Volledig scherm
© ANP

Grondwettelijk Hof: geen terugdraaiende teller voor eigenaars zonnepanelen, “morgen bekijken welke opties er nog zijn”

Het Grondwettelijk Hof heeft de Vlaamse regeling rond de terugdraaiende teller vernietigd, maar niet met terugwerkende kracht. De eigenaars van zonnepanelen in Vlaanderen mogen dus niet tot vijftien jaar gebruik maken van een terugdraaiende teller. Gebruikers mogen wel de voordelen behouden die ze tot op vandaag hebben genoten. “Op basis van de analyse van het vonnis trek ik morgen naar de ministerraad om met mijn collega’s van de Vlaamse regering te bespreken welke opties er nog zijn of niet meer zijn voor de getroffen gezinnen”, reageert Vlaams minister van Energie Zuhal Demir. Ze wijst erop dat een overheid betrouwbaar moet zijn naar de burgers toe. De Vlaamse regering en het Vlaamse parlement zetten in 2019 het licht op groen voor de regeling, hoewel er toen al een negatief advies over was.

606 reacties

 • Erik Bervoets

  6 uur geleden
  Wie had nu gedacht dat ze de digitale meter tegen de consument gingen gebruiken, toch niemand. Het ging toch allemaal in ons voordeel zijn?
 • Jan Germonpré

  7 uur geleden
  Samenstelling Grondwettelijk hof: meerderheid Franstalig en politiek benoemd. Resultaat: in Wallonië blijft de terugdraaiende teller en de overheid komt tussen in de 'prosumententaks' ! En de Vlamingen maar betalen ... We zijn weeral verraden !
 • Eddy Douwen

  7 uur geleden
  Eerst de de mensen aansporen om panelen te leggen voor 30 december 2020 en beloftes doen dat ze dan nog terugdraaiende teller krijgen voor 15 jaar ,en nu met grondwettelijk hof afkomen dat het een bevoegdheid is voor federaal,de getroffen mensen massaal aansporen nu om volgende keer zeker volledig vlaams gericht te stemmen zodat er geen sprake is van federaal gefoefel ,en de staat een proces aanspannen om verbroken beloftes ,alle getroffene een groep oprichten om te procederen
 • raf peeters

  10 uur geleden
  @Kimberly Collignon,sorry mis verbruik 2943 op een jaar.Denk dat er veel te veel zijn die te gemakzuchtig zijn en zich niet de moeite doen te kijken waar je goedkoop stroom kan kopen.Overigens een omvormer kost alleen al tussen de 1500 a 1700€ ,de prijs van 2600€ voor een installatie moet nog uitgevonden vrees ik, goedkope kosten doorgaans een 6000€ (niet de beste kwaliteit.),wil je een degelijke zit je snel boven de 10000€.Het loont niet altijd panelen te leggen.
 • Dirk Bollens

  10 uur geleden
  Dat ze ineens de verplichte digitale teller afschaffen en aan de mensen vrij de keuze laten. Maar dat zal de Vreg ook wel weer als discriminatie zien. De enigste die voordeel hebben aan een digitale teller zijn de distributienetbeheerders die zo geen mensen meer moeten langs sturen voor de teller opname. ik als particulier heb daar geen enkel voordeel aan.
 1. Noorwegen bezorgd over risico van vaccinatie zwakke 80-plussers
  Play
  Covid-19

  Noorwegen bezorgd over risico van vaccinatie zwakke 80-plus­sers

 2. 15 meter de dieperik in: bus hangt te bengelen van brug
  Play

  15 meter de dieperik in: bus hangt te bengelen van brug

Geld