Immosite zegt hoe rijk en gekleurd je buren zijn
Zijn uw toekomstige buren bemiddeld? Zijn ze oud of jong? Zijn ze van allochtone afkomst? Op een nieuwe immosite, Realo, wordt al die informatie getoond. Dat kan niet, vindt het Centrum voor Gelijke Kansen: "Dit zet aan tot discriminatie."
Delen per e-mail
Met een karrenvracht aan gegevens meet immobiliënwebsite Realo elke buurt in ons land een zogenaamd 'sociaal profiel' aan. Bedoeling is om potentiële kopers een beeld te geven van de buurt waarin ze terechtkomen. Het idee voor zo'n platform komt overwaaien uit de Verenigde Staten. Voor elk adres wordt onder meer opgesomd waar de dichtstbijzijnde scholen, dokterspraktijken en supermarkten liggen. Maar het gaat veel verder dan dat. Zo kan wie op het Kiel in Antwerpen wil gaan wonen met enkele muisklikken ontdekken dat daar veel jonge gezinnen wonen, maar ook heel wat alleenstaanden, voornamelijk laagopgeleiden, veel werkzoekenden en heel wat Antwerpenaren van buitenlandse origine.
Volgens het Centrum voor Gelijke Kansen zet Realo aan tot discriminatie. "Een rechter heeft al eens een verkoper veroordeeld omdat die aangaf dat zijn appartement te koop was in een 'migrantenvrij gebouw'. Deze website is anders verpakt, maar het resultaat komt op hetzelfde neer", zegt directeur Patrick Charlier.
De oprichters van de immosite gaan er echter van uit dat ze geen wetten overtreden. "Al onze cijfers en statistieken komen uit tientallen databronnen van de overheid, die wij aan elkaar koppelen", klinkt het. "De multiculturaliteit van een buurt is slechts één van de vele gegevens." Nog opmerkelijk: in bepaalde huizen kan je ook binnenkijken, zelfs al staan ze niet te koop. Daarvoor worden foto's gebruikt die bij een vorige verkoop op een andere immosite zijn gepost, maar daar inmiddels al lang niet meer op staan.
De Croo: "Niet bang zijn van open data"
"Laat ons niet bang zijn van open data. De berg data waarover een overheid beschikt, is niet van de overheid, maar van het publiek. Iedereen went maar beter aan het idee dat overheden deze datasets in de toekomst nog meer met het publiek zullen delen." Zo reageert minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld) op de heisa die is ontstaan over de immowebsite Realo.
Als gevolg van de digitalisering zitten overheden op een gigantische berg data. Er bestaat geen onderwerp of één of andere overheid beschikt wel over de nodige datasets. Minister De Croo roept op niet bang te zijn van open data. Integendeel: "Open data zijn de toekomst. Voorbeelden in binnen- en buitenland leren dat door datasets open te stellen, weliswaar altijd volledig geanonimiseerd, je een belangrijke impuls geeft aan de creatieve en digitale sector".
Overheden die een open data strategie uitrollen, slagen er volgens De Croo in om een digitaal ecosysteem uit te bouwen dat allerlei innovatieve start ups, app-ontwikkelaars en digitale ondernemers aantrekt. "Ze gaan trouwens vaak op een veel creatievere manier met deze data om dan de overheden zelf en maken zo het leven van mensen makkelijker", luidt het. Bovendien, merkt De Croo op, hebben overheden geen monopolie op het creëren van maatschappelijk toegevoegde waarde met de gegevens die het publiek ter beschikking stelt.
In ons land staat het gebruik van open data nog maar in de kinderschoenen. De Europese Commissie zet België pas op de zestiende plaats van de 28 EU-landen wat betreft het gebruik van open data. "We hebben dus nog een hele weg af te leggen", zegt De Croo, die samen met staatssecretaris Theo Francken, die bevoegd is voor Administratieve Vereenvoudiging, momenteel "een ambitieuze open data-strategie" voor ons land uitwerkt. De minister verwijst naar technologiefederatie Agoria, die berekende dat het ter beschikking stellen van al die datasets 900 miljoen euro netto kan opleveren.
LEES MEER IN HET LAATSTE NIEUWS, OOK VERKRIJGBAAR IN DIGITALE VERSIE.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM28
"Wie nog tv wil aanschaffen moet zich haasten": wat kan je kopen met je ecocheques nu de energielabels veranderd zijn?
-
Kritiek op clausule over juridische stappen tegen compensatieregeling digitale meter
Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) heeft zich in het Vlaams Parlement moeten verdedigen voor een clausule die in de geplande compensatieregeling staat voor zonnepaneleneigenaars met een digitale meter. Wie een rechtsvordering indient, zou niet meer in aanmerking komen voor de compensatiepremie. "Dat is chantage", zegt Vlaams Belang-parlementslid Chris Janssens. Minister Demir wacht op het advies van de Raad van State. -
100.000 Vlamingen met zonnepanelen zien teller niet meer terugdraaien
Het arrest van het Grondwettelijk hof dat het principe vernietigt van de terugdraaiende teller voor eigenaars van zonnepanelen én een digitale meter is gepubliceerd in het Staatsblad. Gevolg: 100.000 Vlamingen die zonnepanelen op hun dak liggen hebben en bij wie een digitale meter is geïnstalleerd, zien hierdoor hun teller niet meer ‘terugdraaien’. Het principe geldt niet langer sinds middernacht. -
-
60
"Steeds meer vrouwen hebben geen geld voor maandverband of tampons"
Vlaams parlementslid Celia Groothedde (Groen) trekt aan de alarmbel over het probleem van menstruatie-armoede. "Steeds meer vrouwen hebben geen geld om maandverband of tampons te kopen", zegt Groothedde. De Groen-politica verwijst naar cijfers van de vzw BruZelle, een vzw die maandverband inzamelt en nadien anoniem verdeelt. De vzw verdeelde vorig jaar 17.000 zakjes met maandverband, dubbel zoveel als de 8.400 zakjes in 2019 en vijf keer zoveel als de 3.300 zakjes in 2018. -
Livios
Je tuin een buitenlandse look geven? Dat kan met deze 5 stijlen
Sinds corona hechten we nog meer belang aan een tuin die ons een vakantiegevoel geeft. Wil je je tuin eens helemaal anders inrichten? Bouwsite Livios laat je kennismaken met vijf verschillende manieren om je tuin in een buitenlands sfeertje onder te dompelen. -
Sparen
Wie moet de brandverzekering afsluiten: de huurder of de verhuurder?
Als er brand uitbreekt in een huurwoning, dan kunnen zowel de huurder als de verhuurder aansprakelijk zijn voor de schade. Daarom is een goede brandverzekering noodzakelijk. Spaargids.be belicht de huidige regels. -
Spaarboekjes weer stapje dichter bij 300 miljard euro
Het bedrag op de gereglementeerde spaarrekeningen in België heeft in januari alweer een nieuw record bereikt. Er stond in totaal 296,58 miljard euro op onze spaarboekjes, ruim 1 miljard meer dan in december, zo bleek uit voorlopige cijfers van de Nationale Bank. Daarmee komt de kaap van 300 miljard euro steeds dichterbij.