Hoe riskant is lenen met een variabele rentevoet momenteel?
SparenDe rentevoet voor hypothecaire kredieten blijft dalen. Ondanks het historisch lage peil kiest nog altijd twintig procent voor een variabele rentevoet. Een berekend risico?
1,15% op twintig jaar
Experts opperden al meermaals voorbarig dat de rentevoeten voor hypothecaire leningen hun dieptepunt hebben bereikt. Toch vertoont de curve nog altijd een dalende lijn. Volgens de rentebarometer van Immotheker bedraagt de gemiddelde vaste hypotheekrente op twintig jaar nu 1,61%. Spaargids.be registreerde al dossiers die tot 1,15% en nóg scherper gaan.
Rol Europese Centrale Bank
Het beleid van de Europese Centrale Bank speelt een belangrijke rol in dat verhaal. Het brengt veel geld in omloop en hanteert een negatieve rente voor de commerciële Europese banken die er hun overtollige geld willen stallen. De ECB hoopt op die manier te bewerkstelligen dat de banken het geld uitgeven in plaats van op te potten.
Het gevolg? Uw bank heeft weinig nood aan uw spaargeld, wat zich vertaalt in minimale intresten op uw spaarrekening enerzijds en goedkope leningen anderzijds. De verwachting is dat de ECB de depositorente voor de commerciële banken de komende maanden verder gaat verlagen of minstens stabiel houdt. Een ommekeer lijkt er dus niet meteen aan te komen.
Vast versus variabel
Wie een woning koopt, maakt altijd de afweging tussen een vaste en een variabele rentevoet. Een vaste rentevoet blijft van toepassing zolang het krediet loopt. Een veranderlijke rentevoet varieert in functie van de evolutie van een referentie-index, gebaseerd op de schommelingen van de intrestvoeten op de markt.
In het tweede trimester van 2019 kozen volgens bankenkoepel Febelfin 8 op 10 kredietnemers (79,4%) voor een vaste rentevoet of een veranderlijke rentevoet met een initiële periode van rentevastheid van minimum 10 jaar. Ongeveer 18% van de kredietnemers opteerde voor een veranderlijke rentevoet met een initiële periode van rentevastheid tussen 3 en 10 jaar. Het aantal kredietnemers dat voor een jaarlijks veranderlijke rentevoet koos, daalde tot ongeveer 2,6%.
Maximaal maal twee
De keuze voor een variabele rentevoet lijkt – gezien de lage rentes – op het eerste zicht verre van logisch. Toch valt ze zeker te verantwoorden. Blijft de rente dalen, dan pleit dat uiteraard in het voordeel van een veranderlijke rentevoet. Bij een stijging blijven de risico’s evenwel beperkt. De wet bepaalt dat de rentevoet gedurende de looptijd van het woonkrediet maximaal verdubbelt, wat de mogelijke averij beperkt. Een krediet met een variabele rentevoet is bij de start bovendien veelal goedkoper. Het effect van uw keuze kunt u nagaan via deze handige vergelijkingsmodule.
Wat kiezen?
Bent u bereid om het risico op een mogelijke renteverdubbeling te nemen? Dan vormt de variabele rente nog altijd een interessante piste. Wie liever eieren voor zijn geld kiest, opteert best voor een variabele rente. U kunt ook combineren , waarbij u de hypotheektermijn verdeelt over een periode met vaste en een termijn met variabele rentevoet.
Lees ook:
Bron: spaargids.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijnenergie
Hout, gas of pellets: welke verwarming kent het laagste kostenplaatje?
Als antwoord op de torenhoge energieprijzen gaan veel Belgen op zoek naar een alternatief voor de klassieke centrale verwarming op aardgas. De verkoop van haarden en kachels krijgt dan ook een flinke boost. Maar hoeveel betaal je juist voor een hout-, gas- en pelletkachel? Mijnenergie.be legt de opties naast elkaar. -
Livios
Uitgedroogd gazon voorkomen? Tuinexpert geeft 5 tips: “Gazonsproeiers zijn niet efficiënt”
Droge zomers eisen hun tol in Vlaamse tuinen. Wanneer de regen uitblijft en de temperaturen stijgen, worden onze gazons dor. Van die groene grasmat blijft dan al snel niet veel meer over. Bouwsite Livios vroeg aan tuinexpert Bart Verelst van Groen Groeien hoe je een dor gazon kan voorkomen. -
Energieregulator CREG ziet ruimte om overwinsten kerncentrales af te romen
De federale energiewaakhond CREG ziet mogelijkheden om uitzonderlijk een hogere taks te heffen op overwinsten van de jongste vier kernreactoren. Dat blijkt uit een rapport op vraag van de regering, zo bericht De Tijd. -
-
8
Belg kiest minder voor lening op afbetaling in 2021
De markt van het consumentenkrediet in België had in 2021 nog altijd te lijden onder de coronacrisis. Het aantal kredieten op afbetaling lag vorig jaar 5 procent onder het niveau van 2020 en zelfs 21 procent lager dan het niveau van 2019, voor er sprake was van corona. Dat blijkt uit jaarcijfers van de Beroepsvereniging van het Krediet, die gepubliceerd werden door Febelfin. Positief is dat de achterstallige betalingen ook afnemen. -
Spaargids.be
Verschillende mutualiteiten betalen kinderopvang terug: voor deze vier verrassende zaken kan je geld terugtrekken
Dankzij onze sociale zekerheid krijg je heel wat medische kosten terugbetaald. Maar de ziekenfondsen doen in heel wat gevallen een extra duit in het zakje. Die extra terugbetalingen kunnen naargelang het ziekenfonds echter sterk uiteenlopen. Spaargids.be bezorgt een overzicht. -
Oplossing voor probleem met uitgeven consumptiecheques in winkel naar keuze in de maak
Consumenten zullen binnenkort zelf kunnen beslissen met welk type cheque — consumptie, eco of maaltijd — ze willen betalen in de winkel. Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open Vld) heeft daarover een akkoord bereikt met de sector. -
2
PROMOJAGERS SUPERTIP. Stofzuiger nodig? “Hier koop je hem voor 129 euro en krijg je er twee andere toestellen en doos vol poetsproducten bij”
Wie op zoek is naar een nieuwe stofzuiger, kan volgens de leden van Promojagers België een koopje doen bij doe-het-zelfzaak Hubo. Je kan er voor 129 euro een stofzuiger met zak kopen van Domo en krijgt er gratis een snoerloze steelstofzuiger, een kledingstomer en een doos vol poetsgereedschap en leuke verrassingen bij.
2 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerkamiel fremault
Jean Gobin