Shutterstock
Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock

“Mensen die op 1 januari 2022 nog geen digitale meter hebben, zullen maar gedeeltelijk aan het capaciteitstarief ontsnappen”

Na je werk thuiskomen, het eten in de oven schuiven en de vaatwasser en wasmachine nog snel even aanzetten? Vanaf 1 januari 2022 zal je het voelen aan je elektriciteitsfactuur. Dan voert de Vlaamse energieregulator VREG een nieuw capaciteitstarief in, dat via de digitale meter ons piekverbruik gaat monitoren. Paul D’Hoore, geldexpert in ons geldpanel, overloopt de nieuwe regelgeving, en legt uit waarom veel of weinig elektriciteit verbruiken niet meer doorslaggevend zal zijn. 

  1. Wie betaalt coronafactuur? “Echt rijken zijn niet meer aan hogere belastingstarieven onderworpen”
    PREMIUM

    Wie betaalt coronafac­tuur? “Echt rijken zijn niet meer aan hogere belastings­ta­rie­ven onderwor­pen”

    Betalen rijke mensen effectief minder belastingen, en zouden zij dus de coronamaatregelen moeten financieren? Het is een vraag die zich volgens Michel Maus, fiscaal expert in ons geldpanel, niet zomaar laat beantwoorden. Hij gaat in op de belastingen waar zelfs de superrijken in ons land niet aan kunnen ontsnappen en stelt vast dat er enkele scheeftrekkingen zijn in de regels. “Zo zijn fiscale uitzonderingen in een aantal gevallen zeer voordelig voor de rijksten van de samenleving.”

Geld