Laat je fiscaal voordeel van het pensioensparen niet liggen
Wie voor 2016 nog wil profiteren van de belastingvermindering die aan het pensioensparen of aan het langetermijnsparen hangt, mag niet meer talmen. De stortingen moeten nog voor de jaarwende op de rekening van de maatschappij staan.
Delen per e-mail
Pensioensparen
Steeds meer mensen geraken ervan overtuigd dat ze aan pensioensparen of aan langetermijnsparen moeten doen om hun wettelijk pensioen aan te vullen. De overheid geeft bovendien een steun in de rug. Zo krijg je een belastingvermindering van 30% voor de stortingen die je in 2016 doet en opneemt in je belastingaangifte.
Wie via het klassieke pensioensparen het maximumbedrag van 940 euro stort, recupereert daarvan bij de volgende belastingaanslag dus al direct 282 euro. Om aan pensioensparen te doen moet je minstens 18 jaar zijn en niet ouder dan 65 jaar als je start. Het contract dat je afsluit, moet ook minstens tien jaar lopen.
Pensioensparen kan je doen via een verzekeraar. In dat geval wordt je storting belegd in een zogenaamde tak21-spaarverzekering. Die garandeert een basisrente, die nog kan worden aangevuld met een eventuele winstdeelneming indien de resultaten van de maatschappij en de financiële markten dat toelaten. Die winstdeelneming is nooit op voorhand gekend en kan ook nul zijn, maar nooit negatief. Ook voor deze pensioenspaarverzekeringen biedt Spaargids je een overzicht van de gegarandeerde rente, de totale opbrengsten en de kosten.
Een meer bekendere mogelijkheid is pensioensparen via een bank. In dat geval wordt je storting in een beleggingsfonds gestopt. De evolutie van de waarde van je investering hangt dan volledig af van de ontwikkelingen van de beurzen, die zowel kunnen stijgen als dalen. Een overzicht van de prestaties van de pensioenspaarfondsen en hun kosten vind je op Spaargids.be.
Langetermijnsparen en VAPZ
Naast het klassieke pensioensparen kan men bijkomend ook aan fiscaal aangemoedigd langetermijnsparen doen. Hiervoor kan dit jaar tot 2.260 euro worden gestort, waarop eveneens de belastingvermindering van 30 procent wordt toegekend. Spaargids.be maakte alvast een overzicht van een reeks aanbiedingen voor het langetermijnsparen.
Voor zelfstandigen zijn er mogelijkheden om een VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen) te onderschrijven. Hiervoor kan tot 8,17% van de beroepsinkomsten worden gestort, met een maximum van 3.060,07 euro in 2016. En ook hier biedt Spaargids je een overzicht van VAPZ-contracten.
Een meer uitgebreidere vorm hiervan is een Sociaal VAPZ, dat naast de opbouw van een aanvullend pensioen en de uitbetaling van een kapitaal bij vervroegd overlijden ook in waarborgen bij arbeidsongeschiktheid voorziet. Hieraan mag tot 9,40% van het beroepsinkomen worden gespendeerd, met een maximum van 3.520,77 euro in 2016.
De stortingen in het VAPZ en het Sociaal VAPZ kunnen fiscaal integraal van het beroepsinkomsten worden afgetrokken, zodat ze een voordeel opleveren tegen het hoogste belastingtarief waarin het inkomen valt. Bovendien zakt op die manier ook het bedrag waarop de socialezekerheidsbijdragen worden berekend.
Jaar overslaan kan
Er is geen verplichting om ieder jaar een premie te betalen, al is dat wel aan te raden om te kunnen genieten van het fiscale voordeel. Contracten kunnen ook jaarlijks herzien worden in functie van uw situatie.
Lees op Spaargids.be ook:
- Welke invloed heeft Donald Trump op je beleggingen?
- Hoe tijdig nog grijs en zwart geld regulariseren in 2016?
- Iedereen kan aanvullende pensioenen raadplegen
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energie
Coöperatieve energieleveranciers: wie zijn ze en betaalt u er ook meer?
De grote namen op onze energiemarkt zijn de meeste mensen wel bekend, maar ook kleinere spelers winnen de laatste jaren aan belang. Zo kiezen veel mensen bewust voor een zogenaamde coöperatieve energieleverancier. Mijnenergie.be legt uit hoe die werken en of er ook een voelbaar verschil is op de energiefactuur. -
Energie
Voor sommige mensen wordt de energiefactuur weer iets duurder
Hebt u ook al gemerkt dat uw energiefactuur sinds 1 januari duurder uitvalt? Daar zijn twee mogelijke redenen voor: de windmolenparken op zee en de afschaffing van de regeling met de terugdraaiende teller. Mijnenergie.be bekijkt hoe dat effect heeft op uw rekening. -
PREMIUM
‘Slechts’ met 500 tot 2.000 euro investeren op de beurs? Onze geldexpert Paul D'Hoore geeft 5 adviezen voor kleine beleggers
-
-
4
Recordaantal Belgen ontving vorig jaar maaltijdcheques ondanks coronacrisis
Ondanks de coronacrisis kreeg in 2020 een recordaantal van 2,125 miljoen Belgische werknemers maaltijdcheques. Dat is goed voor 50 procent van alle werknemers in België. Toch moest 30 procent van hen hun voedingsuitgaven vorig jaar terugschroeven. Dat meldt de Voucher Issuers Association (VIA), de sectororganisatie van uitgevers van maaltijdcheques. -
Energie
Dit zijn de grootste energieslurpers in uw huis
Een doorsnee Belgisch gezin betaalt jaarlijks meer dan 1.600 euro aan energie*. Wel 73,5 procent van onze verbruikte energie spenderen we aan de verwarming van onze woning. Enkel in Luxemburg ligt dat percentage nog hoger. Daartegenover staat dat we in verhouding weinig energie verbruiken om de woning te verkoelen en te koken. Mijnenergie.be ging na hoe u die kennis in uw voordeel omzet. -
Multimedia
Geen techneut? Dit zijn alle specificaties van je smartphone uitgelegd
Van plan om een nieuwe smartphone te kopen? Er zijn heel wat zaken waar je op moet letten. Onze techredacteur legt je uit hoe je een smartphone kiest die voldoet aan wat jij wil. -
Loopbaanbegeleiding: hoe werkt het en hoe weet je of het iets voor jou is?
Uitgekeken op jouw job? Knaagt er iets, maar kan je niet goed zeggen wat? Heb je het helemaal gehad met jouw bedrijf of sommige collega’s? Weet dat je meestal recht hebt op loopbaanbegeleiding, waarbij je samen met een vaste begeleider je werksituatie onder de loep neemt. Jobat.be vat de essentie samen.