Meer dan 900.000 gezinnen betalen 500 euro te veel voor energie: “Leveranciers beloven om slapende contracten aan te pakken”
Op heel korte termijn komt er een plan van aanpak voor de slapende energiecontracten. Dat hebben de toplui van de verschillende energieleveranciers beloofd na een ontmoeting met onder anderen federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen). De problematiek van de slapende contracten werd vandaag nog eens aangehaald door de CREG. Uit het jaarverslag van de energieregulator blijkt dat ruim 900.000 Belgische gezinnen minstens 500 euro te veel betalen voor hun elektriciteit en aardgas. En dat is deels het gevolg van de slapende energiecontracten.
Delen per e-mail
Door de coronacrisis zijn de energieprijzen het afgelopen jaar sterk gedaald. Voor elektriciteit ging het om een prijsdaling met gemiddeld 10 procent, terwijl aardgas gemiddeld zelfs 26 procent goedkoper werd. Maar honderdduizenden Belgische gezinnen profiteerden niet van die prijsdaling. Zij hebben nog altijd een te duur energiecontract, waarschuwt energieregulator CREG. Het besparingspotentieel is nochtans niet min en bedraagt minstens 500 euro per jaar.
Een hardnekkig probleem blijven de slapende contracten. Het gaat om contracten die zijn verstreken, maar waarvan de tarieven behouden blijven, ondanks een daling van de stroom- en aardgasprijzen op de markten.
Meer dan 900.000 Belgische gezinnen hebben al jaren hun contract niet meer gewijzigd en betalen hierdoor honderden euro’s te veel aan gas en elektriciteit, zegt de CREG. Doordat de energieprijzen dit jaar sterk zijn gedaald als gevolg van de coronacrisis, is de potentiële besparing nog groter. Deze contracten zijn problematisch, omdat het voor de consument quasi onmogelijk wordt gemaakt om zijn oude prijs te vergelijken met de prijzen van producten die vandaag actief worden aangeboden.
Het is niet de eerste keer dat de CREG hierover aan de alarmbel trekt.
Transparantieverplichting
Volgens staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open Vld) staan deze contracten in schril contrast met de transparantieverplichting van de energiebedrijven. “We verwachten van energieleveranciers dat ze samen op zoek gaan naar goede en betaalbare oplossingen voor die klanten. Transparante communicatie is de beste garantie voor een duurzame relatie met de consumenten.”
Minister van Sociale Zaken Pierre-Yves Dermagne (PS) merkt op dat de regering dit probleem wil aanpakken met een herziening van het consumentenakkoord, “zoals voorzien in het regeerakkoord”. “Er is rond dit specifieke punt constructief overleg met de sector opgestart, midden januari verwachten we voorstellen om de situatie te verbeteren.”
Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten liet na de publicatie van het CREG-rapport weten dat ze tegen volgende maand een oplossing verwacht van de sector. Ze roept intussen alle Belgen op om de prijsvergelijker van hun energieregulator (Vreg in Vlaanderen, red.) te gebruiken, en zo honderden euro’s te besparen op hun factuur.
Duurste vs goedkoopste formules
Naast de problematiek van slapende contracten blijken heel wat gezinnen wel te veranderen van leverancier, maar kiezen ze daarbij niet altijd voor het goedkoopste contract, aldus nog de CREG. Ter illustratie: meer dan 2,23 miljoen huishoudens kiezen voor één van de tien duurste aanbiedingen voor elektriciteit, tegen slechts 268.000 voor één van de tien goedkoopste formules. Ook voor aardgas blijft de kloof groot: 1,2 miljoen heeft één van de tien duurste aanbiedingen, tegen slechts 172.000 één van tien goedkoopste aanbiedingen.
De energieregulator merkt op dat de energiemarkt alsmaar complexer wordt; eenzelfde aanbieder biedt vaak verschillende formules aan. De algemene voorwaarden en clausules van een contract zijn ook weinig transparant.
Daartegenover staat dat de goedkoopste energiecontracten vaak onderworpen zijn aan strikte voorwaarden. "Ze zijn enkel online af te sluiten of enkel via domiciliëring. Of klanten wordt gevraagd om een voorafbetaling te doen, soms van een kwartaal verbruik. We stellen ook een stijgende tendens vast van jaarlijkse vergoedingen, die soms honderden euro's kunnen bedragen", illustreert Jacquet.
Consumentenakkoord
De CREG lanceerde vandaag nog enkele voorstellen ten voordele van de consument. Zo zou het "consumentenakkoord", een gedragscode om consumenten te beschermen, verplicht moeten worden onderschreven door alle energieleveranciers. Momenteel gebeurt dat slechts door negen van de negentien bedrijven. Dat akkoord zou ook moeten gelden bij groepsaankopen, voor tussenpersonen, voor kleine professionele gebruikers, enz...
Een ander voorstel van de CREG is om aan alle documenten van de leverancier een QR-code te hangen, waarbij de klant in één oogopslag de details van zijn contract kan raadplegen (tarief, verbruik, enz...). Dergelijke praktijk bestaat al in het Verenigd Koninkrijk.
Tot slot start de CREG een sensibiliseringscampagne bij organisaties die werken met kansarmen. Zij zullen worden ingelicht over de tools die beschikbaar zijn om energieprijzen beter te vergelijken, klinkt het.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vaker direct een hoger bod: Vlaamse huizenprijzen in 2020 het sterkst gestegen in 15 jaar
De verkoopprijzen voor huizen in Vlaanderen zijn in 2020 met 5,93 procent gestegen, dat is de grootste stijging sinds 2006. Dat blijkt uit de jaarlijkse barometer van makelaarsgroep ERA. Ook de appartementen zagen een grote prijsstijging, in het bijzonder in de kustgemeenten. -
Effectentaks weegt op tak23-beleggingsverzekeringen
-
Energie Kleine energieleveranciers worden populairder: zijn ze ook interessant voor uw portemonnee?
Energieleveranciers als ENGIE Electrabel, Luminus en Lampiris kent iedereen, maar in hun schaduw krijgen ook verschillende kleinere uitdagers een groeiend marktaandeel. Mijnenergie.be bekijkt wat u kan verwachten van o.a. Mega, de Vlaamse Energieleverancier, Antargaz en Bolt. -
-
PREMIUM
Was het nu maar 2 dagen of toch een week? Onze huissommelier Sepideh vertelt hoe en hoelang je ontkurkte wijn kan bewaren
-
Sparen Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
Slimme tandenborstel van Philips past zich aan gebruiker aan
Philips heeft tijdens de elektronicabeurs CES een zelflerende elektrische tandenborstel onthuld. De tandenborstel past zich aan de borstelstijl van de gebruiker aan, zoals welke bewegingen die maakt en hoeveel druk er op de borstel wordt gezet. Door middel van artificiële intelligentie (AI) past de borstel de eigen bewegingen daarop aan. -
Livios Isoleren: welk materiaal kies je het best en waar moet je op letten?
Wil je je vloeren, muren of dak isoleren? Dan heb je keuze uit een ruim aanbod aan materialen: minerale wollen, kunststof, cellenglas, natuurlijke en reflecterende materialen. Maar hoe weet je nu welk materiaal je moet kiezen en waar je daarbij vooral op moet letten? Bouwsite Livios zet de meest gebruikte materialen voor jou op een rijtje.
32 reacties
Patrick Stroobandt
Georges Baert
Bob Boomer
Eddy Douwen
johan debue