Hoe bepaalt u de optimale looptijd van uw woonlening?
GeldWanneer u een hypothecair woonkrediet afsluit, moet u beslissen over welke termijn u die wil aflossen. Jammer genoeg bestaat er geen eenduidig antwoord op wat de ideale looptijd is. Wel kunt u aan de hand van een aantal richtlijnen nagaan wat in uw specifieke situatie haalbaar en financieel het meest interessant is.
Delen per e-mail
Kiezen voor de korte pijn?
Feit is dat u meer intresten zal moeten betalen als u uw hypothecair krediet over een langere termijn spreidt. Om een zicht te krijgen op de rente die u voor een bepaald bedrag moet betalen over een kortere of langere looptijd kunt u Spaargids.be raadplegen.
Zo is de kans groot dat u voor een bedrag van 200 à 250.000 euro een rente van 1,50% kan bedingen over 15 jaar. Spreidt u diezelfde lening liever over 25 jaar, dan is een rente van 1,85% realistisch. Uiteraard zal de rente die de bank u wil geven ook afhangen van andere factoren, zoals de grootte van het bedrag dat u zelf inbrengt.
Langer lenen = langer fiscaal voordeel
Denkt u – net als veel mensen – dat u best het maximum haalbare bedrag afbetaalt om zo het minst intresten te betalen en snel van uw lening verlost te zijn? In de praktijk is dat vaak niet de beste oplossing.
Als uw maandelijkse aflossingen ervoor zorgen dat u niet kunt sparen, dan bestaat de kans dat het rendement van uw geld op het einde van de rit toch lager ligt, zelfs al slaagt u erin om uw hypotheek heel snel af te lossen. Bovendien is het niet bepaald prettig om op het eind van de maand met moeite de eindjes aan elkaar te knopen.
Kiest u voor een meer gespreide afbetaling van uw lening, dan komt er onder meer ruimte vrij om te starten met pensioensparen, wat een relatief hoge rente en een mooie belastingverminderingen oplevert.
Lees ook: bespaar op uw woonlening met deze tips
Een ander voordeel is dat u de intresten, kapitaalaflossingen en premies van uw schuldsaldoverzekering gedurende de looptijd van uw lening fiscaal kunt inbrengen. Zo garandeert de geïntegreerde woonbonus een jaarlijks belastingvoordeel van 608 euro. Blijft uw huis uw enige woning gedurende de eerste tien jaar van de looptijd, dan loopt het belastingvoordeel op tot 912 euro. Als u als koppel een lening afsluit, verdubbelt dat bedrag. Voorwaarde is dat de lening in kwestie minstens tien jaar loopt.
Scenario’s afwegen
Te snel uw lening willen aflossen is dus vaak niet zo’n goed idee. Maar welke termijn is dan wel interessant? Een looptijd van 20 à 25 jaar is vandaag vaak de regel. Als reactie op de hoge vastgoedprijzen maken de meeste banken het zelfs mogelijk om een woonlening over een periode van dertig jaar of zelfs veertig jaar terug te betalen.
Let wel: voor een looptijd van dertig jaar of meer kunnen de intresten snel oplopen. Zo is het niet ondenkbaar dat u voor een bedrag van 200 à 250.000 euro bijna dubbel zoveel intrest betaalt over 30 jaar als over 25 jaar. Als het enigszins kan, is het dus toch interessant om de looptermijn niet nodeloos te rekken.
Factoren die meespelen bij het bepalen van de ideale looptijd zijn uw leeftijd, het bedrag dat u wil lenen, het renteniveau, uw financiële ruimte en uw fiscale situatie. Een goede looptijd brengt al die factoren in balans. Daarom kunt u best samen met de bank de verschillende scenario’s overlopen. Op die manier kunt u rationeel bepalen welke formule enerzijds de beste levenskwaliteit garandeert en anderzijds financieel het meest interessant is.
Lees ook:
Zo investeert u met een beperkt budget in vastgoed
Een op de vijf woningen is onderverzekerd
De toekomst is aan de online woonlening
Bron: Spaargids.be
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jumbo wil dit jaar tien winkels openen in Vlaanderen
Het Nederlandse supermarktconcern Jumbo wil zijn aanwezigheid in België dit jaar meer dan verdubbelen. Het heeft momenteel acht winkels in ons land en daar zouden er in 2021 "circa tien" moeten bijkomen, zo kondigde het concern maandag aan. De aanwezigheid blijft vooralsnog beperkt tot Vlaanderen, preciseert een woordvoerster. -
Jobs Wat als je niet op pensioen wil gaan? Dit zijn de regels voor werken na 65
Het pensioen van tv-icoon Martine Tanghe gaf een nieuwe impuls aan het debat over werken na 65. Wil je blijven werken hoewel je op pensioenleeftijd bent? Of ben je al met pensioen, maar wil je toch iets bijverdienen? Jobat.be bekeek de regels. -
Energie Overstappen van energieleverancier is simpel. Waarom laten zoveel mensen dan besparing liggen?
Dat veel gezinnen vandaag onnodig te veel betalen voor hun energiecontract is ondertussen genoegzaam bekend. Energieregulator CREG merkt daarbij dat consumenten het te ingewikkeld vinden om van energieleverancier te veranderen. Mijnenergie.be bekijkt wat u moet weten om een goedkoper contact af te sluiten. -
-
Sparen Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
Reissector pleit voor renteloze lening van staat om vouchers uit te betalen
Binnenkort vervallen de vouchers voor vakantiegangers die hun reis door de coronapandemie in het water zagen vallen. Als die allemaal hun geld terugeisen, zitten de touroperators met een gigantisch probleem. De reissector pleit daarom voor een voucherbank, waarbij de staat hen een renteloze lening toestaat om de klanten terug te betalen. En andere optie is om de reischeques te verlengen. -
Vaker direct een hoger bod: Vlaamse huizenprijzen in 2020 het sterkst gestegen in 15 jaar
De verkoopprijzen voor huizen in Vlaanderen zijn in 2020 met 5,93 procent gestegen, dat is de grootste stijging sinds 2006. Dat blijkt uit de jaarlijkse barometer van makelaarsgroep ERA. Ook de appartementen zagen een grote prijsstijging, in het bijzonder in de kustgemeenten. -
Spullenhulp houdt voor het eerst geen solden
De 28 winkels van Spullenhulp zullen - voor het eerst - niet deelnemen aan de wintersolden die maandag beginnen. De beslissing is een gevolg van de coronacrisis die voor 2020 een omzetverlies van naar schatting 5 miljoen euro veroorzaakt. Dat meldt de sociale onderneming.
4 reacties
Artuur Lemmens
Tom geen
HUGO COOLSAET
Gaston Foubert