Bedrijven die hun stroom zelf maken, hebben een streepje voor
Volledig scherm
PREMIUM
Bedrijven die hun stroom zelf maken, hebben een streepje voor © Getty Images/Bloomberg Creative

Hoe betrouwbaar is mijn energieleverancier? “100% zekerheid bestaat niet”. Maar er bestaan wel enkele tips

Hoe betrouwbaar is mijn eigen leverancier? Dat is de vraag die vele consumenten zich stellen na het faillissement van de Vlaamse Energieleverancier. “Niet makkelijk te beantwoorden, want er is geen barometer die aangeeft of een energiebedrijf in slechte papieren zit”, aldus Test-Aankoop. Vast staat wel dat grote spelers die onderdeel zijn van een groep en die hun stroom zelf produceren, een streepje voor hebben. Hetzelfde geldt voor leveranciers die deel uitmaken van een grotere groep met een diversificatie aan activiteiten. Maar ook kleinere spelers kunnen goed ingedekt zijn tegen hoge prijzen. “Met 100 % zekerheid uitsluiten dat nog andere leveranciers in problemen komen, dat kunnen we niet”, zegt de VREG.

18 reacties

 • Gert Van Bunderen

  3 weken geleden
  Hoe kan het ook dat mensen met digitale meters nog voorschotten dienen te betalen? Je zou toch verwachten dat zij meteen de effectief gebruikte energie betalen? Als je met voorschotten werkt zou ik aanraden deze wat hoger te zetten zo dat je op het laatste niet voor verrassingen komt te staan. Maar op dit moment kan je op geen enkele manier correct inschatten wat energie gaat kosten - alle contracten zijn nu immers variabel.
 • Luc Van Baelen

  4 weken geleden
  Hoe betrouwbaar zijn de cijfers? Volgens dit artikel heeft Poweronline (=Mega) 189.980 klanten. Volgens de CEO van Mega (zie interview met CEO van Mega HLN 29-12-21) heeft Mega 370.000 klanten. En volgens eigen website heeft Mega meer dan 600.000 klanten. Hoeveel klanten heeft Mega nu?
 • Jozef Van Schuerbeeck

  4 weken geleden
  Wie profiteert er stilzwijgend het meest van deze woekerprijzen ? Dit weet toch iedereen : Vadertje Staat. Die gaat hiermee een deel van het geld dat hij weggesmeten heeft door aan sommige bedrijven toeslagen te verlenen die ze niet nodig hadden of veel te hoog waren.
 • Pierre Vaneylen

  1 maand geleden
  Zij die nu failiet gaan waren de meest efficiënte en werkten met de laagste persoonlijke winstmarges. Hoe kan men een "vast" tarief vastleggen als men de toekomst niet kent? Heet lijkt l meer op Russische roulette.
 • Ferdinand Nuyts

  2 maanden geleden
  Energieleverancier kiezen is bijna een gokspel geworden ! Als je juist gokt dan betaal je blauw, gok je verkeerd dan ben je uw geld kwijt, waar gaat dat heen.
 1. RECENSIE. ‘Somebody Somewhere’: “Niet om van te schaterlachen, wel om van te glimlachen”
  TV

  RECENSIE. ‘Somebody Somewhere’: “Niet om van te schaterla­chen, wel om van te glimlachen”

  Het ene moment zit u in de middelbare school en ligt de wereld voor u open, het andere bent u de veertig voorbij en hebt u de ene onvervulde droom na de andere tegenslag opgestapeld. Comédienne Bridget Everett kan erover meespreken. In ‘Somebody Somewhere’, te bekijken op Streamz, speelt ze de hoofdrol in een verhaal gebaseerd op haar eigen zoektocht naar vriendschap en vreugde in haar geboortestaat Kansas, waar wervelwinden thuis zijn. Of dit pretentieloze tussendoortje u ook van uw sokken kan blazen? Evelien Delgouffe zoekt het in onze Kijkgids voor u uit.
 1. Nu al een reis boeken voor deze zomer? Deze verzekeringen heb je sowieso via je kredietkaart
  Spaargids.be

  Nu al een reis boeken voor deze zomer? Deze verzekerin­gen heb je sowieso via je krediet­kaart

  Januari is een goed moment om uit te zoeken waar je in het voorjaar of tijdens de zomer op vakantie wil. Wie nu een reis vastlegt, is immers zeker van dat ene unieke vakantiehuis of hotel. Maar nu boeken houdt ook risico’s in omdat je niet weet welke coronamaatregelen er over enkele maanden gelden. Voordat je een extra reis-of annulatieverzekering neemt, check je best eerst je kredietkaart: de kans is immers groot dat je al een aantal verzekeringen hebt. Spaargids.be maakt een overzicht.