ANP
Volledig scherm
© ANP

Grondwettelijk Hof: geen terugdraaiende teller voor eigenaars zonnepanelen, “morgen bekijken welke opties er nog zijn”

Het Grondwettelijk Hof heeft de Vlaamse regeling rond de terugdraaiende teller vernietigd, maar niet met terugwerkende kracht. De eigenaars van zonnepanelen in Vlaanderen mogen dus niet tot vijftien jaar gebruik maken van een terugdraaiende teller. Gebruikers mogen wel de voordelen behouden die ze tot op vandaag hebben genoten. “Op basis van de analyse van het vonnis trek ik morgen naar de ministerraad om met mijn collega’s van de Vlaamse regering te bespreken welke opties er nog zijn of niet meer zijn voor de getroffen gezinnen”, reageert Vlaams minister van Energie Zuhal Demir. Ze wijst erop dat een overheid betrouwbaar moet zijn naar de burgers toe. De Vlaamse regering en het Vlaamse parlement zetten in 2019 het licht op groen voor de regeling, hoewel er toen al een negatief advies over was.

622 reacties

 • Romain De Coninck

  2 jaar geleden
  mensen die geen geld hebben om zonnepanelen te leggen krijgen niets en moeten nog betalen voor deze die er wel hebben we hebben nogal een democratie in dit land
 • René Verhoeven

  2 jaar geleden
  De kerncentrales hebben niks te maken met de tekorten vorige winters. De oorzaak van tekorten is de groene energie! Door heel veel daarvan te installeren zijn veel centrales onrendabel geworden omdat ze gans de zomer stil moesten liggen door overproductie, daarom zijn er tientallen gesloten in de laatste 15 jaar. Men is echter vergeten dat de beschikbaarheid van groen slechts 20% is tegenover 70% van een centrale. Dus in de winter weinig groen en centrales gesloten geeft grote tekorten!
 • Ludo Custers

  2 jaar geleden
  De Groenen gaan juichen. Bij de stemming in het parlement hebben ze zich onthouden want ze wisten dat dit voorstel niet zou goed gekeurd worden! Halleluja! Wadde? Gaat "de stroom" nu duurder worden voor de gewone mens? Kan de Groenen geen bal schelen! Het plaatsen van zonnepanelen zal maximaal worden gesubsidieerd. Zoals idioot gepromoot door dieprood in het verleden. Wacht maar tot de nucleaire centrales worden stil gezet. In Duitsland weten ze er al alles van.
 • Jaaki Vandenhoek

  2 jaar geleden
  voor mij is het beslist, als ik mijn rendement van mijn investering niet haal dan gaan ze van mijn dak, uit principe alleen
 • Ronny Ooijen

  2 jaar geleden
  René Verhoeven, u schrijft dat het aandeel groene stroom in de winter amper iets voorstelt? Dan heeft u nog nooit van windenergie gehoord. Een bron die in België overigens méér elektriciteit levert dan alle zonnepanelen te samen. Dat er de afgelopen jaren tijdens de winters een tekort was aan capaciteit, lag aan de kerncentrales waarvan steeds meerdere kernreactoren gedurende de winter stil lagen. Ach, laten we hopen dat ze 2025 halen.
 1. Een grote batterij moet je minder snel vervangen: zo kies je een e-bike op jouw maat
  HLN Shop

  Een grote batterij moet je minder snel vervangen: zo kies je een e-bike op jouw maat

  De e-bike is hét ideale vervoermiddel voor velen: met een elektrische fiets omzeil je immers hoge brandstofprijzen enerzijds en overbrug je vlot lange afstanden anderzijds. Zo'n toestel is bovendien maar liefst 50 keer minder belastend voor het milieu dan een auto. Maar hoe pik je jouw ultieme exemplaar uit het erg ruime aanbod? HLN Shop helpt je - letterlijk en figuurlijk - op weg in vier handige punten.
 2. Zal rekening voor eigenaars van zonnepanelen serieus oplopen? Grondwettelijk Hof buigt zich over terugdraaiende teller

  Zal rekening voor eigenaars van zonnepane­len serieus oplopen? Grondwette­lijk Hof buigt zich over terugdraai­en­de teller

  Donderdag buigt het Grondwettelijk Hof zich over de vraag of eigenaars van zonnepanelen in Vlaanderen tot vijftien jaar gebruik mogen maken van een terugdraaiende teller. Die regeling werd in april 2019 goedgekeurd door het Vlaams Parlement, ondanks een negatief advies van de Vlaamse energieregulator Vreg. Die stapte daarop in juni 2019 naar het Grondwettelijk Hof. Als het Hof het decreet vernietigt, kan de rekening voor eigenaars van zonnepanelen serieus oplopen.