Lenen bij ouders of vrienden: zo pak je het slim aan
SparenVeel ouders willen financieel bijspringen als hun kinderen een woning kopen (volgens een onderzoek van De Tijd en Radio 1 uit 2016 zou het om ongeveer de helft gaan, terwijl 15 procent zegt dat echt niet te willen doen). Maar ook hier blijft het belangrijk om goede afspraken te maken, kwestie dan zo'n lening voor niemand op een vergiftigd geschenk uitdraait.
Veel ouders zijn bereid om hun kinderen financiële ruggensteun te bieden bij de aankoop van een woning. Zo blijkt uit cijfers van kredietadviesbureau Immotheker dat momenteel ongeveer 20 procent van de koppels en 15 procent van de singles een som van de ouders ontvangen wanneer ze een huis kopen.
Als je leent van ouders of vrienden, dan zullen zij je wellicht een lage of zelfs helemaal geen rente aanrekenen. Dat is op zich al een bijzonder groot voordeel. Zo kan je met die lening je eigen inbreng verhogen, wanneer je daarnaast nog een lening bij de bank nodig hebt. Banken zijn nu eenmaal inschikkelijker naar kredietkandidaten die zelf minstens 20 procent van de aankoopprijs op tafel kunnen leggen. Meer nog: hoe meer eigen inbreng, hoe beter de tarieven die je kan onderhandelen. Je wint dus dubbel.
Onderhandse lening of gift
Wanneer ouders – of vrienden of kennissen – willen sponsoren, dan kan je dat regelen via een onderhandse lening. Het voordeel van zo’n lening is dat het mogelijk is om die later in een schenking om te zetten. In dat geval volstaat een aangetekende brief als kwijtschelding van je schulden.
Uw ouders kunnen er ook voor kiezen om jou meteen een bedrag te schenken, via een hand- of bankgift. Daar komt op dat moment geen schenkbelasting op. Is de schenker drie jaar na de gift nog in leven, dan is er zelfs geen erfbelasting verschuldigd. Het is trouwens ook mogelijk om de schenking meteen te laten registreren tegen 3 procent schenkbelasting, waardoor je ook bij vroegtijdig overlijden geen erfbelasting meer betaalt.
Zet afspraken op papier
Lenen van familie of vrienden wil niet zeggen dat je geen goede afspraken moet maken, integendeel. Ook hier zet je best alles op papier in een overeenkomst. Zo kan iedereen gerust zijn dat er achteraf geen geruzie van komt.
Maak concrete afspraken over de geleende som, de eventuele afbetalingsvoorwaarden en waarborgen. Zo kan het zijn dat de schenker het geld op een bepaalde datum terug wil. Het is ook mogelijk om een lening voor onbepaalde duur af te sluiten, waarbij de lener na verloop van tijd zelf bepaalt dat het tijd is om de som af te lossen.
Ook is het best om de wijze van terugbetaling vooraf te bepalen. Ga je de som in één keer terugbetalen of maandelijks een bedrag aflossen, al dan niet met interest? Houd er wel rekening mee dat er bij het aanrekenen van een rente 30 procent roerende voorheffing verschuldigd is, aangezien de fiscus die als roerend inkomen beschouwt.
TIP: Ben je momenteel op zoek naar een lening? Hier kan je de tarieven online met elkaar vergelijken
Wat met andere betrokken partijen?
Vergeet ook niet met broers of zussen over de situatie te communiceren, zeker bij renteloze leningen of schenkingen. Dat kan later ergernis voorkomen. Een notariële schenking is interessant om onderlinge discussie na het overlijden van de ouders te vermijden.
Ben je getrouwd, dan is het verstandig om beide namen in de leningsovereenkomst op te nemen. Loopt je huwelijk onverhoopt op de klippen, dan heeft de gever automatisch het recht om van allebei de helft terug te eisen.
Als de eigen inbreng van je partner door een gift een stuk lager ligt, kun je best in een akte laten vastleggen dat een schenking jouw eigen goed blijft en niet in de huwelijksgemeenschap terecht mag komen. Een alternatief is om het huis in ongelijke delen te kopen. Ook voor de schenker kan dat een geruststelling zijn.
