Kamer maakt komaf met slapende energiecontracten
De plenaire vergadering van de Kamer heeft unaniem het licht op groen gezet voor een wetsvoorstel dat zogenaamde ‘slapende energiecontracten’ aan banden legt.
Een slapend energiecontract is een contract dat eigenlijk niet meer beschikbaar is op de markt, maar dat door de energieleverancier stilzwijgend wordt verlengd. Daardoor blijven veel consumenten jarenlang de oude - vaak veel hogere - prijs betalen voor gas en elektriciteit.
Volgens de federale energiewaakhond CREG gaat het in totaal om zeker een half miljoen gezinnen die gemiddeld 600 euro per jaar meer betalen dan wie een recent energiecontract afsloot. Hoewel veranderen van energieleverancier in principe altijd kan, doen veel klanten dat door de complexiteit van de energiemarkt niet of nauwelijks.
“Consument vindt vaak zelf niet de juiste weg”
De socialistische regeringspartijen dienden daarom een wetsvoorstel in om komaf te maken met die slapende energiecontracten. De tekst kreeg unaniem groen licht in de plenaire Kamer.
De wet voorziet in een regeling waarbij de leverancier de klant twee maanden voor het aflopen van het contract een overzicht geeft van het actuele aanbod. Als het lopende contract slapend is, moet de leverancier zelf actief een nieuw contractvoorstel doen. En als de klant niet tijdig reageert, moet de leverancier die uit eigen beweging overzetten naar het goedkoopste equivalente product.
“De energiemarkt is enorm complex, waardoor de consumenten vaak zelf de weg niet vinden naar het beste contract”, aldus initiatiefnemer Kris Verduyckt (Vooruit). “Leveranciers moeten hun beste tarief aanbieden. Door er wettelijk op toe te zien dat energiecontracten steeds vergelijkbaar zijn, krijgt iedereen meer zekerheid op betaalbare energie. En dus niet enkel zij die zich telkens weer door het kluwen kunnen worstelen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Hopen werk op de tuinkalender van juni: "Zeer belangrijk om snoeiafval goed op te ruimen”
-
PREMIUM89
Hoge energiefacturen laten zich voelen: vraag naar afbetalingsplannen verdubbeld en openstaande schuld stijgt
-
PREMIUM11
Jan was slachtoffer van spoofing en kreeg duizenden telefoontjes van ontevreden Luminus-klanten over hem heen
-
-
HLN Shop
De grote plas over aan een scherpe prijs: vijf dagen New York in evenveel niet te missen tips
-
MijnTelco
Abonnement in ruil voor spotgoedkope gsm: spaar je werkelijk geld uit door te tekenen voor een koppelverkoop?
Maak je winst door de aankoop van je telefoon te koppelen aan een abonnement? Het is een vraag die veel telecomgebruikers zich stellen. Een smartphone voor 9 euro klinkt mooi, maar levert dat je aan het einde van de rit effectief voordeel op? En waar moet je op letten bij zo’n koppelverkoop? MijnTelco zocht het uit. -
68
445.000 euro voor een huis in Leuven: huizenprijzen in provinciehoofdsteden stijgen forser dan die van appartementen. Check hier de prijzen
Een huis kopen in de Vlaamse provinciehoofdsteden werd vorig jaar gemiddeld 8,4 procent duurder, terwijl de prijs voor een appartement steeg met gemiddeld 6,2 procent. Dat blijkt uit de Notarisbarometer van de Federatie van het Notariaat (Fednot) over vastgoed in Antwerpen, Brugge, Gent, Hasselt en Leuven. In 2020 bedroeg de gemiddelde prijsstijging voor een huis er nog 6,8 procent en voor een appartement 7,5 procent. -
Mijnenergie
Accijnzen voor aardgas verhogen in juli én mogelijk ook in oktober: op welke financiële impact moet je rekenen?