De energieprijzen zijn sterk gestegen.
Volledig scherm
PREMIUM
De energieprijzen zijn sterk gestegen. © Getty Images

Hoge energieprijzen? Je zal ze moeten uitzweten (maar je kan wel de schade beperken)

Krijg je ook koude rillingen van de almaar stijgende energieprijzen en vraag je je af of je die factuur voor gas en elektriciteit wel zal kunnen blijven betalen? Slecht nieuws: aan die hogere afrekening valt niet te ontkomen, maar wie slim (en snel) is kan de schade nog beperken. Vijf vragen en antwoorden over de nu al oververhitte energiefactuur, die wel eens een hele winter zou kunnen blijven doorstijgen.

 1. Binnenkort maandelijkse afrekening voor energie mogelijk: waarom kies je er best (niet) voor?
  Mijnenergie

  Binnenkort maandelijk­se afrekening voor energie mogelijk: waarom kies je er best (niet) voor?

  Het maandelijkse voorschot dat je momenteel voor gas en elektriciteit betaalt, ligt mogelijk een stuk lager dan je werkelijke verbruikskosten. Het vele telewerk en de sterk gestegen energieprijzen zijn hierbij de boosdoeners. Is dit het geval, krijg je straks een gepeperde afrekening gepresenteerd. Om zulke onaangename verrassingen evenwel te vermijden, moeten de grootste energieleveranciers hun klanten binnenkort de keuze bieden om maandelijks af te rekenen op basis van hun reële verbruik van die maand. Mijnenergie.be zoekt uit of dat voor iedereen een slimme keuze is.
 2. Goedkoper kopen in 2022: nog maar 1% registratierechten voor ingrijpende energetische renovaties
  Spaargids.be

  Goedkoper kopen in 2022: nog maar 1% registra­tie­rech­ten voor ingrijpen­de energeti­sche renovaties

  Kopers die hun woning ingrijpend energetisch renoveren of een woning (gedeeltelijk) herbouwen na een sloop genieten sinds 1 januari van verlaagde registratierechten van 1%. Bovendien geldt nog tot eind dit jaar het tijdelijk verlaagd btw-tarief van 6% voor afbraak en wederopbouw. Al moet je voor beide factoren wel aan verschillende voorwaarden voldoen. Spaargids.be overloopt de regels.