Kapot nét na de garantie: Europa wil wasmachine die langer meegaat
Dan heb je net een dure wasmachine gekocht en al kort na de garantietijd: kapot. En niet alleen wasmachines, maar ook haardrogers, stofzuigers en koffiezetapparaten geven tegenwoordig veel sneller de geest dan vroeger. Europa moet nu met regelgeving gaan afdwingen dat alles met een snoer weer langer meegaat én makkelijker te repareren wordt.
Delen per e-mail
Of de industrie haar afnemers expres opzadelt met spul dat in no time kapot gaat, laat het Europese Parlement in het midden. Maar in een resolutie die vandaag op een klinkende meerderheid mag rekenen eist het wel actie.
Zo zou de Europese Commissie moeten zorgen voor langere garantietermijnen, 'sterktecriteria' per sector en op elk apparaat vermelding van een minimale levensduur. Ook moet repareren makkelijker worden, door ruime beschikbaarheid van reserveonderdelen en een reparatievriendelijker ontwerp.
Onderzoek
Maatregelen van de Europese Commissie vallen bij de consument waarschijnlijk bij voorbaat in goede aarde, want Europees onderzoek wees al uit dat ruim driekwart liever zijn spullen laat repareren dan meteen nieuw te kopen. Onderzoek in Frankrijk wees bovendien uit dat 92 procent van de Franse consumenten ervan overtuigd is dat onder meer elektrische huishoudelijke apparatuur tegenwoordig expres zo wordt ontworpen dat het niet te lang meegaat.
Of de industrie haar klanten met opzet gammele producten levert? Consumentenorganisatie Test-Aankoop suggereert dat wel. "Bijvoorbeeld als ze plastic onderdelen gebruiken waar metalen beter waren geweest", zegt Simon November van Test-Aankoop.
Meldpunt
Test-Aankoop opende eind november vorig jaar het meldpunt 'Te rap kapot' en kreeg ruim 6.200 klachten binnen, vooral over smartphones (14 procent, veelal de batterij), printers ('die minder lang meegaan dan een T-shirt', bijna 9 procent) en wasmachines (ruim 8 procent), waarvan maar één op 14 zijn tiende verjaardag nog zou halen. November: "Zelfs 'goede' merken als Miele, AEG en Bosch halen niet meer hun oude topkwaliteit."
"Zelfs 'goede' merken als Miele, AEG en Bosch halen niet meer hun oude topkwaliteit"
Of dat opzet is of noodzaak om de concurrentie de baas te blijven, is moeilijk vast te stellen. De bond werkt nauw samen met federaal vicepremier Kris Peeters, die dit voorjaar na een gerichte studie evenmin vooropgezette kwade wil ('geprogrammeerde veroudering') kon bewijzen, 'alhoewel in bepaalde gevallen niet kan worden uitgesloten dat het zou bestaan'.
Volgens de Europese consumentenkoepel Beuc maakt het vanuit een oogpunt van consumenten- of milieubescherming nauwelijks uit of de snelle veroudering het gevolg is van opzet of slijtage. "Kernpunt is dat de levensduur niet beantwoordt aan wat consumenten verwachten noch aan wat technisch mogelijk is."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kwart gezinnen wisselde voorbije jaar van energieleverancier
Gezinnen en bedrijven in Vlaanderen blijven begaan met hun energiefactuur. Zowat een kwart maakte in 2020 de overstap naar een andere stroomleverancier, en nog meer wisselden van aardgasleverancier. -
Toestel te rap kapot? Meld het bij Test-Aankoop
Test-Aankoop start een meldpunt voor toestellen die te snel stuk gaan. Zo wil de consumentenorganisatie fabrikanten onder druk zetten om duurzamer te produceren, luidt het bij de lancering. Als er genoeg bewijzen zijn dat een fabrikant een product bewust doet verouderen, sluit Test-Aankoop juridische acties niet uit. -
Energie Verhuis gepland? Dit doet u best met uw energiecontract
Bij een verhuis nemen veel mensen hun energiecontract automatisch mee. Maar is dat wel het meest voordelige? De prijzen op de markt evolueren voortdurend, energieleveranciers beconcurreren elkaar sterk. Mijnenergie.be belicht waarom een verhuis net een ideaal moment is om over te stappen naar een andere speler. -
-
5 leuke manieren om stress te verminderen
Stress lijkt wel dé ziekte van onze tijd. Heel wat mensen zijn dan ook op zoek naar manieren om hun stressniveau te verlagen. Naast meer sporten en bewegen, blijkt ook creatief zijn een goede uitlaatklep om je stress onder controle te houden. Heb jij je creatieve hobby nog niet gevonden? We geven je graag enkele suggesties mee. -
Nieuw meldpunt 'Te rap kapot' overspoeld met aangiftes
Het meldpunt dat consumentenorganisatie Test-Aankoop vanochtend lanceerde voor toestellen die te snel stuk gaan, is een succes. Omstreeks 16 uur vanmiddag waren op de website terapkapot.be al zowat 450 meldingen binnengekomen, zegt woordvoerder Simon November. -
Sparen Vastgoed kopen in 2021: komt de marktcorrectie er dan toch eindelijk aan?
Als u de afgelopen jaren een huis of appartement kocht (of dat wou doen), dan weet u dat de vastgoedprijzen al een tijdje in stijgende lijn zitten. De coronacrisis heeft daar ook niets aan veranderd: in 2020 betaalde u gemiddeld 5,7% meer voor een woning en 6,8% meer voor een appartement dan in 2019. Spaargids.be zocht uit of die opwaartse curve ook in 2021 een realiteit blijft. -
Multimedia Slechte wifi? Deze toestellen versterken je signaal tot in het kleinste kamertje
Je wifinetwerk is op zijn sterkst in de onmiddellijke buurt van je draadloze router. Hoe verder in de woning, hoe minder sterk je signaal vervolgens wordt. Als dat problematisch is, kan je het bereik uitbreiden met een wifi repeater. We bekeken enkele populaire modellen.