van 150 euro naar 225 euro. Ook stijgt de prijs voor het innen of uitschrijven van een buitenlandse cheque van 6,05 naar 10 euro.
KBC schakelt de afdrukfunctie voor uittreksels in de selfbankzones vanaf 1 april uit. Voor klanten die niet digitaal actief zijn, blijven papieren uittreksels mogelijk via de post. Maar ook dat zal wel een stuk meer kosten: 2,50 euro per maand voor een maandelijkse verzending of 25 euro voor een dagelijkse verzending. Nu is dat nog respectievelijk 1,70 en 15 euro per maand voor zichtrekeningen en gratis voor spaarrekeningen. Voor sommige groepen, zoals 80-plussers, minderjarigen, handelsonbekwame personen en blinden of slechtzienden neemt KBC die kosten op zich.
Bij CPH betalen klanten vanaf Nieuwjaar 1,50 euro om geld af te halen aan een automaat van een andere bank. Alleen jongeren worden vrijgesteld. Ook voert de bank een kost in voor het beheer van de coöperatieve aandelen. Klanten met een tegoed tot 2.500 euro betalen 30 euro, klanten met een tegoed tussen 2.500 en 5.000 euro 20 euro. Voor klanten met een hoger tegoed blijft het gratis.
Bij Deutsche Bank verhoogt de vergoeding voor de DB Personal-dienstverlening bij het beheer van vermogens vanaf 150.000 euro van 50 euro naar 75 euro per trimester. Ook transacties doen op Euronext Brussel zal meer kosten.
BNP Paribas Fortis trekt tenslotte de prijs op voor de opvolging van een geweigerde verrichting bij onvoldoende provisie op de rekening, van 6 euro naar 7,26 euro.
Benieuwd waar u de meeste rente kan verkrijgen? Vergelijk hier de beste spaarrekeningen in België
Lees meer op Spaargids.be:
Bron: spaargids.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Van bijna failliet tot beste bank van 2020: hoe komt het dat KBC plots zo succesvol is?
KBC mag zich de ‘bank van het jaar 2020’ noemen, dat blijkt uit de jaarlijkse enquête die Spaargids.be organiseert. En dat mag gerust verrassend genoemd worden. Tijdens de financiële crisis tien jaar geleden moest de bank immers nog een beroep moest doen op overheidssteun. Hoe komt het dat KBC het plots zo goed doet? En zal ze dit ongekende succes kunnen blijven aanhouden? Financieel expert Pascal Paepen legt uit. -
Livios
Maak je terras helemaal klaar voor de lente met deze tips
De zachte temperaturen van de laatste dagen doen ons al dromen van de lente. Maar is je terras daar ook al klaar voor? Vaak kan dit na de winter een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven. Met deze tips van bouwsite Livios geniet je in geen tijd van de eerste lentezon! -
PREMIUM
Je bank moet straks melden hoeveel er op je rekening staat: wie krijgt mijn saldo te zien? En wat gebeurt er met die info?
De federale regering gaat de Belgische banken verplichten voortaan jaarlijks het saldo op elke bankrekening van al hun klanten te melden aan het Centraal Aanspreekpunt (CAP), dat wordt beheerd door de Nationale Bank. Fiscus en gerecht kunnen die database raadplegen bij onderzoek naar belastingfraude en zwart geld. Vanaf wanneer gaat die regel in? En wie krijgt juist te zien hoeveel er op mijn rekening staat? Een antwoord op enkele belangrijke vragen. -
-
Sparen
Hoeveel kost het u om onder nul te gaan op uw zichtrekening?
De laatste vijf jaar gingen we met onze zichtrekeningen collectief minder in het rood, een trend die zich - toch wel opvallend - nog méér doorzette sinds de start van de coronacrisis. Dat blijkt uit cijfers van bankenfederatie Febelfin. Spaargids.be bekeek meteen even wat het u vandaag nog kost om ‘in het rood te gaan’. -
Sparen
Ineens is de mobilhome weer populair: zo financiert u de aankoop ervan
Viroloog Marc Van Ranst prijst de mobilhome aan als het geknipte reisvervoer in coronatijden. Kneuterigheid ten top of juist très cool? De Belg lijkt toch vooral de laatste mening toegedaan. De camper kon de afgelopen jaren al op een groeiende interesse rekenen, maar lijkt vandaag nog populairder dan ooit tevoren. Goedkoop zijn ze dan weer niet, maar gelukkig kan u naar de bank voor een lening. Spaargids.be zocht uit waar u rekening mee moet houden. -
Multimedia
Wat maak je allemaal schoon met een hogedrukreiniger?
De lente komt zoetjesaan in het land. Wie een tuin, terras of balkon heeft, kan nu al starten met de eerste schoonmaakmanoeuvres. Het perfecte gereedschap daarvoor blijft de hogedrukreiniger. Tweakers zocht uit wat je er allemaal mee kan doen en welke modellen momenteel de grootste aanraders zijn. -
Energie
Slapend energiecontract kost u meer dan u denkt
De federale energieregulator CREG becijferde recent dat één miljoen gezinnen meer dan 500 euro per jaar te veel betalen omdat ze niet op zoek gaan naar een goedkoper energiecontract. Vooral de slapende energiecontracten zijn een doorn in het oog. Veel gezinnen blijven gebonden aan dure contracten die de leveranciers jaar na jaar verlengen. Mijnenergie.be bekijkt of zo’n stilzwijgende overeenkomst wel toegelaten is.