Lenen voor een woning? Dit bepaalt hoeveel u kunt lenen
Vaak is het kopen van een huis de belangrijkste financiële beslissing uit uw leven. De meeste mensen slaan daarom aan het 'shoppen' bij verschillende banken in de buurt. Maar vergis u niet: die banken beslissen uiteindelijk zelf hoeveel geld ze u maximaal lenen. Hun beslissing baseren ze voornamelijk op basis van deze vier factoren.
Delen per e-mail
1. Maandelijks netto (gezins)inkomen
Banken lenen u sneller een som geld naarmate uw nettoloon hoger is, en u al langere tijd - doorgaans minstens twee jaar - een vaste job hebt. Een handige vuistregel is dat u een derde van uw nettoloon moet overhouden om uw lening af te betalen. Als alleenstaande houdt u zo best minstens 900 euro over voor uw levensonderhoud, als koppel 1.000 euro. Vergeet ook niet telkens uw loonbrief en een uittreksel van uw spaarrekening mee te nemen wanneer u een bank bezoekt. Zit u zonder job? Dan is het een stuk moeilijker om aan een lening te geraken.
Tip: een andere berekenmethode is om al uw vaste kosten (inclusief onderhoud, hobby's, domiciliëring ...) in kaart te brengen. Met het grootste deel van wat overschiet, betaalt u uw lening af. Blijft er nog iets over, dan kunt u dat aan de kant zetten. Kijk hier welk krediet het best past bij uw financiële situatie.
2. Percentage aankoopprijs
Wie 200.000 euro wil lenen voor een huis van 400.000 euro, komt doorgaans vaker tot een akkoord met de bank dan iemand die datzelfde bedrag vraagt voor een huis van 250.000 euro. Het principe hierachter? Banken ontlenen sneller geld voor een huis dat ze 'maar' voor 50% financieren, dan een waar ze 80% van de aankoopprijs moeten ophoesten. Als de Nationale Bank van België fiat krijgt van Europa, mogen banken in België vanaf mei 2017 maximaal 80% 'voordelig' voorschieten, en moet de toekomstige huiseigenaar zelf minstens 20% aan eigen middelen op tafel kunnen leggen.
Tip: vergelijk meerdere hypothecaire leningen en speel de banken tegen elkaar uit.
3. Looptijd lening
Bespreek vooraf met uw bank de looptijd van de lening, de termijn waarop u de lening wilt afbetalen. Zowat elke financiële instelling biedt vandaag woonkredieten aan die u terugbetaalt over een periode tot 40 jaar. Een langere looptijd betekent dat u maandelijks lagere bedragen moet aflossen. Maar dat heeft ook een keerzijde: hoe langer u leent, hoe meer intresten u betaalt.
Onderstaand voorbeeld maakt dat duidelijk: Die looptijd hangt samen met uw financiële draagkracht. Stelt u een te korte looptijd - en dus hogere maandelijkse aflossingen dan wat u effectief kunt terugbetalen - voor, dan zal de bank u al snel terugfluiten.
Onderstaande simulatie schept duidelijkheid:
Geleend bedrag | Looptijd met vaste rente | Maandelijkse afbetaling in euro | Aantal maanden | Totale afbetaling in euro | Totale intrest op uw lening in euro |
150.000 | 15 jaar (tegen 1,24%) | 913,20 | 180 | 164.375,51 | 14.375,51 |
150.000 | 25 jaar (tegen 1,65%) | 609,95 | 300 | 182.869,29 | 32.869,29 |
4. De rentevoeten
Onrechtstreeks heeft de hoogte van de rente ook een invloed op het 'gemak' waarmee u een lening krijgt. Staat de rente laag, zoals vandaag, dan is het voor u makkelijker om het krediet af te betalen aan een bank. En zijn banken dus sneller geneigd van leningen toe te staan.
Tip: smeed het ijzer als het heet is. In 2011 bedroeg de rente op woonleningen nog gemiddeld 4,5%, in 2016 was dat nog maar 2%. Door nu een lening af te sluiten met een vaste rentevoet, geniet u altijd van die relatief goedkope hypotheek. Ook als de rentes op woonleningen later de hoogte inschieten.
Lees op Spaargids.be ook:
- Vier manieren om niet in de problemen te komen met je lening
- Hoeveel kost je hypotheek je echt?
- Betaal geen 1.500 euro te veel voor je schuldsaldoverzekering
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
34
Elia staat achter idee van onderzeese kabel naar Denemarken
Hoogspanningsbeheerder Elia staat achter de plannen van energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) om een onderzeese kabel te trekken naar Denemarken, om zo toegang te krijgen tot de groene elektriciteit die er wordt opgewekt door de vele windmolens. -
PREMIUM33
Luxewinkels lijden onder 'koop alleen'-regel: “Vrouwen willen net de mening van man of vriendin”
-
2
Godiva sluit alle 128 Noord-Amerikaanse pralinewinkels
De van oorsprong Belgische pralineproducent Godiva sluit al zijn 128 winkels in Noord-Amerika. Op elf filialen in Canada na, zijn alle 117 winkels in de Verenigde Staten gevestigd. De coronapandemie ligt aan de basis voor de sluiting, schrijven Amerikaanse media. -
-
PREMIUM
Welke factoren bepalen de prijs van je autoverzekering? En hoe kan je erop besparen? Onze geldexpert geeft advies
Naar schatting 35% van de personenwagens in ons land is omnium verzekerd, waarvan de kleine helft met een mini-omnium. Belgen verzekeren hun auto dus graag grondig, al kan het prijskaartje daarvoor, en om diverse andere redenen, oplopen. Onze geldexpert Paul D’Hoore legt uit waar je allemaal rekening mee moet houden. “Heb je minstens vier rijhulpsystemen, dan kan je 15% korting krijgen op je premie.” -
Multimedia
Slechte wifi? Deze toestellen versterken je signaal tot in het kleinste kamertje
Je wifinetwerk is op zijn sterkst in de onmiddellijke buurt van je draadloze router. Hoe verder in de woning, hoe minder sterk je signaal vervolgens wordt. Als dat problematisch is, kan je het bereik uitbreiden met een wifi repeater. We bekeken enkele populaire modellen. -
151
Demir over zonnepanelenfiasco: “Het spijt mij zeer, ik zal er alles aan doen om het op te lossen”
De plenaire zitting van het Vlaams parlement is gestart over het verdwijnen van de terugdraaiende teller voor wie zonnepanelen heeft geïnstalleerd. U kan het debat hier live volgen. -
Sparen
Lukt het u maar niet om meer te sparen? Waarschijnlijk trapt u in een van deze valkuilen
Een wereldreis (als dat ooit weer mag), de keuken in het nieuw, een spaarpot voor noodgevallen: er zijn redenen genoeg om een stevige spaarboek aan te leggen. Toch vinden veel mensen het aartsmoeilijk om hun spaarvoornemens vol te houden. Spaargids.be zocht uit wat sparen zo lastig maakt.