Volledig scherm
© ANP

Grondwettelijk Hof: geen terugdraaiende teller voor eigenaars zonnepanelen, “morgen bekijken welke opties er nog zijn”

Het Grondwettelijk Hof heeft de Vlaamse regeling rond de terugdraaiende teller vernietigd, maar niet met terugwerkende kracht. De eigenaars van zonnepanelen in Vlaanderen mogen dus niet tot vijftien jaar gebruik maken van een terugdraaiende teller. Gebruikers mogen wel de voordelen behouden die ze tot op vandaag hebben genoten. “Op basis van de analyse van het vonnis trek ik morgen naar de ministerraad om met mijn collega’s van de Vlaamse regering te bespreken welke opties er nog zijn of niet meer zijn voor de getroffen gezinnen”, reageert Vlaams minister van Energie Zuhal Demir. Ze wijst erop dat een overheid betrouwbaar moet zijn naar de burgers toe. De Vlaamse regering en het Vlaamse parlement zetten in 2019 het licht op groen voor de regeling, hoewel er toen al een negatief advies over was.

614 reacties

 • jan geens

  12 uur geleden
  energie gratis bijna in de zomer ? waarom betaalt iedereen dan nog steeds de volle pot als je er nodig hebt ? Verdeel en verdien fortuinen . Dat is de rode draad door dit dossier .
 • andre wouters

  1 dag geleden
  En wat vind Europa van die beslissing van het grondwettelijk hof?
 • Vital Verstraten

  1 dag geleden
  @René Verhoeven: dus de stroom is in de zomer gratis?, wel en wie gebruikt deze stroom dan?, u denkt toch niet als de pv in de zomer niets produceert dat deze dan niet nodig is?, nee deze moet dan op een andere manier geproduceerd worden.
 • Vital Verstraten

  1 dag geleden
  Goed om te weten:De VREG bestuursraad : Ronnie Belmans (voorzitter) Ovld Els Brouwers : CD&v Hans Vanhoof : CD&v Piet Vanden Abeele : CD&v Ellen Valkenborgs : CD&v Goele Schreurs : VB
 • LUDO SPRANGERS

  1 dag geleden
  De gewone gezinnen zijn de dupe .Ik ben benieuwd wat de rechtspersonen of firma’s die daken huren en zonnepanelen legden gaan doen! Ter compensatie een premie! Waarom moeten wij formulieren invullen voor de premie? Zonnepanelen zijn geregistreerd dus kan overheid perfect alles controleren! Weer discriminatie zo als steeds! Krijg ik premie om ze te verwijderen ?
 1. Zal rekening voor eigenaars van zonnepanelen serieus oplopen? Grondwettelijk Hof buigt zich over terugdraaiende teller

  Zal rekening voor eigenaars van zonnepane­len serieus oplopen? Grondwette­lijk Hof buigt zich over terugdraai­en­de teller

  Donderdag buigt het Grondwettelijk Hof zich over de vraag of eigenaars van zonnepanelen in Vlaanderen tot vijftien jaar gebruik mogen maken van een terugdraaiende teller. Die regeling werd in april 2019 goedgekeurd door het Vlaams Parlement, ondanks een negatief advies van de Vlaamse energieregulator Vreg. Die stapte daarop in juni 2019 naar het Grondwettelijk Hof. Als het Hof het decreet vernietigt, kan de rekening voor eigenaars van zonnepanelen serieus oplopen.
 1. Oplettende serveerster redt jongetje (11) van mishandelende ouders
  Play

  Oplettende serveer­ster redt jongetje (11) van mishande­len­de ouders

 2. Plastische chirurgie beleeft hoogdagen sinds coronapandemie
  Play

  Plastische chirurgie beleeft hoogdagen sinds coronapan­de­mie

Geld