Fiscaal voordeel bij leningen voor renovatie
Als je van plan bent om te renoveren, dan kan diegene die je het bedrag leent binnen een renovatieovereenkomst genieten van een belastingvoordeel. Dat bedraagt 2,5 procent gedurende acht jaar. Een voorwaarde is wel dat de woning geregistreerd staat als ‘krotwoning’ en dat de lening of schenking maximum 25.000 euro bedraagt. Je moet ook acht jaar in de woning blijven wonen.
Lees ook:
Bron: spaargids.be
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Regenwaterput verplicht bij nieuwbouw en grote renovatie: dit moet je weten over de werking en prijs
Zeker na enkele droge weken, snakt onze tuin naar water. Om je waterfactuur onder controle te houden, maak je best gebruik van gratis regenwater. Bouwsite Livios legt uit hoe je het opvangt met een regenwaterput en waar je rekening mee moet houden. -
Oplossing voor probleem met uitgeven consumptiecheques in winkel naar keuze in de maak
Consumenten zullen binnenkort zelf kunnen beslissen met welk type cheque — consumptie, eco of maaltijd — ze willen betalen in de winkel. Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open Vld) heeft daarover een akkoord bereikt met de sector. -
Livios
Uitgedroogd gazon voorkomen? Tuinexpert geeft 5 tips: “Gazonsproeiers zijn niet efficiënt”
Droge zomers eisen hun tol in Vlaamse tuinen. Wanneer de regen uitblijft en de temperaturen stijgen, worden onze gazons dor. Van die groene grasmat blijft dan al snel niet veel meer over. Bouwsite Livios vroeg aan tuinexpert Bart Verelst van Groen Groeien hoe je een dor gazon kan voorkomen. -
-
Mijntelco
Proximus start uitfasering kopernetwerk: moet je verplicht overschaken op fiber? En betaal je dan extra?
Proximus schakelt een versnelling hoger in de uitrol van zijn glasvezelnetwerk. Momenteel zijn al ongeveer 700.000 woningen en bedrijven aansluitbaar. Blijft de vraag: ben je als klant verplicht de overstap naar fiber te maken? En betaal je dan meer? Mijntelco.be geeft uitleg. -
16
PROMOJAGERS SUPERTIP. Kruidvat geeft tot 75 procent korting en deelt gratis producten uit: “Ik betaalde maar 6,22 euro. Er ging 93,86 euro af!”
De leden van Promojagers België - die de strafste koopjes met elkaar delen - reppen zich dezer dagen en masse naar kruideniersketen Kruidvat. Je krijgt er 75 procent korting op een hele reeks artikelen met een gele sticker en er zijn zelfs gratis pods van Dash te scoren. Dat doet de rekening aan de kassa bij sommigen drastisch omlaag gaan. -
Heineken wil bierprijzen verhogen ondanks miljardenwinst
De Nederlandse bierbrouwer Heineken denkt dit jaar last te krijgen van inflatie. Zo zijn de prijzen van grondstoffen, vervoer en energie al enige tijd hoog en die zal het moederbedrijf van Alken Maes doorrekenen aan klanten, stelt Heineken bij de presentatie van zijn jaarcijfers. Dat bier daardoor duurder wordt, kan tot gevolg hebben dat de bierverkoop daalt, waarschuwt de brouwer, die een miljardenwinst boekte. -
Tweakers
Bluetoothspeakers die het langer volhouden dan jezelf: drie modellen met een batterijduur tot 25 uur
De zomer lacht ons toe: van bruisende terrasjes tot bomvolle parken over sfeervolle campings. Het zijn ideale gelegenheden voor een fijn streepje muziek. Een bluetoothspeaker - mét lange batterijduur - is daarvoor het perfecte gadget. Hoe herken je de beste exemplaren? En welke speakers – per budgetcategorie eentje – verkiest expert Eric Van Ballegoie van technologiesite Tweakers?
18 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerFrank De Witte
Renate Depuydt
Fonske Beys
Conrad Croonen
Ben Strubbe