Een mooi zwembad in een mooie tuin: ideaal voor een thuisvakantie, maar niet goedkoop.
Volledig scherm
PREMIUM
Een mooi zwembad in een mooie tuin: ideaal voor een thuisvakantie, maar niet goedkoop.

Hoeveel betaal je voor een eigen zwembad en wat zijn de kosten achteraf?

Het vooruitzicht op een zomervakantie in eigen tuin doet veel Belgen van een buitenzwembad dromen. Dat valt af te leiden uit de cijfers die de zwembadbouwers onlangs naar buiten brachten. Uit welke types kan je kiezen, wat zijn de kosten voor aankoop en onderhoud, en mag je van de gemeente zomaar een zwembad aanleggen in je tuin? Filip Eggermont van De Zwemwereld legt uit.

 1. West-Vlaamse zwembadbouwers zien verkoop verdrievoudigen... maar deze zomer nog in eigen tuin plonzen, zit er bijna niet meer in
  PREMIUM

  West-Vlaam­se zwembadbou­wers zien verkoop verdrievou­di­gen... maar deze zomer nog in eigen tuin plonzen, zit er bijna niet meer in

  De Vlaming bouwt meer dan ooit een zwembad in eigen tuin. Bij Electro-Construct in Brugge is de verkoop zelfs verdrievoudigd. “Mensen bestellen volop een zwembad op maat. Blijkbaar investeren ze hun vakantiebudget in lockdowntijden met plezier in eigen tuin”, zegt zaakvoerder Francis Degrootte. Maar wie deze zomer nog wil plonzen, is eraan voor de moeite.
 2. Groentekok Frank Fol test schilmesjes en deelt zowel een 2 als een 10 uit: “Deze kost amper drie euro, maar is zijn geld niet waard”
  PREMIUM

  Groentekok Frank Fol test schilmes­jes en deelt zowel een 2 als een 10 uit: “Deze kost amper drie euro, maar is zijn geld niet waard”

  Als er één hulpmiddel onmisbaar is in de keuken, is het wel een aardappelmesje, maar velen springen te nonchalant om met hun snijmateriaal, vindt Frank Fol, officieel dé Groentekok van België. “Een goed mesje dat meteen na gebruik wordt schoongemaakt, gaat levenslang mee”, gelooft hij. En daarvoor hoef je niet per se te investeren in het duurste exemplaar op de markt, blijkt uit zijn test. De kok nam tien exemplaren onder de loep: van Brabantia tot een mesje van Hema.
 1. Te weinig Vlamingen vragen huurpremie aan

  Te weinig Vlamingen vragen huurpremie aan

  Van de ongeveer 19.000 Vlamingen die in 2020 recht hadden op een huurpremie en daarvoor ook een aanvraagformulier in de bus kregen, reageerde minder dan de helft. Net geen 9.000 mensen stuurden het aanvraagformulier ingevuld terug, 6.000 onder hen kregen finaal groen licht voor een premie. Dat schrijft ‘De Morgen’. Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) spreekt van een gekende uitdaging, waar op twee sporen aan gewerkt wordt.
 2. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.
 3. Drie keer zoveel aanvragen voor eigen zwembad: “Mensen dromen van vakantiegevoel in eigen tuin”
  PREMIUM

  Drie keer zoveel aanvragen voor eigen zwembad: “Mensen dromen van vakantiege­voel in eigen tuin”

  De aanvragen bij zwembadbouwers swingen de pan uit, en ook Bart Monbaliu van Biopool uit Oudenburg kan dat beamen. “Hier gaat het zelfs om een verdrievoudiging. De lockdown, in combinatie met het mooie weer, doet mensen dromen van een vakantiegevoel in eigen tuin”, vertelt Bart. “Maar een volledig geïnstalleerd zwembad: dat is deze zomer jammer genoeg niet meer haalbaar.”

Geld