Michaël Van Droogenbroeck beantwoordt uw belangrijkste vragen over het pensioen.
Volledig scherm
PREMIUM
Michaël Van Droogenbroeck beantwoordt uw belangrijkste vragen over het pensioen. © Steven Richardson

Heb ik straks wel genoeg pensioen? En hoe zit dat met pensioensparen? Onze financieel expert beantwoordt al uw vragen

Vorige week kon u via HLN.be uw pensioenvragen insturen, en dat deed u ook massaal. Heel wat vragen gingen over het pensioensparen, maar ook over het afkopen van studiejaren en de leeftijd waarop u met pensioen zal kunnen gaan. De vragen die het vaakst terugkwamen hebben we hieronder samengebundeld, mét alle antwoorden van financieel expert Michaël Van Droogenbroeck. 

48 reacties

 • yves devlieger

  2 jaar geleden
  De enige zekere manier van pensioensparen is zelf investeren in onroerend goed. Wie gelooft in de praatjes van een of andere verzekerings leurder en een pensioenverzekering afsluit, heeft een grote kans om na 30 jaar betalen te horen dat de maatschappij veel geld verloren heeft en dat er veel minder zal uitgekeerd worden.
 • Tim Peeters

  2 jaar geleden
  Ik heb mijn pensioensparen meer dan gehalveerd per maand.al meer dan twee jaar geleden.spaar zelf voor je oude dag ( sommigen weten dan in wat ze hun uitgespaarde bedrag moeten steken niet in aandelen,cash geld.. buiten bereik van overheid en banken.
 • Joan Vliegen

  2 jaar geleden
  Dank u Jozef Lenaers. We leven nu en kunnen niet in de toekomst kijken. Tien jaar is begrijpelijk en mogelijk 20 of 30 verre van.
 • danny buyse

  2 jaar geleden
  Pensioen en langetermijnsparen is enkel interessant door het fiscaal voordeel dat je krijgt. Als je geen hypothecaire lening hebt lopen kan je ze allebei doen en jaarlijks 950 euro terugtrekken via belastingen. Doe je dat 40 jaar is dat toch 38000 euro.
 • walther truyens

  2 jaar geleden
  als je pensioensparen doet moet je wel beseffen dat het geld dat je nu spaart en je gaat binnen 35 op pensioen , dan zal het geld dat u nu spaart nog 25% waard zijn van nu , al die zaken zijn ontworpen om anderen rijk te maken en niet voor uw appeltje voorde dorst en aanvullen van uw armzalig pensioen.Ik weet nog als ik pas getrouwd was een 40 jaar geleden ik en mijn vrouw gingen winkelen een kar vol hadden voor 1000 fr . Wat heb je nu voor 25 €?

Geld