Hoe kan u een erfenis het best besteden?
SparenEen erfenis krijgen kan een grote impact hebben op uw vermogen. Veel mensen stellen zich dan ook de vraag wat de beste manier is om dat geld te investeren. Sparen? Beleggen? En wat als u het geld liefst meteen aan uw eigen kinderen doorgeeft? Spaargids.be somt op wat u moet weten.
Delen per e-mail
Voor veel mensen zal een erfenis - gesteld dat ze niet uit schulden bestaat - een welkome financiële injectie zijn die helpt om een aantal plannen (versneld) te realiseren, zoals de afbetaling van de woonst, de aankoop van een nieuwe wagen...
Als u het geld niet meteen moet uitgeven, kan u het ook sparen of beleggen. Hier zijn de klassieke vragen van toepassing. Hebt u al voldoende spaarbuffer? Waarvoor wilt u sparen? Hoelang kan u uw geld missen? Hoeveel kennis en ervaring hebt u met financiële investeringen?
Op basis van uw verwachtingen en natuurlijk uw huidige financiële toestand, maakt u dan een spaar- en beleggingsverdeling op. Is uw financiële buffer nog beperkt en wil u absoluut verliezen vermijden? Dan kiest u best voor spaar- en beleggingsformules met vaste rendementen. Hebt u wel al een ruime buffer en hebt u geen probleem met een beetje risico’s in ruil voor een hoger rendement? Dan komen ook de beurs en beursgebonden producten in aanmerking.
Generatie overslaan
Mensen leven langer dan vroeger; een resultaat daarvan is dat veel mensen al op gevorderde leeftijd zijn voor ze bijvoorbeeld een erfenis van de ouders krijgen, terwijl ze zelf al grotendeels ‘uit de kosten’ zijn en geen geldzorgen meer hebben, maar wel jongvolwassen kinderen hebben die ze graag een financieel duwtje in de rug geven.
U kan dan kiezen om de erfenis een generatie te laten overslaan en ze van grootouders direct op kleinkinderen te laten overgaan. Dat zijn ook twee vliegen in één klap: u doet uw eigen kinderen een plezier én u moet maar eenmaal erfbelasting betalen in plaats van tweemaal.
Sinds de hervorming van het erfrecht mag iedereen die kinderen heeft vrij over de helft van zijn erfenis beschikken. Met andere woorden: grootouders kunnen de helft van hun erfenis ook direct aan hun kleinkinderen schenken. De andere helft gaat nog altijd naar de eigen kinderen. Kinderen zijn zogenaamde reservataire erfgenamen: zij hebben altijd minstens recht op hun deel.
Doorgeefschenking
Toch zijn er mogelijkheden om hiervan af te wijken. De eerste is de verwerping van de nalatenschap door de kinderen in het voordeel van de kleinkinderen. Opgelet: het gaat dan om de héle erfenis. De beslissing ligt ook bij de kinderen, niet bij de erflater. In dit geval wordt er dan eenmaal erfbelasting betaald.
Sinds 2018 is er in Vlaanderen nog een bijkomende mogelijkheid: de zogenaamde doorgeefschenking. Voortaan kunnen de ouders ook een deel van de erfenis die ze van hun ouders ontvingen doorgeven aan hun kinderen. Doen ze dat binnen het jaar, dan is op het doorgegeven deel géén erfbelasting verschuldigd. Ze moeten hun erfenis met andere woorden niet langer volledig doorgeven: het kan ook deels. Deze doorgeefschenking moet via de notaris gebeuren. Ze moeten bovendien de geërfde goederen of effecten zelf niet door te geven, de waarde ervan volstaat.
Ook in Wallonië bestaat een dergelijk decreet sinds 2019, maar hier moet de doorschenking gebeuren binnen de negentig dagen na de aangifte van de eerste erfenis. Het is ook nog steeds wachten op de datum waarop het decreet in werking treedt. In Brussel werd een onderzoek naar de doorgeefschenking opgenomen in het regeerakkoord, maar de gewestregering zegt momenteel andere prioriteiten te hebben.
Lees meer op Spaargids.be:
Bron: spaargids.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Consument Energiewaakhond VREG breidt tool om prijzen te vergelijken uit
De Vlaamse energieregulator VREG breidt zijn prijsvergelijkingstool uit. Voortaan bevat de V-Test ook nieuwe contracttypes die mogelijk zijn door de digitale meter, zoals terugleveringscontracten voor prosumenten - verbruikers die ook zelf energie produceren - en dynamische elektricteitscontracten. -
Sparen 7 gemakkelijke tips om meer te sparen in 2021
Het nieuwe jaar komt eraan en dat betekent dat we massaal goede voornemens maken. Naast sporten en gezonder eten behoort ook sparen tot de klassiekers. Maar niet iedereen vindt het even gemakkelijk om maandelijks een vast bedrag op een spaarrekening te zetten. Spaargids.be ging op zoek naar tips die u helpen om vol te houden. -
Multimedia Tijd voor een nieuwe smartphone? Dit zijn momenteel de best beoordeelde (van 150 tot 650 euro)
Er verschenen in eerste twee maanden van 2021 vooral budgettoestellen, in afwachting van de grote golf aan nieuwe high-end smartphones die dit voorjaar weer zal uitkomen. Het is dus de vraag of dit een goed moment is om een nieuwe telefoon te kopen, maar je kunt wel je voordeel doen met een model van vorig jaar tegen een lagere prijs. Onze techredacteur tipt de toestellen die de beste reviews kregen, in stijgende volgorde van prijs. -
-
Sparen Geplande reis afzeggen door coronacrisis? Deze regels hanteren de verzekeraars
Betaalt de reisverzekering u terug als u door het coronavirus langer in het buitenland moet blijven? Wat met de verzekering als u thuis een ongeval krijgt, terwijl u aan het werk bent? En komt de hospitalisatiepolis tussen als u het virus oploopt en in het ziekenhuis belandt? Spaargids.be overloopt de huidige regels*. -
PREMIUM
De grote wasmiddelentest: “Wie toch merkproduct verkiest, betaalt tientallen euro’s meer voor een slechter resultaat”
-
Jumbo wil dit jaar tien winkels openen in Vlaanderen
Het Nederlandse supermarktconcern Jumbo wil zijn aanwezigheid in België dit jaar meer dan verdubbelen. Het heeft momenteel acht winkels in ons land en daar zouden er in 2021 "circa tien" moeten bijkomen, zo kondigde het concern maandag aan. De aanwezigheid blijft vooralsnog beperkt tot Vlaanderen, preciseert een woordvoerster. -
Jobs Sportief aangelegd? In deze jobs zit je zelden op een stoel
Voor sommige sportievelingen is een hele dag op een stoel moeten zitten de grootste gruwel die ze kunnen bedenken. Wil jij ook liever een job waarin je veel kan wandelen, lopen, fietsen of bewegen? Jobat.be ging op zoek naar enkele jobs die ook goed zijn voor je conditie.